Share |

Suck The Balls: Goethe-Institut zve na hru s tisíci míčky

foto: Goethe-Institut

SUCK THE BALLS: pod tímto kontroverzním názvem se skrývá interaktivní hra, která od 22. ledna obohatí interiér pražského Goethe-Institutu. Desítky metrů potrubí táhnoucí se přes několik pater secesní budovy, tisíce pěnových míčků, podtlak a velká dávka humoru tvoří prostorovou instalaci Niklase Roye, která zve širokou veřejnost ke hře i k sisyfovskému zápasu.
 
„Ve vstupních prostorách Goethe-Institutu bude od 22. ledna do 30. června zdarma možné si hrát, objevovat a bavit se s nejnovějším dílem německého vynálezce Niklase Roye,“ popisuje budoucí pražskou senzaci Monika Loderová z Goethe-Institutu: „Jedná se o prostorovou instalaci z názvem SUCK THE BALLS!, která využívá motiv hry s tisíci míčky. Ty je třeba prostřednictvím podtlaku nasát do šest desítek metrů dlouhého potrubního systému tak, aby proběhly celým vstupním prostorem velkoryse pojaté vstupní haly Goethe-Institutu“, dodává Loderová.
 
Návštěvníci, vybavení helmou a nasávací trubicí, mohou díky podtlaku rozpohybovat tisíce žlutých míčků a doslova je prohnat secesním interiérem Goethe-Institutu. Hra se přitom podobá sisyfovskému zápasu: všechny míčky není možné nikdy „vysát“, je však strhující se o to neustále pokoušet.
 
Instalace SUCK THE BALLS! je nejnovějším dílem berlínského umělce Niklase Roye (nar. 1974), který se sám označuje za „vynálezce neužitečných věcí“. Ten se po celé Evropě proslavil zejména hravými technickými instalacemi, do nichž může vstupovat prakticky kdokoliv. Tak např. v polské Vratislavi veřejnost bavil Royův Stroj na mrhání energií, nizozemský Groningen zase přivítal jeho Pneumatický zrychlovač míčků. Roy je rovněž autorem Pingpongové krajiny představené ve francouzském Lille nebo Autohonku – automatického klaksonu pro rumunské řidiče.
 
Praze byla jeho prostorová instalace SUCK THE BALLS! ušita na míru tak, aby zaplnila interiéry secesní budovy Goethe-Institutu a organicky jí procházela. „Hrát si u nás může každý: návštěvníci výstav, kavárny, jazykových kurzů, obchodní partneři nebo náhodní kolemjdoucí, dveře Goethe-Institutu jsou otevřeny každému, kdo se nebojí objevit svůj hráčský instinkt“, glosuje Monika Loderová, která připomíná, že HRÁČSKÝ INSTINKT je název komplexního projektu, v jehož rámci pořádá Goethe-Institut nejen hru SUCK THE BALLS!, ale také interaktivní výstavu NO PAIN NO GAME, která je až do 8. února přístupná v Národním technickém muzeu, nebo video-instalaci PARALELA I-IV, jíž Goethe-Institut představí od února.
 
www.goethe.de/praha


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.