Share |

Michal Pavlíček a klávesista Michal Nejtek představí nový koncertní program

foto: pořadatel akce

Michal Pavlíček, jeden z nejvýznamnějších současných českých skladatelů a kytaristů, představí svůj nový koncertní program, ke kterému přizval vynikajícího klávesistu Michala Nejtka. Společně vystoupí 15.2.2014 ve 20:00 v olomouckém Jazz Tibet Clubu. Vstupenky je možné zakoupit za předprodejní cenu 200Kč v Jazz Tibet Clubu a Infocentru města Olomouce nebo na místě za 250Kč.
 
Jedná se o komorní vystoupení, které zachycuje tvorbu Michala Pavlíčka od minulosti až po současnost a zároveň v něm zazní i úpravy několika světových hitů. Tento nový program je výlet do pestrobarevných ploch i vzájemných rytmických duelů a je vyústěním jeho kytarové virtuozity do dynamičtější a citlivějši roviny oproti jeho tvrdšímu razantnímu projevu, který je typický pro jeho Trio nebo pro Pražský Výběr či BSP.
 
Michal Pavlíček o tomto projektu říká: „Chci si zahrát koncert, kde bude slyšet každá drobná nuance emocí, každý dotek strun, kdy se člověk nechá nést inspirujícím zvukem kytarových ozvěn. Je úžasné si vychutnat kytaru v celé sféře dynamic­kého projevu od tichounkých pasáží až po kvílení osamocených rockových harmonií “.
 
Michal Pavlíček (1956), hudební skladatel, kytarista, zpěvák a textař. Vystudoval Filmovou fakultu AMU v Praze. Působil ve skupinách Bohemia a v Horkém dechu Jany Koubkové. Později se stal výraznou osobností a spoluautorem Pražského výbě­ru. Byl zakladatelem a autorem hudby skupin Stromboli (1986) a Big Heads (1992). Od roku 1993 působil ve formaci B.S.P. a jeho píseň Země vzdálená se stala výrazným hitem devadesátých let.
 
Jako autor a interpret se podílel na CD např. Zuzany Michnové, Moniky Načevy, Báry Basikové, Michaela Kocába, Kamila Střihavky, Romana Dragouna a dalších. V současné době vystupuje jako sólista se svým triem a s obnoveným Pražským výběrem, a především se věnuje skladatelské činnosti. Je autorem hudby k mnoha divadelním představením – např. k Drábkovým Akvabelám uvedeným v Klicperově divadle v Hradci Králové, Maeterlinckovu Velice modrému ptáku uvedenému v Divadle Husa na provázku nebo Čechovovu Višňovému sadu uvedenému v Divadle na Vinohradech aj. (získal několik nominací na Cenu Alfréda Radoka a nominaci na cenu Dosky). Napsal také hudbu k mnoha TV inscenacím a seriálům (např. Konec velkých prázdnin, Oběti, Dobrá čtvrť, Místo v životě, Cesty domů, Život je ples aj.) i filmům (např. Proč?, Nefňukej, veverko, Na půdě, Stínu neutečeš, Odcházení Václava Havla). Za hudbu k filmu Odcházení byl nominován na Českého lva. Je autorem hudby k baletům (např. Zvláštní radost žít premiérovaný ve Státním divadle v Košicích anebo Malý princ ve SND v Bratislavě).
 
Jako skladatel se prosadil i na zahraniční scéně. Napsal hudbu k pětidílnému historickému seriálu BBC Červený bedrník, za kterou byl nominován na TV festivalu v Birminghamu, k seriálům Outlaw a k několika dílům populárního britského seriálu Merlin IV. Je autorem hudby k představení pro Laternu magiku Minotaurus a Hádanky, k muzikálům Klaun (Divadlo na Vinohradech), Excalibur, Obraz Doriana Graye, Dáma s kaméliemi (vše v Divadle Ta Fantastika). Byl spoluautorem a hlavním protagonistou hudebních pořadů České televize Na Kloboučku. Vydal přes 70 nosičů CD a DVD. Získal mnoho ocenění. Jeho DVD Beatová síň slávy se stalo double platinové a získalo hudební cenu Anděla. V roce 2007 vyšla jeho životopisná kniha Země vzdálené, která získala cenu hudebních publicistů Břitva.
 
Michal Nejtek (1977) se narodil v Litoměřicích, absolvoval Konzervatoř v Teplicích (klavír) a Hudební fakultu AMU v Praze (skladba). Píše symfonickou i komorní hudbu, věnuje se scénickým projektům (např. Lamenti). Obdržel objednávky na nové kompozice od festivalů Donaueschinger Musiktage, Varšavský podzim a Klangspuren. Spolupracuje se skupinou The Plastic People Of The Universe (Obešel já polí pět, Pašije, Vlaková opera). Hraje na klavír a klávesové nástroje v souborech Agon, Face Of The Bass, Limbo, David Koller Band a NTS. Věnuje se hudbě pro divadlo (Arnošt Goldflam, Jiří Ornest, Jiří Havelka, Braňo Mazúch, SKUTR atd.).
 
Za hudbu k divadelní performanci Exit 89 (Divadlo Archa, 2008) byl nominován na Cenu Alfréda Radoka. Byl pedagogem na Konzervatoři v Teplicích, učil na VOŠ Jaroslava Ježka dějiny jazzu a skladbu, nyní je doktorandem v oboru kompozice na JAMU v Brně. Příležitostně publikuje své recenze v časopise Harmonie. Má rád jazz, alternativní hudbu i klasiku, vše originální, pravdivé a silné. Skládání a hraní hudby považuje za něco podobného jako procházka džunglí, a proto ho to tak baví.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.