Share |

Taškou proti ACTA

foto AMWA

 
Od pondělka jsou za neziskovou cenu 80 Kč po Praze a on-line k dostání bio a fairtrade tašky proti ACTA. Vypustila je společnost AMWA Organic.
Tohle nám k tomu poslali:
 
----------
V reakci na připojení České republiky k podpisu mezinárodní dohody ACTA ve čtvrtek 26. ledna vytvořila společnost AMWA Organic bleskurychlý neziskový projekt bio a fairtrade tašek proti ACTA, k němuž se připojily všechny články výrobního řetězce.
 
Od německého výrobce tašek spol. Better Merchandising, jehož je AMWA Organic výhradním dovozcem do ČR, přes celý tým AMWA Organic, grafika Jana Dřevíkovského, sítotiskové studio Kredenc až po celou distribuční síť, všechny články k taškám přistoupují jako ke společnému vyjádření nesouhlasu s kontroverzním obsahem dohody ACTA a neinformování veřejnosti v průběhu projednávání a před podpisem.
 
ACTA představuje nebezpečný nástroj pro omezování základních lidských práv a svobod. Oproti zkresleným zprávám prezentovaným některými mainstreamovými médii se nedotýká pouze internetu, stahování filmů nebo hudby, ale všech oblastí ekonomiky od zemědělství, přes průmysl až po služby. Podle studie vypracované pro politickou skupinu Greens/EFA v Evropském parlamentu ACTA nejen že nepřiměřeně zasahuje do základních lidských práv, ale také vyžaduje nebo povoluje postupy rozhodování, které zvýhodňují držitele monopolů, patentů a značek. Jednostranné zaměření dohody tedy hraje všanc pouze „několika vyvoleným“, přičemž ostatní znevýhodňuje.
 
Proč bio a fairtrade tašky?
Protože se snažíme dělat věci poctivě a také proto, že se snažíme poukázat, že cena výrobků by měla odpovídat jejich opravdové kvalitě a výrobnímu postupu, nikoliv pouze reklamou a image uměle vyhnaným značkám.
 
Drtivá většina textilní výroby probíhá v externí spolupráci v textilních továrnách zemí třetího světa, ve kterých se vedle sebe vyrábějí drahé značkové i levné "no-name" výrobky, přičemž rozdíl v ceně je častokrát pouze v našitém logu. Není se tedy ani příliš čemu divit, že se tito výrobci tolik bojí padělatelství a že tu nyní máme tak silný tlak na zavedení ACTA. Jelikož reklamou vyhnaná hodnota značky je umělá a není sama o sobě trvalá, je třeba ji samozřejmě, co to jen jde, chránit.
 
V duchu našeho nesouhlasu s dohodou ACTA, o které si myslíme, že za pomoci metod omezujících základní lidská prava a svobody může prospívat v hlavní míře pouze bezskrupulóznímu businessu, uvolňujeme logo „People against ACTA“, které jsme pro tento projekt vytvořili, k volnému nekomerčnímu šíření pod licencí Creative Commons. Logo ve vysokém rozlišení můžete stahovat na: http://www.amwa.cz/protiacta
 
Seznam míst pro osobní odběr tašek naleznete tamtéž, či je můžete on-line zakoupit v e-shopu AMWA Organic.
 
Nejlepší však bude zajít si pro tašku zítra, v sobotu 11. února 2012 na demonstraci proti ACTA v Praze, která začíná ve 14:00 na Staroměstském náměstí a bude pokračovat průvodem před úřad vlády až k Rudolfinu.
Více info na: https://www.facebook.com/#!/events/175296375907412/
 
AMWA Organic je český výrobce a dodavatel specializovaný na bio a fairtrade textil. Od roku 2009 na český trh přináší komplexní nabídku domácího biotextilu, vybavení pro zdravé spaní a širokou nabídku biometráže. Specializuje se též na individuální zakázkovou výrobu pro firemní zákazníky.
 
Zdroje a související odkazy:
Plné znění ACTA na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu: http://www.mpo.cz/dokument91931.html
ACTA na Wikipedii:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Anti-Counterfeiting_Trade_Agreement
Studie kritizující ACTA vypracovaná pro politickou skupinu Greens/EFA v Evropském parlamentu:
http://www.statewatch.org/news/2011/jul/acta-academics-opinion.pdf
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.