Share |

Goethe-Institut připravil dvě výstavy věnované Kafkovi

foto: Chantal Montellier

Kafkovy příznivce potěší pražský Goethe-Institut, který připravuje hned dvě výstavy věnované tomuto světovému literárnímu velikánovi. Přesně 100 let poté, co Kafka začal pracovat na svém románu Proces, se jeho originální rukopisy vrací zpět do Prahy! Pod názvem “Proces. Originál a proměna” se představí jeho dílo společně s komentáři a názory českých a německých osobností. Paralelně se v komiksové výstavě s příznačným názvem “K: KafKa v KomiKsu” seznámíte s pracemi Chantal Montellier, Roberta Crumba a Jaromíra 99. Obě výstavy budou zahájeny 23. května v 17 hodin na Staroměstské radnici a potrvají do 30. června. Výstavy doplní bohatý doprovodný program – filmové projekce, mezinárodní konference a ojedinělý koncert skupiny KAFKA BAND. Vstup na výstavy, projekci a konferenci v Goethe-Institutu je zdarma.
 
Více na www.goethe.de/praha
 
Originál Kafkova rukopisu, v současnosti uložený v Německém literárním archivu v Marbachu, se po 100 letech od svého vzniku vrací takříkajíc na místo činu. Ve spolupráci se Společností Franze Kafky jsme vybrali na 28 osobností veřejného života a nechali je okomentovat jednotlivé stránky románu, mezi nimi: Lenka Bradáčová, Jiří David, Wilhelm Genazino, Jaz, Jiří Kadeřábek, Tomáš Kafka, Brigitte Kronauer, David Zane Mairowitz, Magdalena Platzová a Jaroslav Róna.
 
„Franz Kafka je mistrem obrazu a tím pádem je přímo předurčený pro převod do jazyka komiksu“, konstatuje David Zane Mairowitz, kurátor druhé připravované výstavy K: KafKa v KomiKsu, která proběhne paralelně v prostorách Staroměstské radnice. Mairowitz se podílel spolu s dalšími výtvarníky již na různých kafkovských komiksových zpracováních. V roce 1992 to byla publikace Introducing Kafka ve spolupráci s americkým kultovním komiksovým tvůrcem Robertem Crumbem. Společně s francouzskou výtvarnicí Chantal Montellier pracoval na Procesu. V loňském roce se spojil s českým komiksovým tvůrcem, hudebníkem a výtvarníkem Jaromírem 99, aby nově převyprávěli Zámek. Tyto tři knihy tvoří jádro výstavy.
 
V rámci doprovodného programu jsme pro filmové fanoušky připravili dvě projekce: maximálně-minimalistickou adaptaci Kafkova románu Nezvěstný v režii Danièle Huillet a Jean-Marie Straub pod názvem Třídní vztahy (SRN 1984), kterou uvede pražský Goethe-Institut 29. května od 19 hodin a Michaela Hanekeho Zámek (AT 1997) s Ulrichem Mühem v hlavní roli zeměměřiče K. Projekce proběhne 9. června od 19 hodin v Městské knihovně. Obě projekce budou opatřeny českými titulky.
 
Od 26. do 29. května se v Goethe-Institutu uskuteční mezinárodní konference s podtitulem Max Brod. „Vynález“ Pražského kruhu o velmi úspěšném literárním volném uskupení, které dodnes významně ovlivňuje recepci německy psané literatury.
 
V předvečer výročí Kafkova úmrtí, v pondělí 2. června, vystoupí od 20 hodin v Divadle Archa literárně-hudební projekt Kafka Band, který vznikl v létě loňského roku a v únoru letošního roku vydal u Supraphonu soundtrack k příběhu o bloudění zeměměřiče K. nazvaný Das Schloss/Zámek. Ve skupině se ke spolupráci znovu sešli výtvarník a zpěvák Jaromír 99 a spisovatel Jaroslav Rudiš, autoři kultovní komiksové trilogie Alois Nebel. Zatímco Jaromír 99 zpívá, Rudiš čte a recituje.
 
Ve spolupráci s: Deutsches Literaturarchiv Marbach, Literaturhaus Stuttgart, Společnost Franze Kafky, Česko-německý fond budoucnosti, hl. město Praha
 
Pod záštitou primátora hl.m. Prahy Tomáše Hudečka a německého velvyslance Detlefa Lingemanna.
 
www.goethe.de/praha
www.franzkafka-soc.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.