Share |

Venerologická poradna: Odpovědi na vaše otázky XXI.

foto archiv autora

21. díl venerologické poradny.
Před 2 roky a měsícem jsem měla nechráněný orální styk s cizím mužem při které jsem byla já ta aktivní. Čtvrtý měsíc po tomto nechráněném orálním styku se mi na těle objevila vyrážka jménem Pytiriasis Rosea Gibert a tak jsem se raději i když v době vyrážky nechala otestovat na pohlavní nemoce mimo kapavky. Výsledky mi vyšly negativní.

Napadlo mě jestli jsem se mohla při nechráněným orálním styku nakazit nějakým virem (ať už pohlavním nebo jiným) který by reagoval na vir vyrážky pytiriasis rosea gibert a tím by ji vyvolal?
Neumím si vysvětlit proč se mi tahle vyrážka objevila na těle čtvrtý měsíc po nechráněném orálním styku. Nikdy předtím jsem jí neměla.

Mohla jsem se při nechráněném orálním styku nakazit, myslím, že se jí říká faryngeální kapavka nebo nějakou jinou? Neměla jsem žádné příznaky a tak jsem se na kapavku testovat nenechala. Kdybych se kapavkou nakazila mohla by se mi během 2 let rozšířit z krku např. do oka nebo do jiných částí těla a způsobit tak nebo vyvolat nějaké zdravotní potíže i vážnější nebo změny v organismu? Může zapříčinit i neplodnost? Kdyby se mi rozšířila do oka, tak by musela mít zánět spojivek nebo nemusela. Vím, že by asi bylo nejlepší se nechat na kapavku otestovat než se ptát kam by se mi mohla rozšířit a jak vážné by to mohlo být. Vlastně ani nevím na jaký test bych měla jít když šlo o nechráněný orální styk a jsou to už 2 roky a měsíc  co se to stalo, aby se případná nákaza prokázala. Myslíte, že po tak dlouhé době se mohla kapavka rozšířit do spodku a stačil by výtěr z močové trubice a kultivační test? Nebo bych měla podstoupit nějaký test z  ústní dutiny? Taky bych se chtěla nechat otestovat na nový druh kapavky co řádí.

-
Dobrý den mladá slečno,
Chápu Vaše obavy, které vypývají i z medializovaného tématu rezistentního nového kmene kapavky, který se obtížně léčí. Ale pěkně popořádku k Vaším otázkám. Takže, pokud jste měla rizikový sex před více jak 2 lety, tak jediná možná metoda k plnému vyloučení chronické bezpříznakové kapavky v krku je vyšetření výtěru z krku na kapavku metodou PCR - polymerázovou řetězovou reakcí, molekulárně biologickými testy. Vyšetření provádějí na venerologické ambulanci a k vyšetření je nutno dostavit s tím, že nebudete mít vyčištěné zuby, nebudete nic pít a jíst.  Ale zároveň Vás chci uklidnit, myslím, že pravděpodobnost zcela bezpříznakové faryngeální kapavky je malá. Většinou bývají bolesti v krku, zvětšené krční uzliny. Přenos  kapavky do oka z krku je málo pravděpodobný a hlavně kapavka v oku je velmi dramatická. Pacienta donutí navštívit lékaře pro výrazné zarudnutí spojivky, výraznou sekreci z postiženého oka a jeho bolestivost.Přenos do pochvy by byl teoretický možný přes felaci partnerova penisu a následný koitální vaginální styk s partnerem. A samozřejmě kapavka může při chronicitě, která vede ke srůstům vejcovodů, vést k neplodnosti. Ale v tomto případě se bavíme spíše v teoretické rovině. Krevní cestou se do pochvy nepřenese. Kožní virová infekce Pityriasis Rosea Gibert vzniká zcela nezávisle na  rizikovém pohlavním styku, je většinou projevem aktuálního oslabení imunity, zcela bez návaznosti na nějakou pohlavní chorobu. Snad jsem Vám na vše dostatečně odpověděl
 Spozdravem MUDr. Přemysl Procházka


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.