Share |

V sobotu je na Míráku blešák, prodejců bude hodně, doražte

foto: archiv pořadatele

V pořadí druhý blešák na náměstí Míru se koná v sobotu 28. dubna od 9 hodin.

V pořadí druhý bleší trh v tomto roce je až do posledního místa vyprodán. Jak tak zřejmé, že lidé jedou naplno v jarním úklidu a věci, které již nepotřebují nyní prodávají na bleším trhu na náměstí Míru. Vedle obyčejných prodávajících a pár profesionálnějších prodejců budou v sobotu prodávat i církve a dobročinné organizace.

Pojem blešího trhu se poprvé objevil ve Francii, konkrétně v Paříži a proto není divu, že i ve Francii lze najít asi největší bleší trh v Evropě. Koná se pouze jednou za rok a to první víkend v září a již den předem začíná velká oslava. Bleší trh samotný probíhá na ploše takřka celého města, přes deset tisíc profesionálních a privátních prodejců nabízí vše, co se dá i nedá prodat. Přes víkend se v ulicích města vystřídá přes milión návštěvníků. Trh je mezi Francouzi nazýván La Braderie, což v českém překladu znamená výprodej. Prý se jedná o jeden z nejstarších evropských blešáků vůbec, podle pramenů má celá akce své kořeny až ve středověku. Tento den se totiž pravidelně konala slavnost pojídání mušlí -slávek jedlých, jejichž výlov začíná v srpnu. Souvislost pojídání mušlí a blešího trhu již ale v pramenech nenajdeme.

Bleší trh na Míráku sice nedosahuje takových rozměrů, ale za návštěvu stojí. V nabídce budou jako obvykle kuriozity, starožitnosti, oblečení nebo například výrobky šperkařek, které je i osobně na trhu prodávají. Trh se koná do 16.00 hodin odpoledne, ale lovci kuriozit by si určitě měli přivstat a přijít hned po začátku v 9.00 hod. Jen tak se dá podle názoru zkušených návštěvníků najít opravdový poklad.

Další informace o trzích v jiných metropolích i o pražském bleším trhu najdete na stránkách www.prazsketrhy.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.