Share |

Venerologická poradna: Odpovědi na vaše otázky XXV.

foto archiv autora

25. díl venerologické poradny. Doktor Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.

Už je to měsíc, co se léčím s kapavkou, chtěla bych znát názor i jiného odborníka, má doktorka nemá moc čas, takže mi max. řekne výsledky a pošle na kontrolní stěry. Nasadila mi hned na začátku antibiotika doxybene na 14 dní po 12hod. Včera jsem si šla pro výsledky kontrolních testů a ty byly opět pozitivní. Jelikož tam došlo k rezistenci či co.  Tomu já nerozumím. Tak mě včera doktorka poslala na injekci Ceftriaxon i.m. Prý by mi měla pomoci, myslíte si, že už po jedné injekci můžou být výsledky negativní? Mám jít za týden na stěry a za dva týdny až na kontrolu. Já už jsem opravdu zoufalá, vím, že tadle nemoc je taková, že si za ní člověk může sám, ale mě nakazil přítel, který má to štěstí, že už mu výsledky vycházejí negativně narozdíl ode mě :-(. Bojím se, že když už měsic chodím s kapavkou, tak že z toho budu mít trvalé následky. Ani nějak nevidím, že by mi ta injekce pomohla, pořád mám mírnou bolest v podbřišku. Ráda bych znala váš názor.

Kapavka je v současné době bohužel obtížně léčitelná infekce, protože vykazuje stále častější rezistenci na běžně podávaná antibiotika. Na některé kmeny kapavek je antibiotikum Doxybene dobře citlivé, na některé méně. Rezistence vzniká zkřížením jednotlivých kmenů kapavek a častým nadužíváním antibiotik. Ceftriaxon se aplikuje opravdu injekčně a je velmi silné a citlivé antibiotikum, které by mělo vyléčit Vaší infekci. Ze zákona musí být po léčbě provedené tři kontroly a teprve pokud jsou všechny negativní, můžete být prohlášená za neinfekční a vyléčenou. Nemyslím si, že by jste se měla obávat zdravotních následků, po léčbě Ceftriaxonem by jste měla být zdravá, ale vše samozřejmě ukáží Vaše kontrolní stěry. Kontroly musí být prováděny v týdenních intervalech, z toho jedenkrát v průběhu menstruace. A samozřejmě je nutné i provést výtěry z krku, pokud jste měla i rizikový orální aktivní sex.

Měl jsem chráněný sex s líbáním. Hned druhý den ráno mě bolelo na horním patře, třetí den se mi zvětšily uzliny a začalo mě bolet na hrudi. Druhý týden se vše zlepšilo, ale třetí týden opět bolest na hrudi a na patře se mi objevily malinké krvavé ranky. Můžete mi, prosím, poradit?

Líbáním byste se něměl nakazit, pokud dotyčná partnerka/ partner neměl v dutině ústní otevřenou ránu či aft. Podle výše uvedeného popisu máte spíše projevy respirační virozy. Ale samozřejmě pro klid duše se dostavte na vyšetření na venerologickou ambulanci. Před vyšetřením je vhodné si nečistit zuby, před odběrem krve na syfilis a
HIV nemusíte být na lačno, výtěrem z dutiny ústní se vyšetří chlamýdie a kapavka.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.