Share |

Velký test ochucených piv

foto výrobce

 
Protišedi.cz podniklo vpád do krajin ochucených piv. Fenomén posledních měsíců jsme v žižkovském sídle naší redakce podrobili na začátku července důkladnému rozboru. Luciáš F. Svoboda poznatky z degustace zaznamenal a následně na toto téma sepsal sérii konfrontačních článků, mající ambice působit jako osvěta při cestě do krajin ochuceného pivního světa.
 
ÚVOD DO SOUDOBÉ PIVNÍ PROBLEMATIKY
 
Kvalita tradičních piv valné většiny těch opravdu velkých pivovarů je v posledních letech nevalná a tvrdí-li někdo, že tekutá strava chutná stejně jako dřív, zlatavému moku buď nerozumí nebo je PR manažerem daného koncernu. Standardizované europivo zdevastovalo kvalitu. Ta se naštěstí zcela nevytratila, jen rozmělnila mezi malá jména. Mezi malá jména, která budete v regálech velkých obchodů žel hledat marně. A nejinak je tomu u ochucených piv, byť v tomto ranku je problematika kvůli problémovému složení ještě o poznání složitější.
 
Tuzemské pivo nepřekonává právě radostné období. V posledních letech přihlíží česká pivařská obec nejen vyhnání tuzemských sládků na skládku europiva. Se zatajeným dechem také sleduje stovky do nebe volajících případů pochybení, z nichž za telegrafickou zmínku jistě stojí alespoň kauza prapodivných machinací potravinářské inspekce stran zeleného piva. Pivním labužníkům ale doslova rozsev kopřivky způsobují právě ochucené pivní limonády.
 
DESET STATEČNÝCH
 
Všem odborným výtkám navzdory pořád platí, že se oblíbené osvěžující nápoje nevyrábí pro mlsné chuťové pohárky pivních expertů, jako pro masu mladých konzumentů. Logicky tedy měla nová generace zásadní slovo i při našem velkém redakčním testu ochucených pivních produktů.
 
Abychom dostáli serióznosti celého průzkumu, přizvali jsme kromě sedmi tváří redakce (a jednoho náhodného kolemjdoucího) i dva nápojové odborníky - sommeliérku a degustátora. V konečném součtu deset statečných.
 
PĚTADVACET VZORKŮ
 
Během mnohohodinové degustace bylo ozkoušeno dvacet různých Radlerů a dalších pět variant ochucených piv, to vše celkem od patnácti pivovarů. Bez nároku na zaznamenání v konečném pořadí jsme ochutnali nultý vzorek, Oettinger Radler, a také Staropramen Nefiltrovaný, k jehož diskvalifikaci (a vůbec zařazení do testování) se obšírněji budeme věnovat vně textu.
 
Pro úplnost doplním rozdíl mezi Radlerem a ochuceným pivem. Zatímco Radler je pivním mixem, nejčastěji složeným z kombinace piva a limonády (většinou 50:50), ochucené pivo je ve své podstatě pivem běžným, jen s příměsí sirupu.
 
Z pětadvaceti vybraných piv je na tuzemském trhu dostupných patnáct, deset bylo pro srovnání nakoupeno v Sasku. Klíčová pro výběr pivních limonád byla dostupnost. Všechny vzorky tak byly - vyjma těch německých - zakoupeny v nejvíce navštěvovaných pražských hypermarketech, supermarketech a discountech.
 
KRITÉRIA HODNOCENÍ
 
Hodnotilo se hned několik kategorií. Vzhled (0-2 body), pro který byla klíčová barevnost, průzračnost a pěnivost piva. Vůně (0-4) a její výraznost a vyváženost. Chuť (0-6). A také celkový dojem (0-8), tedy subjektivní ohodnocení pitelnosti a svěžesti vzorku. Maximální součet byl dvacet bodů.
 
Celé testování probíhalo tajně. Zúčastnění tedy během degustace nevěděli, jakou značku piva právě ochutnávají.
 
STAROPRAMEN
 
Přesto konzumenti řady ochucených piv Staropramen Cool své koně bezpečně poznali. A to dokonce již podle syntetického citrusového zápachu. Během testu se hned tři pravidelní pijáci doznali, že se jim oba testované vzorky přetékající éčky zdají povědomé. Fakt že jim chutnají pak promítli do bodového ohodnocení, když pouze jediná ze známek tohoto tria klesla pod průměrnou desítku.
 
V radikální opozici k jejich chuťovým názorům bylo naopak pět jiných degustátorů, kteří citrónovou a grepfruitovou příchuť ohodnotili celkem šestkrát absolutní nulou.
 
Cool Grep: „Proč všechna piva té značky, o které si myslím, že to je, mají stejně odpornou chuť? To se snad nedá ani degustovat.“ (Martin)
Toto je nejvíce chemický vzorek.“ (Iva)
 
 
STAROPRAMEN NEFILTROVANÝ
 
Do našeho testu byl zařazen (a následně vyřazen) i jiný produkt smíchovského pivovaru, Staropramen Nefiltrovaný. Podle názvu by konzument očekával, že kupuje nefiltrované pivo. Při pohledu na složení jdou ovšem všechna očekávání stranou. Díky přídavku jablečného koncentrátu, který dotváří falešný kal, se jedná de facto o pivo ochucené.
 
Staropramen využil nedokonalosti české legislativy a pivo nazval nefiltrovaným ležákem. Zatímco u klasických pšeničných piv se používá svrchního kvašení, u Staropramenu se všechno kvasí spodem. Vznikl tak hybrid, který má - i díky ovocným přídavkům - s nefiltrovaným pivem pramálo společného,“ upozorňuje na pochybné praktiky pivní recenzent, Vladislav Mořický. „Právně je ale postup Staropramenu téměř nenapadnutelný. České zákony toto umožňují.“
 
Redaktor serveru pivnirecenze.cz pak doporučuje v případě ‚nefiltrovaného‘ Staropramenu malý pokus. „Dáte-li klasické nefiltrované pivo do chladničky, volně plovoucí kvasnice půjdou vlivem nízké teploty ke dnu láhve. Staropramen Nefiltrovaný můžete dát klidně do mrazáku, nic se na jeho původním vzhledu nezmění. Zvláštní, že?“
 
GAMBRINUS
 
Největším propadákem našeho testu se nestaly chemické limonády Staropramenu, ale obě příchutě jiného giganta, Gambrinusu. Variace Limetka & Bezinka a Řízný citrón skončily zcela na chvostu tabulky. Degustátoři si nejčastěji stěžovali na chemický zápach a bonbónovou pachuť. Bylo rozdáno hned sedm nul. U citrónové příchutě dala vůbec nejnižší hodnocení dokonce plná polovina všech degustátorů.
 
Limetka & Bezinka:
Bonpari.“ (Míša)
Gumídci.“ (Pauline)
 
Řízný citrón: „Pění mi jazyk.“ (Pauline)
 
V případě Gambrinusu nastal ještě jiný, poměrně zvláštní případ. Jedinkrát v testu se někteří degustátoři (ti s obzvláště vytříbenými pohárky pro umělá sladila) spletli a mylně obě ochucená piva plzeňské značky označili lebkou se zkříženými hnáty.
 
Podle platné české legislativy se nesmí výrobní složky zatajit. Škoda, že je ale do seznamu složení povoleno uvádět bez dalšího vysvětlení nevysvětlitelné položky.
 
Přátelé, tak z jakého plodu pochází ta zázračná, limetko-bezinková šťáva, která je uvedena na obalu? Limetkobezovník? Hm. A opravdu nebyla při jejím zpracovávání kromě přírodní báze použita žádná aditiva? To už se ze složení nedozvíme.
 
ZLATOPRAMEN
 
Třetím velkým hráčem na poli českých ochucených piv je neprávem přehlížený Zlatopramen. Právě ústecký pivovar dokázal (ještě společně s německými Schöfferhoferem a Becksem) bodovat s různými variacemi v elitní desítce, je tak pomyslným českým vítězem našeho protišedního testu.
 
Příchutě Pomeranč & Zázvor a Radler uspěly nad očekávání dobře. Kombinaci pomeranče a zázvoru pak dokonce zařadili tři degustátoři na stupně vítězů. Stejná příchuť se od jednoho z respondentů dočkala i v testu vůbec nejvyšší udělené známky - osmnácti bodů ze dvaceti možných.
 
 
 
 
OKOMENTOVANÉ KONEČNÉ POŘADÍ
TABULKU SE SLOŽENÍM PIV A KONKRÉTNÍMI BODOVÁNÍMI NAJDETE ZDE (XLS, GOOGLE DOCS)
 

25. Na posledním místě se umístil Zähringer Lemon. Německé pivo určené na východoevropský (rozuměj český) trh získalo 13 bodů. Obsahuje čtyři sladidla a šest éček. Hodnotitelé si stěžovali na výraznou kovovou pachuť.
 
V tom se rozpustila snad hliníková lžíce.“ (Luciáš)
Nevypláchnutý jar.“ (Míša)
Radši vodu než tohle.“ (Jana)
 
24. Gambrinus Řízný Citrón (25 bodů)
 
23. Gambrinus Bezinka & Limetka (26 bodů)
 
22. Oblíbené berlínské pivo Berliner Kindl Himbeere získalo 29,5 bodů. Jednalo se o jediný testovaný vzorek zakoupený v Německu, který obsahoval sladidla. Nápoj složený ze světlého výčepního piva a malinového sirupu připomínal hodnotitelům nejčastěji svíčku.
 
21. V dobrém světle se pro většinu ochutnavačů neukázal ani průsvitný diskotékový drink Becks Ice Lime & Mint, speciální pšeničné filtrované pivo bez sladidel a konzervačních látek. Netradiční limetkovo-mátová příchuť připomínala vůni na WC.
 
20. Holandské, v Česku běžně dostupné, nealkoholické pivo Bavaria Lemon je zpracované pouze z přírodních surovin, přesto si kvůli nevyvážené chuti připsalo pouhých 46,5 bodu. Jedné z hodnotitelek připomínalo v ústech rozpuštěnou tabletku B komplexu.
 
19. Staropramen Cool Lemon (50 bodů)
 
18. Českobudějovický Samson Radler získal 51,5 bodu. V jednom případě bylo pivo složené ze tří sladidel a šesti éček zařazeno na piedestal. Část testujících shledala testovaný vzorek unaveným.
 
17. Staropramen Cool Grep (54,5 bodů)
 
16. Neoslnil ani v Německu velice dobře prodávaný, citrónovo-grepový Veltins Lemon, když si připsal 55 bodů.
 
15. Escape Zázvor pocházející z litovelského pivovaru zaujal dlouhotrvající chutí zázvoru. Pro mnohé trvala hořkost v ústech ale až příliš dlouho po testování vzorku. Přírodně zhotovenému pivu vynesla zisk 61,5 bodů.
 
14. Neonový Becks Grün Lemon se stal jedním z nejvíce kontroverzních vzorků. Zatímco jedna respondentka mimozemskou barvu považovala za originální, u jiné vzbudila dojem světélkující zbraně. 62,5 bodů.
 
13. Nejvýše postaveným litovelským zástupcem v testu byl Escape Malina. Pivo doplněné o sirup s příchutí maliny, černého rybízu a mrkve si připsalo 70 bodů.
 
11. Hned dva testované vzorky dosáhly mety 71 bodů. Veltins Grapefruit si ve všech případech připsal spíše lehce podprůměrné známky. To vůbec nejlevnější vzorek celého testu, Oettinger Weizen Grapefruit, minimálně v poměru ceny a chutě příjemně překvapil. Škoda, že si (v přepočtu) za jedenáct korun zakoupíte kromě kvasnicového piva i devět éček.
 
10. Pravým opakem chemických piv je stoprocentně přírodní Warssteiner Grapefruit. Hned dva respondenti jej označili za vůbec nejlepší testovaný vzorek. Sázka na naturální suroviny vynesla německému pivu 79 bodů.
 
9. Na tuzemský trh distribuovaný Schöffenhofer Grapefruit získal 82 bodů. Sice obsahuje stabilizátor chuti, přesto hodnotitelům přišel testovaný vzorek přírodní.
 
8. Bernard Švestka obsahuje hned dvě sladidla. Mimochodem, v horní polovině žebříčku se objevila pouze dvě piva, která umělá sladidla obsahují. U ochuceného Bernarda byla nejčastěji vyzdvihována výrazná povidlová chuť. 83,5 bodů.
 
7. Zlatopramen Pomeranč & Zázvor (84 bodů)
 
6. Becks Lime obsahuje 90% piva a 10% limetkového koncentrátu, je vyroben zcela bez konzervačních látek, s jediným éčkem. 86 bodů. Pro tři zúčastněné dosáhlo silné ochucené pivo (4,9% alkoholu) na medaili.
 
5. Zlatopramen Radler (90,5 bodů)
 
4. Těsně pod stupni vítězů skončil Becks Twisted Orange. 91,5 bodu. Výjimečně osvěžující pivo s příchutí hořkého pomeranče. Zcela bez konzervačních látek.
 
3. Holandské, v českém Globusu zakoupené, nealkoholické ochucené pivo Bavaria Apple je sice spíše limonádou než pivem, ale zase vynikající limonádou. 100% přírodních surovin, bez konzervačních látek. Unikátní způsob zpracovávání. 99 bodů.
 
2. Třešňové pivo Nová Paka je vlajkovou lodí malého pivovaru. Bylo zakoupeno v Tescu. Bohužel obsahuje sladidlo aspartam. Chuťově je však vytříbené. 99,5 bodů. Jediný profesionální degustátor našeho textu před nákupem ostatních příchutí této značky varuje, samotné třešňové pivo ovšem vřele doporučuje. Podávat chlazené.
 
1. Pšeničné ochucené pivo Schöfferhofer Weizen Sprizz Bitterorange získalo suverénním způsobem vítězství v našem testování. Jako jediné se v konečném součtu dostalo přes stobodovou hranici. 107 bodů, bez sladidel a konzervačních látek, originální, přírodní pomerančovo-bylinková příchuť. V Česku si ale na ničem podobném (zatím) žel nepochutnáte. 
 
TABULKU SE SLOŽENÍM PIV A KONKRÉTNÍMI BODOVÁNÍMI NAJDETE ZDE (XLS, GOOGLE DOCS)


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.