Share |

REPORT: Red Bull Air Race. Návrat do Budapešti, matky býčat s vrtulemi.

foto Red Bull Content Pool

Od roku 2010 česká letecká veřejnost zbystřila svou pozornost díky účasti českého akrobatického šampióna Martina Šonky v seriálu závodů Red Bull Air Race. Tuhle leteckou Formuli 1 v roce 2003 vymyslel a zrealizoval v Budapešti maďarský pilot Peter Besenyei a dnes patří Air Race mezi vyhledávané sportovní události každý rok. Díky účasti maestra Šonky a za poslední tři sezóny také díky dalšímu českému želízku v ohni Petrovi Kopfsteinovi se konečně zasloužily závody i o pozornost obecné veřejnosti. Že to ale trvalo.
Letošní závod v kolébce tohoto sportu tak zaznamenal asi největší kotel českých fanoušků v historii závodu, a to hlavně díky sympaticky fungujícímu oficiálnímu fanklubu obou borců. I my jsme s partou kamarádů a dětí už pošesté na závody vyrazili. A zas bylo na co koukat.
 
Budu se opakovat, ale je pořád pravda, že i když nejste skalními fanoušky letectva, měli byste tohle vidět. Celý víkendový cirkus je pastvou pro oči a uši, když navíc mimo tréninky, kvalifikaci i vlastní závod letadel je možné pobloumat po městě a vidět nejrůznější sideacty. Kromě letecké show Flying Bulls (B-25, Corsair, Hurricane….) a přírodním zákonům odporujícímu vystoupení akrobatického vrtulníku Bölkov 105 vás dostanou hoši a dívky, kteří provozují divočiny při zemi – parkour, freestyle fotbal, bike trial a jánevimcoještě, co hrozí zlomením netrénovaného těla.
Šonka s Kopfsteinem potvrdili, že už dávno nejsou v Air Race žádnými začátečníky a pravidelně se umisťují na předních místech. Martin Šonka ještě před Budapeští (čtvrtá letošní zastávka z celkem osmi závodů) vedl celkové bodování letošního šampionátu a služebně mladší Petr Kopfstein létající konzistentně se velmi rychle vyšvihl mezi elitu. Oba borci si získali respekt soupeřů i odborníků, oba létají speciály Zivko Edge 540 a oba mají šanci dopadnout letos velmi dobře až nejlépe.
Dva poslední závody byly ale pro naše piloty trochu zklamáním. A to hlavně pro Šonku, který oba mohl vyhrát. Po závodech v japonské Chibě (Kopfstein 2. místo a Šonka 3. místo) byli poučení z drobných chyb a v Budapešti z poučení těžili. I přesto ale teď dostali sporné penalizace (pidlooké kamery rozhodčích?) a Šonka přišel o zlato v závodě, skončil čtvrtý a ztratil i celkové vedení v soutěži, Kopfstein se za ním umístil na pátém místě. Vlastně krásný výsledek, ale spokojení s ním piloti nejsou, a to je samozřejmě dobře.
 
Pokud chcete klukům fandit, letos máte ještě šanci v Kazani, Portu, Lausitzu a Indianapolis. Udělejte si výlet s kamarády nebo rodinou (děti se vyblbnou stejně jako my), ta atmosféra za to stojí. Oficiální Fanklub MŠ a PK bude určitě stejně jako do Budapešti organizovat i zájezd na závod do Německa v září (dobrá práce!!). Nebo si to pusťte aspoň v televizi v přímém přenosu ☺.
PS. Budapešť mě opět dostala. Kam se s dovolením hrabe Praha, co se týče výběru barů, restaurací a kvality jídla. Nebylo co vytknout, celkově tam je nějak pohodověji, vzdušněji a o třídu míň turisticko-ožrale než o víkendu v centru Prahy. Attilův Airbnb byt v historickém centru, ze kterého jsme byli pěšourem za 10 minut na nábřeží na tribuně, poskytl skvělé zázemí pro pět dospělých a dvě děti. Už se těšíme na další výlet, protože se to furt nějak nechce omrzet.
www.redbullairrace.com
www.kopfstein.com
www.martin-sonka.cz
Fanklub: https://www.facebook.com/groups/1587595894864200/
 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.