Share |

Trutnoff Open Air odkrývá první zahraniční jméno

foto: Jiří Janda

Na mezifestivalovém setkání „Trutnoff in Archa“ s oslavou osmdesátých narozenin Johna Mayalla v Divadle Archa pořadatelé Českého Woodstocku oznámili první z hlavních zahraničních jmen. Bude jím básnířka a charismatická punkerka Patti Smith s kapelou. Nejstarší hudební přehlídka v zemi, která letos slaví neoficiálně třicetileté výročí, také změnila název. Trutnoff Open Air Festival se bude konat od 14. do 17. srpna.
 
Patti Smith – další splněné přání trutnovských pořadatelů
„Patti je přesně ta démonka a charismatická šamanka s indošskou krví, která do našeho festivalového kmene přesně sedí! Stejně jako Iggy Pop či indiánská čelenka na náčelníkovu hlavu. Když v 70. letech zavřeli Plastiky, kteří mají stejné undergroundové kořeny jako festival, Patti byla jednou z těch, kteří se jich z daleké Ameriky zastali a podpořili je,“ říká s radostí zakladatel festivalu Martin Věchet. „Bylo to naše několikaleté přání, které nám vždy z nějakých důvodů proklouzlo mezi prsty. Nejblíže jsme byli vloni, ale to by Patti přijela bez kapely, jen v akustickém duu. Nechali jsme to tedy na další rok. Nyní přijíždí Patti v plné síle s kapelou za zády. Jsme rádi, že se letos naše úsilí a čekání k třiceti letům festivalu naplnilo. Bude na správném místě a rádi punkerku v sukni na našem Pow-Wow uvítáme,“ dodává s úsměvem otec festivalu. „Když jsem Patti poprvé v šestnácti letech slyšel od staršího kumpána z uhuhňaného pásku, který tomu dodával na tajemnosti, nechal mě hádat, kdo si myslím, že to zpívá. Bylo to tajemné, syrové a mystické. Uhrančivé. Něco, co jsem do té doby nikde neslyšel. Netipnul jsme správně – nevěřil jsem, že to zpívá žena,“ vzpomíná Martin Věchet alias Geronimo.
 
Patti Smith je legendární americká zpěvačka, hudebnice, textařka, ale také básnířka. Patří k hlavním představitelům amerického punku a nové vlny. Její první album Horses vyšlo před téměř čtyřiceti lety a často se řadí k titulům, které změnily hudební svět. Hudební publicista Josef Rauvolf Patti Smith charakterizuje slovy: „Nikdy nebyla pouze zpěvačkou, jakkoli vynikající, osobitou a zcela ojedinělou, zpěvačkou, která nejen že si své písně sama psala, ale také je naprosto jedinečně dokázala podat. Je výtečnou básnířkou, autorkou cenou National Book Award oceněných, i česky vydaných vzpomínek Just Kids. Patti je také významnou aktivistkou, tedy: angažovanou občankou. A to v době a situaci, kdy se většina rockových muzikantů omezuje na muziku a vlastní úspěch a o nějaké angažovanosti nechce ani slyšet.“  Patti Smith je českým a slovenským posluchačům známá i tím, že v její slavné kapele, s níž nahrála stěžejní desky, působil pražský rodák, emigrant Ivan Král. Na trutnovském festivalu si odbude své první open air vystoupení u nás.
 
Patti Smith přispěla k tomu, že vznikl punk jako výraz nespoutanosti i vzdoru. Štíhlá zpěvačka s protáhlou indiánskou tváří, která se ráda oblékala do mužských šatů, byla v sedmdesátých letech na vrcholu, dokonce si u nahrávacích společností vymohla naprostou uměleckou svobodu. Hitparádové úspěchy čtyř legendárních alb ji posunuly z undergroundu do pozice mezinárodní hvězdy, na kterou chodily desetitisíce lidí. V roce 1978 se dostala s písní Because The Night na páté místo britské hitparády. Pak se však náhle stáhla do ústraní a věnovala se rodině. Zpět k hudbě a koncertům se vrátila až na počátku devadesátých let. Vydala další čtyři alba, to poslední, Banga, v roce 2013.
 
Josef Rauvolf v charakteristice Patti Smith dále pokračuje: „Je zcela v logice jejích uměleckých i občanských postojů, že vystoupí právě na trutnovském festivalu, jehož podstatu, zásady i nastavení by mohla klidně podepsat, ostatně, měla vždy blízko právě k takovému umění, a v jejím případě nejen hudbě, které si za své bere trutnovské setkávání. Co si pod tím máme představit? Inu, každý ví, že Trutnoff rovná se navazování na undergroundové kořeny, jak domácí, tak zahraniční, kořeny, které za velkou louží pomáhala zasadit i Patti Smith. Podobných souvislostí by se dala najít celá řada, všechny ale mají společnou angažovanost. Dalším jistě zajímavým svorníkem jsou Plastici, kteří v Trutnově pravidelně vystupují, a jejichž nehrajícího člena Ivana Martina Jirouse se Patti zastala na obalu části nákladu svého druhého alba Radio Ethiopia z roku 1976, když vyzývala k jeho propuštění z vězení. A podobných souvislostí by se dala najít celá řada, všechny ale mají společnou již zmíněnou angažovanost.“
 
Trutnoff Open Air mění jméno
Hudební přehlídka se od počátku devadesátých let koná v podkrkonošském Trutnově a podle něj se i od roku 1990 jmenovala. „Změna v názvu vyjadřuje to, s čím se festival potýká několik posledních let. Před osmi lety jsme se totiž poprvé dozvěděli, že radnice pod vedením starosty a současného poslance za ODS Ivana Adamce vyčlenila změnou územního plánu pozemky, kde se festival čtyřiadvacet let pořádá, k zastavění. Bylo jasné, že to je začátek konce. Místa ubývá, louky zahlcuje asfalt a každým rokem je to komplikovanější. Tam, kde byla hlavní brána do festivalového kempu, dnes již stojí první stavba – překladiště balíků s garážemi. Paradoxně ji vyprojektoval jeden z radních,“ popisují pořadatelé dlouhodobý problém festivalu a souvislost se změnou názvu.
 
Další kapely:
Plastic People of the Universe
Doctor Victor
Polemic
Visací zámek
Hentai Corporation
Immodium
Krucipusk
Mňága & Žďorp
Pavel Fajt
Please The Trees
Prague Conspiracy
Sto Zvířat
The Velvet Underground revival
Garage & Tony Ducháček
The.Switch
Jiří Schmitzer
Oldřich Kaiser a Dáša Vokatá
Poletíme?
a další...


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.