Share |

Tip na Polsko: Unikátní výstava vlámských mistrů z rodu Brueghelů

foto: pořadatel akce

Občanské sdružení Art For Public se sídlem v Praze se podílí na organizaci výstavy „Rod Brueghelů. Mistrovská díla vlámského malířství“, která bude k vidění v Královském paláci v nedaleké polské Vratislavi od 22. července do 30. září 2013.
 
Výstava se koná ve spolupráci Městské galerie ve Vratislavi, Městského muzea Vratislavi a sdružení Art For Public a jedná se o největší výstavu z umělecké dynastie Brueghelů. Tato unikátní akce umožní návštěvníkům obdivovat mistrovská díla ze soukromých sbírek a muzeí po celém světě, některé dosud nepřístupné a nikdy dříve nevystavené. Výstava putuje po prestižních evropských galeriích v Římě či Paříži, ovšem českým milovníkům umění se zde nabízí neopakovatelná možnost ji navštívit přímo v sousedství.
 
Vratislavská výstava představuje panorama tvorby rodiny Brueghelů a nejdůležitějších umělců, kteří patřili k jejich současníkům. Více než 120 děl – obrazů, kreseb a grafik vzniklých během 200 let působnosti slavného uměleckého rodu – bude v Polsku vystaveno poprvé a jde o jedinečnou příležitost je spatřit, protože naprostá většina z nich pochází ze soukromých sbírek po celém světě.
 
Rod Brueghelů je slavnou malířskou dynastií z XVI., XVII. a začátku XVIII. století. Jde o umělce, jejichž obrazy dnes dodávají lesk nejslavnějším muzeím a sbírkám po celém světě. Vlámové si vypracovali svébytný symbolický kód, který fascinoval jejich současníky a inspiroval mnoho pozdějších tvůrců. Pozornost, s níž přistupovali jak ke každodenním, tak k duchovním záležitostem, jejich téměř dokumentaristický styl, díky němuž se budoucím generacím zachovaly zvyky, krajiny, scény ze života obyčejných lidí, jsou dodnes významným zdrojem vědomostí o této době. Svádějí humorem, ironií, malířským kumštem a unikátní precizností. Jméno Brueghel se stalo synonymem kvality.
 
Kromě díla Hieronyma Bosche „Sedm smrtelných hříchů” zde bude k vidění obraz „Zmrtvýchvstání” Pietera Brueghela staršího, „Sedm skutků milosrdenství” od Pietera Brueghela mladšího, obrazy jeho bratra Jana staršího, včetně děl namalovaných společně s Paulem Pieterem Rubensem, a jeho slavné květinové kompozice. Prezentovány budou také obrazy jeho syna Jana mladšího a dalších nejnadanějších potomků, až po posledního významného zástupce dynastie - Ambrosia Brueghela. V samotných polských sbírkách se nachází několik obrazů zhotovených členy rodiny Brueghelů, mj. "Kázání sv. Jana Křtitele" v Krakově nebo "Zimní krajina s bruslaři a pastí na ptáky" ve Vratislavi.
 
Výstava „Rod Brueghelů. Mistrovská díla vlámského malířství“ vznikla z konceptu Josepha Guttmanna, ředitele Global Art Exhibitions, Inc. Jde o součástí mezinárodní iniciativy a jejími pořadateli v Polsku jsou Městská galerie ve Vratislavi, sdružení Art for Public z Prahy a Fond Městské galerie ve Vratislavi. Hostitelem expozice je Městské muzeum Vratislavi. Výstava, která zde dorazí z Říma, bude prezentována v Královském paláci, následně se vydá do Paříže a brzy nato se obrazy opět stanou pro širokou veřejnost nedostupnými.
 
Ke spolupráci s Městskou Galerií ve Vratislavi se vyjádřila ředitelka ART FOR PUBLIC Monika Burian Jourdan: „Základy dlouhodobé spolupráce jsme položili letošní prázdninovou výstavou Albertyny Kacalak v Galerii Vernon a máme již v plánu několik dalších významných projektů až do roku 2016. V souladu s vizí Art for public, která mimo jiné spočívá v překračování konkurenčních bojů mezi galeriemi, zamýšlíme touto spoluprací na mezinárodní úrovni přibližovat světové umění širokému publiku.“
 
Praktické informace:
Královský palác Městského muzea Vratislavi
ul. Kazimierza Wielkiego 35
Vratislav, Polsko
23. 7. – 30. 9. 2013 - Výstava je otevřena denně 10.00 – 20.00, poslední vstup 19.15.
Vstupenky lze zakoupit v pokladnách Královského paláce i na internetu:    www.galeriamiejska.pl
Více informací: www.galeriamiejska.pl , tel. +48 (71) 347-16-91 kl. 12
Návštěvníci, kteří se v pokladně galerie prokážou jízdenkou ČD v platnosti konání výstavy (22. 7. - 30 . 9. 2013) získají 10% slevu na vstupné.
Pro cestu do Polska lze využít například výhodných jízdenek ČD:
http://www.cd.cz/mezinarodni-cestovani/jizdenka/cestovani-v-prihranici-s...
 
O Art for public: Jak název napovídá, Art for public přináší umění lidem. Občanské sdružení Art for public spoluvytváří otevřenou mezinárodní platformu výměny zkušeností, kontaktů, uměleckých děl také  umělců jako takových. Prezentujeme vysoce kvalitní umění v galeriích, ale i v ulicích a ve veřejném prostoru. Jsme toho názoru, že umění není jen pro vybranou část obyvatel, ale pro všechny. Dostáváme umění blíže k lidem, propojujeme ho s běžným každodenním životem. Svým přístupem Art for public boří konkurenční boj mezi galeriemi a jeho překračováním využívá veškerý potenciál těchto organizací a institucí ve prospěch rozvoje výstavní činnosti a tím i rozvoje kulturní nabídky pro veřejnost.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.