Share |

Rozhovor s optometristkou: V dnešní době lze vhodnými kontaktními čočkami nahradit i brýle na čtení

foto: distributor

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o čočkách (ale neměli jste se koho zeptat). Na otázky odpovídá optometristka Jana Balíková.

Proč kontaktní čočky?
Pokud naše vidění vyžaduje korekci zraku je nezbytné vlastnit dioptrické brýle. Ale dnešní náročný životní styl, dlouhé pracovní dny, ale i nepřeberné množství sportovních aktivit si žádá pohodlnější řešení korekce oční vady. Proto jsou tady, již více než 50 let, kontaktní čočky. Ne všichni vědí, že první měkké kontaktní čočky byly vynalezeny českým vědcem Otto Wichterlem, ale patent byl bohužel tehdejším režimem prodán do USA.

Brýle mohou být pro některé lidi silným handicapem. Neustále jsme ovlivňováni sociálními normami a nepsanými pravidly, a proto mohou být brýle pro někoho psychická zábrana. Někteří je z těchto důvodů prostě vůbec nosit nemohou. Brýle však mohou být na překážku i při výkonu povolání např. tam kde se používají ochranné pomůcky očí jako jsou potápěči, laboranti nebo i tam kde hraje svou roli vzhled herci, zpěváci, modelky apod.

Jak si mohu kontaktní čočky pořídit?
Vždy bychom měli začít schůzkou s očním specialistou. Máme na výběr navštívit optometristu v oční optice nebo očního lékaře. To jsou proškoleni specialisté na kontaktní čočky. Nejprve absolvujeme vyšetření zraku, stavu očí a krátký rozhovor, aby odborník rozpoznal naše očekávání od kontaktních čoček. Na tomto základě vybere vhodnou kontaktní čočku.

Stěžejním bodem této návštěvy je zácvik v používání kontaktních čoček. Při odchodu musí být uživatel schopen čočku si bezpečně nasadit, vyjmout a také o ni správně pečovat. Zákazník odchází s jedním párem čoček, v případě jednodenních čoček to bývá 5 párů, a roztoku pro péči o kontaktní čočky. Ke specialistovi se vrací zhruba po prvním týdnu nošení, aby absolvoval kontrolní vyšetření.

Nákup čoček přes internet se zdá být levný, jaká má úskalí?
Ani kontaktním čočkám se nevyhnul nástup internetových obchodů. Musíme však upozornit všechny nakupující na internetu, že by měli alespoň 1x za půl roku vyhledat svého očního specialistu a nechat si provést kontrolu stavu očí!

Mnoho očních specialistů (očních lékařů a optometristů) navíc ochotně zašle čočky a čisticí roztoky svým zákazníkům, kteří docházejí na pravidelné kontroly. Řada specialistů také nabízí programy celoroční péče, kdy nositel platí poplatky za profesionální ošetření specialistou a čočky a prostředky péče o ně získá za zvýhodněné ceny.

Uživatelé kontaktních čoček by měli být alespoň jednou ročně vyšetřeni očním specialistou. Tato pravidelná celková vyšetření jsou nezbytná k zajištění celkového zdraví oka a k zajištění úspěšného nošení kontaktních čoček po celou dobu životnosti.

Jaké kontaktní čočky mi může oční specialista nabídnout?
Kontaktní čočky lze rozdělit z hlediska materiálu na měkké a tvrdé. Tvrdé čočky se v České republice tolik nepoužívají, ale jejich hlavní výhodou je, že mohou korigovat i speciální vady. Běžně rozšířené a velmi pohodlné jsou měkké kontaktní čočky. Ty můžeme dále rozdělit z hlediska materiálu na čočky starší generace tzv. hydrogelové, které mají vysoký obsah vody, jsou v celku pohodlné, ale nemají potřebnou propustnost pro kyslík. Proto byl vyvinut materiál silikon-hydrogel, který má nižší obsah vody, ale vysokou propustnost pro kyslík. Ta může být až 5násobně vyšší, než u staršího materiálu hydrogelu.

Kontaktní čočky se dále rozlišují podle toho, jakou optickou vadu korigují. Nejběžnější je dalekozrakost a krátkozrakost. Na korekci těchto vad je na trhu velká nabídka nejrůznějších typů a značek kontaktních čoček. V těchto běžných dioptriích také můžete využít přidanou hodnotu čoček, a sice změnu barvy očí. Dalšími vadami, které je možné korigovat kontaktními čočkami je astigmatismus (tzv. cylindrická korekce) a presbyopie (tedy zhoršené vidění na blízko). V dnešní době lze vhodnými kontaktními čočkami nahradit i brýle na čtení.

Dělají se barevné čočky i dioptrické? A kde je nejlépe sehnat?
Barevné kontaktní čočky jsou dostupné bez dioptrií i dioptrické a vybrat si můžete z mnoha barevných odstínů. Z důvodu překrytí Vaší barvy mají o něco větší průměr než čočky nebarevné, což nemusí některým uživatelům vyhovovat. Proto je důležité u očního specialisty nejprve vyzkoušet diagnostickou (zkušební) čočku a pak čočky teprve zakoupit. Rovněž zjistíte, jestli Vám zvolená barva vyhovuje a splňuje požadovaný efekt.

Mohu používat kontaktní čočky také při cestování nebo na dovolené u moře?
Ano, samozřejmě. Další rozdělení kontaktních čoček může být s ohledem na režim nošení a způsob jejich používání. Pro zmiňované cestování, dovolenou spojenou s koupáním a potápěním jsou ideální jednorázové denní čočky. Ty jsou vhodné také pro uživatele, kteří chtějí nosit kontaktní čočky jako doplněk k brýlím nebo nechtějí ztrácet čas péčí o čočky. Jsou ideální pro příležitostné nošení – na sport, volnočasové i společenské aktivity. Nevyžadují žádné čištění nebo prostředky péče o kontaktní čočky. Každý den si vezmete nový pár čoček, který na konci dne jednoduše vyjmete a vyhodíte. Jednodenní čočky jsou také upřednostňovanou volbou pro citlivé nebo alergické oči (sezónní alergie nebo alergie na čisticí roztok). Důležitým kritériem je samozřejmě pohodlí při nošení. Jednodenní kontaktní čočky DAILIES® AquaComfort® Plus uvolňují při každém mrknutí zvlhčující látky a nošení je proto pohodlné po celý den.

A pokud si na kontaktní čočky oblíbím, mohu je používat každý den?
Samozřejmě, pokud má uživatel zájem nahradit dlouhodobě brýle doporučujeme měsíční variantu kontaktních čoček. Nevýhodou oproti jednodenním čočkám může být dodatečná péče a uchovávání v desinfekčním roztoku. U kontaktních čoček určených k opakovanému nošení je velmi důležitá propustnost pro kyslík a schopnost odolávat usazeninám. Měsíční kontaktní čočky AIR OPTIX® AQUA díky vysoké propustnosti pro kyslík poskytují zdravý a přirozený pocit po celý den a mají speciálně upravený povrch, který je mimořádně odolný proti usazeninám.

A co během spánku? Je nutné kontaktní čočky vyndávat?
Většina lidí v čočkách spát nechce, ale mnohé profese takovou možnost vítají (sportovci, zdravotní sestry, hasiči). Flexibilitu v nošení volí lidé, kteří často cestují, studenti, maminky na mateřské dovolené. Technologie některých kontaktních čoček vyrobených z  vysoce prodyšného materiálu silikon-hydrogel umožňuje občasné nebo i dlouhodobé přespávání v čočkách. Na našem trhu se můžete například setkat s čočkami AIR OPTIX® NIGHT&DAY® AQUA, které lze nosit nepřetržitě až 30 dnů a nocí. Volbu kontaktních čoček umožňující nepřetržité nošení je vždy třeba konzultovat s očním specialistou.

Jak náročná je péče o čočky?
V současnosti je péče o čočky mnohem jednodušší než v minulosti. Není je již potřeba vyvařovat, ani střídat různé roztoky v časově náročných procedurách. Na trhu jsou k dostání víceúčelové roztoky „vše v jednom“. Roztoky mohou být různě kompatibilní s různými typy materiálů, ze kterých jsou čočky vyrobeny. Proto je důležité používat pouze doporučené roztoky. Nejnovější generace víceúčelových roztoků je připravena tak, aby umožnila ošetřit všechny běžné typy měkkých čoček, včetně silikon-hydrogelových. Důležité je vždy čočky v těchto roztocích promnout a propláchnout. Novinkou na českém trhu je nyní víceúčelový roztok OPTI-FREE PureMoist, který zvlhčuje kontaktní čočku v oku až 16 hodin. Nošení čoček se tak stává ještě pohodlnější. K dispozici jsou také moderní peroxidové roztoky pro vysoce účinnou dezinfekci, které jsou rovněž kompatibilní se všemi materiály používanými při výrobě kontaktních čoček.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.