Share |

Marcat Frank: řemeslo, berlínské blešáky a skvělá muzika

foto Marcat

Marcat Frank začíná být pojem. Originální doplňky a merchandise pro kapely od téhle dámy mají už skoro kultovní status. Kde se berou?

Otevřela sis eshop s originálními doplňky. Jak se to stalo?

Prehistorie toho všeho je asi už v dětství v době komunismu, kdy jsem s mámou chodila na tzv.”lavičky”. Tak se říkalo bazarům dětského oblečení, které probíhaly na našem sídlišti na lavičkách před potravinami a kadeřnictvím. Často jsme tam měnily oblečky, ze kterých jsem já a sestra odrostly. Dalším vlivem byly určitě návštěvy babiččina domku, který jsem vždy prolezla od půdy až po sklep a pokaždé si odvezla domů něco starého a hezkého. Určitě mě taky ovlivnil punk. Snad ještě dřív než jsem znala jeho heslo Do It Yourself, jsem oblečení nakupovala v sekáčích a přetvářela si ho. Stejné to bylo s doplňky, které jsem si většinou sama vyráběla. S nostalgií vzpomínám na tržnici na pražské Pankráci (dnes na jejím místě stojí nákupní centrum Arkády Pankrác), kde se na začátku 90.let daly najít opravdové skvosty a super modýlky. Hodně ve mě zanechala také atmosféra jednoho z nejstarších pražských retro sekáčů v Nuslích, kde jsem nějaký čas prodávala a skamarádila se s paní majitelkou. Pak jsme před pár lety začaly s kamarádkou pořádat vlastní prodejní bleší akce a prodávaly, co dům dal. K tomu se připojily cesty za známými do Berlína.To vše se ve mně promíchalo se zálibou v módě,  starém designu věcí a v rukodělném řemesle. Na své facebookové stránce By MarCat se soustředím na vintage a retro staré a starší doplňky, bižuterii, šperky z 20.-80.let. Věci sbírám, opravuji, recykluji a předělávám.

Jaké s tím máš plány a vize?

Pomalu už více lidí i u nás zjišťuje, že v dnešní době můžou být v módě skutečně originální hlavně spojením nových a starých kousků oblečení. Ale pořád je přiznání, že má někdo na sobě něco ze sekáče, braný jako známka toho, že dotyčný asi nemá peníze na lepší. Na cizojazyčných street fashion foto blozích ať už z Berlína, Londýna či Itálie má snad skoro každý na sobě alespoň jednu věc ze secondhandu. A hrdě se k tomu hlásí. V tomhle jsou asi nejlepší lidé ze severských zemí...vtipně i elegantně od hlavy až k patě kombinují vintage, retro a secondhandové kousky. A má to šmrnc. Snad I můj “obchod” někoho inspiruje k podobným modelům. Plány do budoucna jsem zatím díky dlouhodobé nemoci přenechala ostatním. Věci nechávám spíš samovolně plynout. 

Dělalas merchandise / suvenýry pro zajímavé kapely, že? Víme o věcech pro Kill The Dandies! - Byly nebo budou to i jiné bandy?

Nápad na panáčky v podobě jednotlivých členů Kill The Dandies! vznikl spontánně. Asi před  dvěma lety jsem si na jednom jejich koncertě chtěla pořídit tričko. Ale kromě jedný placky tenkrát nic neměli. Po cestě domů jsem se tedy rozhodla, že si ten merch budu muset asi sama vymyslet. Když jsem pak doma brouzdala jejich stránkou a fotkama, zaujalo mě vtipný péefko od kytaristy Richarda a nápad na látkové figurky byl na světě. Každý rok má  kapela PF jinak originální. Letos bylo dokonce v podobě videa a Dandies a jejich známí jsou zde vyobrazeni jako betlémské figurky a nad nimi letí hvězda - hudební vydavatel Steve Morell nach Berlin. Kapela už hudební merchandise rozšířila i o vinyl, trička, tašky. Panáčky vyrábím pořád. Snažím se je ale vylepšit, snad by se brzo mohli tisknout. Doteď se malovali ručně a bylo to velmi pracné.V budoucnu se chystám na další věc pro KTD! - na kravaty. Zda se ozve jiná kapela, nebudu se spolupráci na merchandise bránit.  Kill The Dandies! jsou ale mojí srdeční záležitostí. Jejich hudba je soundtrack mýho současnýho života a lidi z KTD! jsou mi hodně blízcí po lidské stránce. Mají rádi nejen Berlín a fialovou barvu jako já :), ale třeba i podobný náhled na módu - ležérní eleganci se špetkou “punkovýho a rebelskýho” nádechu. Je mi sympatický, že koncert berou jako určitou společenskou událost. Nikdy na něm nikoho z nich nepotkám ve vytahaným tričku. Prim hrajou vyleštěný boty, košile - často v retro stylu a jiný dandyovský doplňky. 

Co je inspirací pro tvoje výrobky, z čeho je nejraději vyrábíš?

Dávám do dalšího oběhu staré poklady z módní oblasti - kabelky, peněženky, klobouky, kravaty a bižuterii - brože, prsteny, klipsy, korále aj. Využívám veškeré staré cetky, tretky, papírové produkty - časopisy, letáky... a vše, co "odpadne" v běžném životě jako už nepoužitelné, do svých koláží, montáží a jiných kombinovaných výtvarných technik. Snažím se co nejvíc využít to, co najdu doma, k výrobě dokupuji minimum věcí. V obrázcích a na krabičkách zhmotňuji náhlé sny a melancholii. Ve výsledných opravených a předělaných věcech se snažím o určitou eleganci a styl. Moje současná tvorba vzniká hlavně ze smutku – z lidí a z událostí, které mě v posledních letech potkaly.

Co je pro tebe obživou teď?

Spoustu let pracuji jako součástka týmu,který se podílí na výrobě večerníčků a animovaných filmů. Studovala jsem ale módní návrhářství a jsem kreativec všeho druhu - sama tomu říkám “stará dobrá ruční práce” :)

Nejbizarnější zážitek související s tvým shopem?

Spíš to byl zajímavý zážitek spojený s historií. V bazaru jsem se seznámila s velmi starou paní, která kdysi bývala modistkou – vyráběla klobouky. A  pravděpodobně asi velmi dobře. Pracovala v salonu na Václavském náměstí. Jednou za ní prý přišla asistentka paní Benešové (manželky Eduarda Beneše), zda by pro paní prezidentovou mohla rychle vyrobit nějaký klobouk pro focení. Bylo ale před Vánoci a všichni měli napilno. Aby  asistentka paní přesvědčila, jak je zakázka důležitá, musela prý odtajnit to, že paní Benešové zbývá už jen pár týdnů života. Klobouk byl vyroben, focení proběhlo a krom výplaty za provedenou práci dostala paní jako poděkování krásný hedvábný šátek. Když jsem u ní byla na návštěvě, tak kromě zajímavých historek z jejího života, mi šátek nečekaně darovala. Mám ho uložený doma, ale příležitostně si ho půjčuje máma.

Kde nakupuješ oblečení?

Kromě bot a spodního prádla skoro vše ostatní v sekáčích a nebo “dědím” po mladší sestře :) Občas ale koupím nějaký základ jako úzký kalhoty neno třeba i kabát v některém z “módních” řetězců.

Oblíbené filmy a kapely?

U filmů mám trochu profesní “deformaci” – oblíbené jsou hlavně ty animované. Kapely Kill The Dandies!, The Prostitutes, Rowland S.Howard, Nick Cave, Joy Division a hudební divoženky jako např. Siouxsie Sioux, PJ Harvey aj..

Co děláš proti šedi?

Paradoxně nabourávám svojí oblíbenou kombinací černá – fialová. Fialový vlasy, černý outfit, výrazný doplněk – kravata, brož, korále nebo pásek – to je moje!  Občas pořádám menší bleší a módní bazárky doplněný hudbou, performance či divadlem. Krom koncertů Kill The Dandies! je to pro mě jedna z mála možností, jak se dostat ze sociální izolace mezi lidi, naživo si popovídat. 

www.facebook.com/marcatmarcat

www.killthedandies.com

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.