Share |

Tři bratři: Svěrákův laskavý humor nejspíš čeká famózní úspěch

Že nikdo netočí laskavé pohádky a všude řádi jen cgi ufoni? To už neplatí.
 
Ve čtvrtek jde do českých kin nejnovější Svěrákovic počin. Pohádka Tři bratři propojující několik klasických příběhů (Šípková Růženka, O Dvanácti měsíčkách a Červená karkulka (a odkazující na Mrazíka, hehe) má tendenci laskavě spojovat generace a odzbrojovat i drsoně. 
 
 
Otec a syn Svěrákové a Jaroslav Uhlíř coby autor písní jsou takovými mistry svého řemesla, že vás nejspíš dostanou, i když pohádkám neholdujete. Ostatně, hustocynik František Fuka byl celou věcí pohnut tak, že si v recenzi poplakal, že nemá děti, že by je na to jako vzal, a dal celé věci 90%, což se stalo předmětem notného vichru na udivených sociálních sítích.
 
Čím je takového účinu dosaženo? Jak to Svěráci a spol. dělají, že jim divák rád, pokorně zobe z ruky? Myslím, že stejně jako u povedených písniček je to částečně nerozlousknutelné mystérium. Ano, je třeba umět řemeslo a najít svůj styl, ale to by přece nestačilo. V kinech je tolik filmů, které tohle mají. A mají i větší rozpočet a jakoby atraktivnější námět. Ale nudí. Na tohle prostě recept není, ale buďte si jisti, že prostě poznáte, že to je - aspoň ve svém žánru - dobrý film. Jasně že pokud něco je pro děti a je to mashup několika pohádek, nemůžeme čekat, že to zboří historii kinematografie a otřese naším vnímáním jsoucna, ale pokud nám předem řeknou "hle, pohádka," není proč protestovat. Ostatně jako celkem všechny dobré pohádky má i momenty zábavné pro děti i dospělé (roztržitý synátor, zábavná babka v podání Lábusově), případně vyloženě mrknutí pro dospelé. Jako ne že by tam bylo porno:) Mám na mysli odkazy na Mrazíka, které pobaví každého nad třicet (a splňují tak to, že skoro každý zábavný současný film obsahuje nějaké ty popkulturní odkazy na jiná díla). Nechci si hrát na proroka, ale tohle by mohl být film-trhák. A dobře jim (všem zúčastněným) tak. Za tohle si zaslouží pozitivní vazbu:)
 
Příběh, respektive příběhy, divák víceméně zná. Spojení několika pohádek v jednu působí v téhle podobě skvěle a dodává příběhu spád. A i když tak nějak tušíte, že se budoucí Růženčin muž tím chroštím nějak probije, je vše vyprávěno dost šikovně na to, abyste jen trpně nečekali na konec, nýbrž napjatě koukali, co jako bude.
Pomáhají i uhlířovsky legrační a rytmicky šikovně udělané písničky, klasická česká krajina, plus samozřejmě herecké výkony. V menších rolích si s gustem zahrála plejáda tuzemských hereckých hvězd (Kaiser, Lábus, Polívka, Chýlková) a nic vytknout nelze ani představitelům hlavních rolí - všichni tři pánové se do svých postav perfektně vžili a působí životně a sympaticky. Tomáš Klus, Vojta Dyk i Zdeněk Piškula skutečně umejí být třemi bratry hledajícími si nové kotviště, a ne jen herci/pěvci, které známe z obrazovky nebo z pódia. Docela výkon. A když už by byl příběh moc zdlouhavý, vstoupí na plátno ironizující a přece klasicky laskavý vypravěč v podání Svěráka otce. Jeho gagy prozrazovat asi škoda, ale budete se aspoň trošku usmívat.
Nevěsty, manželky, maminky atd. mají role spíše podružné, ale za zmínku určitě stojí malá Karkulka Lucie Maria Štouračová, kterou možná čeká velká kariéra, a nastěnkovitá Maruška aka Sabina Rojková, která umí být nevinná i lehce svůdná. O nikom a ničem v podstatě nemůžete říct, že by tuhle pohádku kazil. Musleo to dát děsně práce. Všechno drží pohromadě, všechno vypadá dobře a i otrlý divák drží klaďasům palce. Proti své vůli? Možná. Ale proč nepřiznat, že člověka někdy odzbrojí pohádka, hm?:)
 
 
Trailer zde.
FIlm o filmu: 1. část, 2. část.
 
PREMIÉRA:     14.8.2014
PRODUKCE: Česká republika/Dánsko 2014
STOPÁŽ:    86  minut
REŽIE:              Jan Svěrák
SCENÁŘ:      Zdeněk Svěrák
KAMERA:     Vladimír Smutný
STŘIH:     Alois Fišárek    
HUDBA:  Jaroslav Uhlíř, Michal Novinski
HRAJÍ:   Tomáš Klus, Vojtěch Dyk, Zdeněk Piškula, Jiří Lábus, Zuzana Norisová, David Matásek, Ivana  
Chýlková, Oldřich Kaiser, Miroslav Táborský, Zdeněk Svěrák, Bolek Polívka, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš, Oldřich Vlach a další.       
 http://www.3bratri.cz/

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.