Share |

Venerologická poradna: Odpovědi na vaše otázky XXIV.

24. díl venerologické poradny. Doktor Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.

Asi před měsícem jsem se nakazila kapavkou během pohlavního styku s náhodným mužem. Léčba proběhla úspěšně již po prvních antibiotikách. Teoreticky jsem dnes již zdravá, ale zákaz pohlavního styku trvá ještě do poslední kontroly, která je za dva a půl měsíce. Chci se zeptat, zda bych mohla do té doby nějak uspokojit svého přítele (o nákaze ví a zatím jsem ho žádnému riziku nevystavila). Sama jsem se nakazila vaginálním sexem. Mohu partnerovi dopřát orální sex? Jaké je v mém případě riziko přenosu na partnera tímto způsobem? Jakou jinou sexuální praktiku byste mi případně poradil? A jak je to s líbáním?

V případě nákazy kapavkou jste podepsala na příslušné venerologické ambulanci, kde jste léčena, zákaz pohlavního styku až do odvolání, to znamená do ukončení všech kontrol po léčbě, které samozřejmě musí být negativní. Kontroly jsou prováděny sodstuepm v určitých intervalech, aby se vyloučila případná možnost podléčení antibiotiky. Tehdy sice vymizí obtíže, ale pacient je stále infekční! Do ukončení zákazu sexu můžete partnera uspokojit pouze rukou, ale v žádném případě orálně. A správně by kontroly po léčbě měly spočívat i ve výtěrech na kapavku i z dutiny ústní. Líbat partnera samozřejmě můžete, ale jinak buďte trpělivá, ne nadarmo se říká, že trpělivost růže přináší :)

Před 15 měsíci jsem měla nechráněný pohlavní styk, více než 3 měsíce po něm jsem u Vás v pražské ambulanci podstoupila testy na všechny pohlavní choroby. Ráda bych se jen zeptala, jaký typ testu využíváte při výtěrech z krku (na kapavku)? Je tento test spolehlivý (mezi nechráněným stykem a testovanim jsem brala penicilin, ale testy byly provedeny více než 3 týdny po dobrání ATB)? Také by mě zajímalo, zda jste se někdy setkal s tím, že by testy na HIV i po roce od potenciálního nakažení byly falešně negativní? Je to vůbec možné? Vím,že jsem prehnaně uzkostná - snažím se s tím bojovat, ale jde to těžko.

Budu se snažit Vás v následujících řádcích uklidnit. Testy na kapavku jsou prováděny metodou přímého průkazu DNA bakterie kapavky neisserie gonorrhoae molekulárně biologickým testem, polymerozově řetězovou reakcí. Tento test je vemi senzitivní i specifický. To znamená, že pokud jsou dodržená pravidla správného odběru (vždy se na ně pacienta ptáme), tedy odběr více jak 14 dní od poslední tablety jakéhokoliv antibiotika a jste více jak 3 měsíce od posledního rizika, tak výsledku vyšetření opravdu můžete věřit. Ve své praxi jsem se s falešně negativními testy na HIV nesetkal, jedná se ovšem o testy prováděné v laboratoři, nemyslím tím testy, které lze koupit v lékárně, takzvané rychotesty.

Ráda bych se zeptala, zda je při léčbě chlamydií vhodné užívat k antibiotikům Wobenzym na posílení imunity. Je opravdu účinný? Mohl byste mi případně doporučit jiný přípravek?

Urogenitální chlamýdiová infekce, která je způsobená kmeny chlamydia trachomatis D-K, je celkem časté infekční onemocnění, jenž při špatné léčbě necitlivými antibiotiky vede k chronicitě a systémovým komplikacím. Proto je důležité zvolit indikovaná a citlivá antibiotika. Při této léčbě není zcela nutné užívat Wobenzym či jiný podobný preparát. Má spíše podpůrný vliv na ovlivnění imunity, která je v uto chvíli snížená při současné infekci. Spíše bych se přikláněl k užívání probiotik charakteru lactobacilu, který upraví střevní mikrofloru negativně ovlivněnou podávaným antibiotikem. Wobenzym by bylo nutno podávat dle váhy ve vysokých dávkách.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.