Share |

Indie plná barev

Barevný Radžastán, kolébka indické civilizace
foto Uccio

Uccio má cestovku, se kterou jezdí do Indie. Přinášíme vám od něj reportáž z Radžastánu, nejbarevnější indické provincie. 

Poprvé jsem navštívil Radžastán v devadesátých letech. Na letišti nebyla žádná auta, jenom velbloudi. Nebyla tam tekoucí voda, jenom prodavači se džbánama na ramenou. S velboudů se postupně stala výdělečná turistická atrakce a postupně narostly i ceny hotelů. Noc v jednom z přepychových hotelů na břehu jezera Pushkar stávala 80 rupií, dneska už zaplatíte spíš kolem 100 EUR.

Fotky jsou z našeho posledního, loňského pobytu.

KOLÉBKA INDICKÉ CIVILIZACE

Radžastán vzniknul z deseti rajputských knížectví a je největším státem indické unie. Nachází se v něm údolí řeky Indus, a proto je provincie vnímána také jako kolébka indické civilizace.

Radžastán je rozhodně jedna z nejkrásnějších částí Indie. Tamní scenérie je hodně romantická - často bývá nazývána Toskánskem Indie. Nezáleží na tom, jestli milujete architekturu nebo divokou přírodu, v Radžastánu si na své přijde každý. Ani ten nejnáročnější cestovatel se tady nemůže nudit. Jestliže plánujete cestu do do Indie, nemůžete tuto energickou provincii vynechat. A kamkoliv potom do Indie pojedete, bude vám to všude Radžastán připomínat. Pestrobarevné oblečení plné výšivek, zrcadla, vyřezávané santálové dřevo, nábytek, šperky. Až uvidíte chlapíka v turbanu, s typickým knírem od ucha k uchu, bude to určitě hrdý obyvatel Radžastánu.

BAREVNÁ MĚSTA

V Radžastánu taky najdete známá města - oázy, zastávky při cestách Indií na velboudech. Městům dominují majestátné pevnosti připomínající jejich někdejší slávu a velikost, paláce, rezidence a "stepwells" (schodišťovité studny), všechny typické prvky unikátní radžastánské architektury.  Skoro každé město se přitom liší barvou domů a staveb – tak například v Jaisalmeru ležícím v poušti blízko hranic s Pákistánem jsou všechny domy v barvě písku, což sloužilo jako taktické krytí v době válek.

V Jaipuru, hlavním městě Radžastánu, se zase všechny domy skví růžovou. Jaipur je Mekkou všech šperkařů a milovníků drahokamů. Další nádherné město, Udaipur, se rozkládá na ostrovech jezera Pichala. Většina jeho domů je bílá, v jednom z nich žije také indický maharádža – jeho dům zabírá celý jeden ostrov. Domy příslušníků nejvyšší kasty, tzv. Brahmin houses, jsou zbarvené do kobaltové modré.

BRAHMOVA SLZA

Místo, které nesmíte při své cestě minout, je Pushkar, posvátné město, které obklopuje umělé hranaté jezero (podle legendy vzniklo tím, že zde Brahmovi ukápla slza). Celé město se zrcadlí na jeho hladině, a když podél něj jdete po hlavní ulici, můžete jezero vidět, jak prosvítá mezi domy, což je nepopsatelný zážitek. Bohužel loni při naší poslední návštěvě bylo jezero kvůli výstavbě nových zavlažovacích kanálů vypuštěné, takže místo odrazu na vodní hladině jsme viděli jenom díru plnou bláta. Doufejme, že po dalším období dešťů se úžasná atmosféra Pushkaru obnoví.

Kromě jezera se v Pushkaru nachází jeden z pouhých pár klášterů zasvěcených Brahmovi, město je také známé díky každoročním velbloudím trhům. Co se týče míry turistické atraktivity, v ulicích Pusharu potkáte spoustu cestovatelů s batohama, ale nemusíte se bát autobusů plných japonských turistů. Místo nich je město plné Indů na velbloudech, protože Pushkar je jednou z pěti povinných zastávek hinduistických poutníků.

BOJOVNÍCI Z PUSHKARU

Ve městě Pushkar sídlili nejvýznamnější hinduisté, a to i v dobách, kdy byla Severní Indie  pod nadvládou mughalských císařů. Město má také významnou bojovnou reputaci, za kterou vděčí válečníkům Ksatriyas. Pushkar se třeba ubránil tak silnému vladaři, jakými byl Akbar – a to ve středověku, tedy v době, kdy byl Islám na vrcholu.

Co se týče divoké přírody, respektive divoké zvěře, Radžastán byl oblíbenou destinací, kam jezdili maharádžové i kolonisté lovit slony a tygry. Tak jich postupně ubývalo a ubývalo, až byly těsně před jejich vyhynutím vytvořeny přírodní rezervace. V Radžastánu potkáte i indické autentické kmeny, putující pouští na velbloudech.

 

Konkrétně doporučujeme tato místa:

Udaipur: Ten byste si neměli nechat ujít v březnu, kdy se zde koná Holi festival - barevné přivítání jara po indicku. 

Krysí klášter Bikaner (Bikaner Rat Temple): Pozor! Jenom pro milovníky krys. Tady jsou totiž posvátné a krmí se mlékem a sladkostmi.

Pushkar: Zde se každý rok koná trh s velbloudy (Camel Fair).

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.