Share |

Špičkový indický DJ a promotér: Rozjíždím kampaň proti drogám

foto: Skrufff.com

 
Šéf indického Sunburn festivalu a bývalý vedoucí videoprojekce na MTV Indie Nikhil Chinapa spojil síly s Hyderabad policií, aby zahájil vzdělávací antidrogovou kampaň, během které chce distancovat elektronickou hudbu od narkotik.
 
"Musíme se zamyslet nad pravými důvody zneužívání drog, jako jsou finanční problémy a samota," řekl Niky deníku Times of India.
 
"Hudba je nejčastější výmluva, kterou drogově závislí používají k vysvětlení jejich závislosti, ale když odeberete hudbu, najdou si jinou výmluvu. Tito drogově závislí potřebují pomoc a tu se touto kampaní snažíme poskytnout," řekl. ( http://bit.ly/p3C86j )
 
Během rozhovoru se skrufffem Nikhil popisuje, čeho chce dosáhnout a co ho motivovalo k zahájení tohoto programu.
 
"Během posledních pár let došlo díky médiím k všeobecnému přesvědčení, že jisté formy taneční hudby lze poslouchat pouze pokud jste pod vlivem nějaké drogy. Což také vedlo k přesvědčení, že každá akce, na které hrají trance, psy-trance a dokonce i techno, je vlastně drogové doupě, kde je každý zúčastněný buď dealer, nebo konzument drog," vysvětlil.
 
"Tato kampaň se snaží rozehnat podobné mylné představy okolo drog a taneční hudby. Tyto dvě věci spolu v Indii nejdou ruku v ruce. Podle mě není taneční hudba důvod konzumace zakázených látek a ani to není omezeno na konkrétní typ hudby."
 
Skrufff (Jonty Skrufff): Neustále čtu články o tom, jak policie pořádá zátahy na hudební akce v Indii. Jak moc momentálně panuje mezi policií v Indii nedorozumění/strach z elektronické taneční hudby a mainstreamu?
 
Nikhil Chinapa:"Mylné představy existují, ale pochybuji, že je mezi policií panuje nějaký strach. Většina mylných představ je poháněna různými částmi médií, které jsou známé hlavně díky senzačním příběhům, než kvůli důvěryhodným informacím. To je v Indii poměrně velký problém, protože když se podíváte na nějaký typický Bollywoodský film, uvidíte, jak moc místní masy milují drama."
 
Skrufff: Zapletl jste se někdy do policejního zátahu? Jak velký je to problém?
 
Nikhil Chinapa:"Nikdy jsem se do žádného nezapletl, ale je to velmi vážný problém. Když je člověk obviněn jako "známý uživatel drog", může vás to poznamenat na celý život. Obvzlášť znepokojující jsou zprávy o tom, jak zkoumají zatčeným lidem moč a krev kvůli zakázaným látkám způsoby, které nejsou ani bezpečné ani spolehlivé. Jeden můj přítel, kterého znám již několik let,měl na jednom večírku pozitivní močové testy na cannabis, i když jsem si stoprocentně jistý, že nikdy nebyl uživatelem marihuany. Jiné známé podali vzorek moči, který byl označený cizím jménem. Když na tento fakt upozornila, snažili se to velmi rychle změnit.
 
Skrufff: A jak to bude na vašem Sunburn festivalu?
 
Nikhil Chinapa:"Během Sunburnu úzce spolupracujeme s místními policejními složkami a s protidrogovými oddíly. Policisté v civilním oblečení budou chodit po celé ploše festivalu a veškeré dění bude monitorováno kamerami. Přítomni budou také lékaři a právní zástupci a tento rok plánujeme na místě vybudovat plně vybavenou pohotovost.

 
Možná se to zdá příliš, ale chci aby byl festival pro všechny bezpečný. Také chceme aby se fanoušci dobrovolně zapojili jako "přátelé Sunburnu". Bude je možné jednoduše rozpoznat díky světlým kšiltovkám, které jim věnujeme a jejich úkolem bude pomoct identifikovat jakéhokoliv fanouška, který by měl nějaké problémy a přivolat mu okamžitě pomoc."
 
Skrufff: Jak velký problém/nebezpečí je v Indii policejní korupce?(Je tu reálná možnost, že by mohla být nastražená past na Djs na turné, nebo by jim mohli být podstrčeny nějaké drogy?)
 
Nikhil Chinapa:"Korupce je problém, který se vyskytuje po celé Indii a je třeba mu čelit. Nevyskytuje se pouze ve vládním sektoru. Nicméně není to tak, že by bylo všechno špatné. Indie může nabídnout opravdu mnoho a je spoustu věcí, na které může být pyšná. Objevila se velká hnutí, která mají za cíl řešit korupci a problémy, které způsobuje.
 
Co se týče možnosti nastražení drog u Djs. Je nepravděpodobné, že se to stane na akci, která je mediálně a veřejně propagována. Jen úznávaní promotéři zažádají a později dostanou povolení pořádat takovou událost a odehrávají se na známých místech. Často také spolupracují s policejními oddíly. To, že by se zkorumpovaný úředník pokousil nastražit důkazy na nelegální akci je něco, co se může stát bezpochyby kdekoliv."
 
Skrufff: Chtěl byste ještě něco dodat?
 
Nikhil Chinapa:"Součástí naší kampaně Hudba proti drogám je i pokus povzbudit rodiče, aby více hovořili se svými dětmi, aby pochopili svět, ve kterém žijí. Rok 2011 je velmi odlišný od roku 2001 a to je pouhých deset let zpět. Je jednoduché obviňovat násilí ve filmech, pornografii a reality show. Já věřím, že když vám rodiče při dospívání představí správné životní hodnoty, tak potom, když budete muset učinit nějaké zásadní rozhodnutí, učiníte to správné.
 
Doufám, že se mi povede vést tyto rozhovory o drogách a zodpovědném žití i ve školách. Myslím, že právě v tomto věku je třeba oslovit vnímavé mladé lidi. Když se pokusíme hovořit s mládeží okolo šestnáctého a sedmnáctého roku, domnívám se, že už je to možná příliš pozdě.
 
https://www.facebook.com/nikhilofficial
 
https://www.facebook.com/SunburnFestival

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.