Share |

Venerologická poradna: odpovědi na vaše otázky XXIII.

23. díl venerologické poradny. Doktor Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.

Před půl rokem jsem byla darovat krev a po nějaké době mi přišel dopis z Ústřední vojenské nemocnice Praha, že jsem měla pozitivní reaktivní test na syfilis. Dále tam bylo uvedeno, že po předání do laboratoře byly další podrobné testy negativní a že mi doporučují dostavit se znovu k odběrům cca za rok. Byla jsem z toho v šoku a přiznám se, že jsem záležitost neřešila (žádné zdravotní problémy nemám). Cítila jsem se kvůli tomu hrozně. V životě jsem měla celkem 5 partnerů a ani jeden neměl zdravotní problémy. Chtěla bych Vás tedy poprosit o radu, co takový závěr vlastně znamená? Co se s tím dá dělat. Jde mi také o to, že plánujeme s partnerem miminko a nevím, jestli by něco takového nemohl být v těhotenství problém.
Předem mnohokrát děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

Děkuji za zajímavý dotaz. Předem Vás chci uklidnit, že se nemusíte obávat ohledně plánovaného těhotenství. Ale pěkně popořádku. Každý dárce krve musí být ze zákona vyšetřen na syfilis, který se přenáší také krví. V odběrových střediscích se provádí takzvané vyhledávací testy, které jsou nastaveny velmi citlivě a fungují jako takzvaný filtr, to znamená, že mohou vykazovat i falešnou pozitivitu, pokud při odběru je snížená imunita třeba pro probíhající virózu nebo angínu nebo jiné infekční onemocnění, které má vliv na tvorbu protilátek. Tato reaktivní krev se odešle k přezkoumání na takzvané konfirmační speciální testy do akreditované laboratoře ve Státní zdravotním ústavu na Královských Vinohradech, kde speciální testování vyloučí nebo potvrdí diagnozu syfilis. Pokud Vám sdělili, že testy máte negativní, tak určitě syfilis nemáte a to že Vám doporučují za rok kontrolu je pouze, v úvozovkách, pro Vaše dobro, protože se tím ověřuje, zda nemáte nějaký imudeficit, který způsobuje falešnou pozitivitu neboli reaktivitu v těch výše uvedených vyhledávacích testech. Ale toto vše Vám jistě rádi povědí i na kožním oddělení v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, kde zodpovídají za správnou interpretaci výsledků Vašich testů.

Byl mi zjištěn HPV vir, typ 16 (ASCUS). Zajímá mě, jestli bychom měli s partnerem nějak změnit náš sexuální život (používat kondom, zdržet se orálního sexu nebo snad až sexuální abstinence apod). Dočetla jsme se, že i po spontánním vymizení infekce se člověk může od partnera infikovat opakovaně. Znamená to snad, že pokud partneři spolu vedou sexuální život, imunita jednoho z nich sice vir může zlikvidovat, ale vždy se znovu nakazí od toho druhého? Může se člověk nakazit i olíznutím prstů, poté co se dotkl partnerových genitálií? A další otázka - Jak dlouho přežije vir mimo tělo?

HPV typ 16, patří mezi high risk HPV, v literatuře je uváděn jako nejčastějsí příčina rakoviny děložního čípku, přenos je sexuálním kontaktem, ale s velmi nízkou nakažlivostí, specifická imunita má velmi vysokou ochranu, 80-90 % žen vyeliminuje virus spontánně díky imunitě během 8-16 měsíců, karcinom se může objevit až po 15 až 20 let. Takže vhodné je stimulovat imunitu (preparáty Indonal, imunoglukany) dále pravidelné gynekologické prohlídky k cytologickému a kolposkopickému vyšetření k evenutální kontrole změn na děložním čípku.Přenos jinak než sexuálním kontaktem není možný,ale nelze vyloučit opakovaný přenos od partnera. Přesto
bych nedoporučoval změnu v sexuálním životě, pokud máte jediného partnera a nevedete Vy ani on promiskuitní život, zejména pokud plánujete rodinu. Partner by pro klid duše se mohl dostavit na na venerologii, zda nemá současně klinické projevy low risk HPV (kondylomata acunminata ), které mohou být vysoce infekční a často se sdružují s HPV high risk.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.