Share |

Prague Biennale 5: Indičtí současní umělci exkluzivně v Praze a pak hned do Centre Pompidou

Od 19. května do 11. září se koná 5. ročník Prague Biennale. Web protisedi.cz je zároveň mediálním partnerem této akce a bude vám přinášet zprávy a rozhovory s různými kurátory a umělci. Tento rozhovor vám představuje, co je Prague Biennale a na co se letos můžete těšit.  

Rozhovor nám poskytla Blanka Procházková, která je v týmu Prague Biennale už čtvrtým rokem. 

Kdy a jak vzniklo Prague Biennale?

První ročník proběhl v roce 2003, letos máme pátou edici. Je to bienále, takže z názvu vyplývá, že se koná jednou za dva roky. První ročník ještě proběhl ve spolupráci s Národní Galerií, s panem Knížákem, což tenkrát nedopadlo úplně dobře, jak asi všichni vědí. Nadace vznikla v roce 2004, řediteli jsou Helena Kontová a Giancarlo Politi. Úzce spolupracujeme s mezinárodním časopisem Flash Art International, který existuje již 43 let. Jeho česko-slovenskou mutaci Flash Art Czech&Slovak Edition děláme od roku 2006 a momentálně připravujeme speciální anglické číslo, které vyjde právě u příležitosti zahájení výstavy.

Jaký je cíl Prague Biennale?

Cílem je propagace českého a slovenského umění v zahraničí a samozřejmě konfrontace s tím mezinárodním. U nás se bohužel velké akce moc nekonají a české publikum nemá možnost vidět velká jména a zajímavé mezinárodní výstavy. Výjimkou je snad jen Rudolfinum. Prague Biennale je jistě největším projektem organizovaným v Čechách a na Slovensku, ale také patří mezi ty největší ve střední Evropě.

Když člověk slyší „současné umění“, tak hned se mu například vybaví Berlín nebo jiná velká evropská města. Myslíš, že Praha má na to, aby se stala také městem současného umění, anebo má to ještě daleko?

Jestli se dá Praha srovnávat s Berlínem? Tak to má hodně daleko! Berlín je Mekka současného umění, skoro víc než New York, anebo na stejné úrovni. Praha je malá, Čechy také, nedá se to srovnat. Nám jde o to ukázat, co se děje v zahraničí v současné době. Naše bienále vždy obsahuje zhruba deset sekcí, které jsou i regionálně zaměřeny. Například teď budeme mít možnost seznámit se s tím, co se aktuálně děje na Berlínské současné scéně. V rámci výstavy představíme německou sekci kurátorovanou Christine Nippe, která neobsahuje jen německé umělce, ale i další, kteří momentálně působí v Berlíně.

ČESKÉ UMĚNÍ I HVĚZDY

Krom zahraničních umělců a kurátorů, kteří přijedou na Prague Biennale, máte zkušenost s tím, že třeba i jiní zahraniční návštěvníci přijedou do Prahy, aby se podívali na to, co se tu vystavuje, obzvlášť na české a slovenské umění?

To, že naše bienále se koná ve stejné době jako Benátské bienále, přináší poměrně značné zahraniční publikum. Lidé žijící v zámoří přijíždějí do Evropy na tři týdny, měsíc a v rámci této návštěvy objedou všechny větší výstavy, včetně té naší, což je samozřejmě úžasné. Spolupráce s Flash Art International nám zároveň poskytuje velkou databázi mezinárodních kontaktů, která obsahuje nejen kurátory, umělce, ale také sběratele a laickou veřejnost. Čas od času se objevují hvězdy jako např. fotograf Mario Testino.

Prague Biennale se koná během čtyř měsíců. Je toho hodně a vše nemůžeme rozebrat, lidé se tam musí také sami podívat. Ale mohla bys trochu představit letošní ročník?

Každý ročník obsahuje určité množství sekcí, kde každá má vlastního kurátora, který samozřejmě dělá následný výběr umělců. Letos máme velmi zajímavou indickou sekci současného umění. Pravidelně se v průběhu určitého období,  roku, dvou či více, světová umělecká scéna zaměřuje na nějaký region nebo zemi. Tento rok se náš zájem upírá právě na Indii. Pokud se nepletu, indické umění mělo být také původně zastoupeno na Benátském bienále. Bohužel se tak nakonec nestane. O to víc jsme rádi, že nám se to podařilo. Někteří z našich indických umělců a kurátorů hned po vernisáži odjíždějí do Paříže, do Centre Pompidou, na zahájení své výstavy. Další ze sekcí je např. rumunsko-maďarsko-moldavská, kterou kurátoruje Jane Neal. Zde se mimo jiné představí tradiční rumunská clujská škola malby. V neposlední řadě máme opět velkou mezinárodní fotografickou sekci a samozřejmě českou a slovenskou. Detailní přehled všech sekcí najdete na našich webových stránkách.

JAK NA BIENÁLE ZDARMA

Kdy a kde se lidí na Prague Biennale mají dostavit?

Vernisáž začíná 19. května s tím, že máme vždy tři „opening days“. Zdarma je tedy veřejnosti otevřena i 20. a 21. května. Výstava potrvá až do 11. září. Pro letošní ročník jsme se přesunuli z Karlína do Modřan, což se zdánlivě může jevit jako velká vzdálenost, ale není to tak hrozné. Je to příjemná cesta tramvají, trojkou nebo sedmnáctkou z centra. Jsme v bývalém objektu Microny, komunistický věžák z roku 1988 a velice zajímavá budova. Je v ní jeden z posledních postavených bunkrů u nás, ve kterém bude právě vystavena česká sekce.

Více na www.praguebiennale.org

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.