Share |

Burian, Svěrák, Švejdík, Načeva a Cais natáčejí lidovky

Zleva Burian, Svěrák, Ecson Waldes
foto: archiv vydavatele

Pražský hudebník a producent Jiří Burian, známý z projektů Southpaw, Republic of Two, Kapitán Demo nebo Ghostmother natáčí své druhé sólové album Bohemia. Jiří Burian připravil se svými hosty novou desku, která se navrací k lidové písni s novým zvukem. Toto album bude součástí multimediálního projektu, které Burian vytváří s jeho spoluautorkou Lenkou Kovaříkovou a vyjde v září 2013.

Burian si přizval ke spolupráci Zdeňka Svěráka, Jaromíra Švejdíka, Alberta Černého, Moniku Načevu, Milana Caise, Doru Bárovou, Mikoláše Růžičku, Viléma Béreše, Sáru Vondráškovou a mladou talentovanou herečku z Ostravského Národního Divadla Veroniku Lazorčákovou, která na desce zpívá několik písní.

„Bohemia bude má patnáctá deska a přál bych si, aby byla především výjimečná svým pojetím a obsahem. Mám za sebou desky v různých stylech jako indie, elektronika, hip hop, folk a tak jsem přemýšlel jak svojí práci posunout zase dál a jaké téma proto zpracovat. Dal jsem si jednu z nejvyšších met, a tou je česká lidová tvorba, přestože jsem k ní měl dříve spíše chladný vztah, v současné době je to pro mne velká výzva. Uvědomuji si závažnost tématu a rozhodně nechci ničit lidovou tradici, pouze nabízím svůj pohled, svůj rukopis, a přál bych si, aby se tak znovu české lidové písně dostaly k mladým lidem. Oslovili jsme se spoluautorkou celého projektu Bohemia, Lenkou Kovaříkovou, několik osobností nejen z hudební scény, kterých si oba vážíme a vznikla tak velmi zajímavá kombinace umělců,“ dodává Jiří Burian.

Projekt Bohemia obnovuje české tradice v nové moderní formě ve spolupráci s českými umělci a tvůrci jakými jsou Liběna Rochová, Anna Hulačová, Rony Plesl, Milan Cais a mnoho dalších. Představuje tradiční české lidové hodnoty, které se z našeho světa postupně vytrácejí. K tradicím se navrací moderně, čímž je přibližuje dnešní generaci. Projekt chce zapojit do uměleckého procesu i veřejnost a otevřít brány k pochopení vztahu mezi tradičním a současným uměním. Oslovení tvůrci se ve své tvorbě dotýkají českých tradic, hodnot a zvyků.

Hlavním partnerem projektu je značka Budweiser Budvar.

BOHEMIA LÉTO
Na různých místech po celé Praze, zejména podél řeky Vltavy, která je tepnou Prahy a důležitým symbolem České republiky, proběhne v průběhu léta několik interaktivních mikro akcí, které představí projekt Bohemia. Bohemia napomáhá znovuobjevit prostory města a dává je do nových kontextů skrze netradiční zážitky. Celý projekt bude představen 21. 6. v holešovické La Fabrice. Odstartuje módní přehlídkou Liběny Rochové a speciální taneční permormencí. Součástí večera bude i představení alba Bohemia Jiřího Buriana a celého multimediálního projektu. 

VŠUP - ATELIÉR LIBĚNY ROCHOVÉ
Návraty k tradici, lidové slovesnosti, tradičním řemeslům a jejich aplikace na současný oděv byly hlavním tématem studentů Ateliéru designu oděvu a obuvi VŠUP, který vede módní návrhářka Liběna Rochová. Bohemia uvádí tradiční kroj v novém kabátě. V současné době Liběna Rochová představuje svou kolekci Bohemia v New Yorku v rámci prezentace české kultury v tamním Centru.

ANNA HULAČOVÁ
Umělkyně Anna Hulačová vnáší do projektu Bohemia respekt k lidové řemeslné tradici, se kterým si významově hraje a posouvá ho do dalších dimenzí. Ve svých instalacích využívá obilí, větve, dřevo, pracuje se symbolikou zvířat. Rozmanitost pojetí přináší nový pohled na českou tradici.

RONY PLESL
Sklářství má v České republice velmi dlouhou tradici a české sklo má ve světě dodnes zvučné jméno. Designér Rony Plesl připravuje pro projekt Bohemia návrh značkových sklenic Budweiser Budvar, pro který se nechal inspirovat českými tradicemi, jež dal do kontextu současných trendů v designu.

WEB:  www.mojebohemia.cz
FACEBOOK: https://www.facebook.com/mojebohemia


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.