Share |

Sbohem a řetěz - rok bez Filipa Topola

foto: Karel Šustera

Ve čtvrtek 19. června uplyne již celý rok od úmrtí zpěváka, muzikanta, skladatele, básníka (a koneckonců kdoví, do jakých všech dalších uměleckých profesí ještě „namočeného“ všeuměla) Filipa Topola, vůdčí osobnosti kapely Psí vojáci. Obrovské množství lidí, které se týden po jeho smrti sešlo na jeho pohřbu na pražských Olšanech i následném vzpomínkovém koncertě v Meet Factory, signalizovalo, že šlo o zcela zásadní „první vlaštovku“ jedné zvolna odcházející (nejen umělecké) generace.
 
Koncert
Zásadní osobnost tedy již opustila scénu, mnoho dalších jich zde přesto zbylo. Řada z nich i hodně někdejších Filipových ctitelek a fanoušků se jistě setká právě v den prvního výročí jeho skonu v pražském Lucerna Music Baru na koncertě symbolicky nazvaném Sbohem a řetěz.
 
Uspořádal jej bývalý manažer Psích vojáků Romek Hanzlík a na scénu pozval The Plastic People of the Universe, Echt!, Krch-off Band, Už jsme doma, Zuby nehty, Garage, Stinku, Pavla Zajíčka a Sbor břežanských kastrátů. Vystupující skupiny kromě svého repertoáru zahrají ve svém stylu vybranou skladbu od Psích vojáků.
 
Knihy
Stejné jméno jako čtvrteční koncert nese i nová kniha, jíž si odchod jednoho z úhlavních autorů své tvůrčí „stáje“připomíná nakladatelství Maťa. Výbor z Filipových textů Sbohem a řetěz vydalo jako 13. svazek své edice Bouře s ilustracemi Marcely Štědrové a fotografiemi Karla Šustera (rovněž autora snímku k tomuto článku). Doslov napsal plastický klarinetista Vráťa Brabenec, jenž na koncertě knihu pokřtí společně s lékařem a olympionikem z divokých vod Lukášem Pollertem. Kdo by snad neznal texty (což není moc pravděpodobné), může novinku použít třeba jako postmoderní kancionál.
 
Již před několika dny vydalo stejné nakladatelství další knihu s Topolovými texty. Svazek nazvaný Sakramiláčku. Střepy je prvním souborným vydáním obou autorových v titulku zmíněných samostatných sbírek; opět s Šusterovým snímkem a tentokrát s doslovem Vladimíra „Lábuse“ Drápala.
 
Výstavka
Kdo by snad neměl pocit, že je zde už lehce „přetopolováno“, může se třeba odebrat do pražské kavárny Už jsme doma. Ta vystavuje dosud neznámé fotografie a kresby Filipa Topola. Autory jsou mezi jinými například Gabina Fárová, Viktor Karlík a (překvapivě) Karel Šuster. Fotografie doplňuje několik Topolových kreseb a elektrická kytara, na kterou Filip dle letopisů a legend složil píseň Černý sedlo. Takže už jen chytit bílý řídítka a startujeme.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.