Share |

KOPFSTEIN TĚSNĚ ZA OSMIČKOU NEJLEPŠÍCH, ŠONKA V INDIANAPOLIS DO FINÁLE NEPOSTOUPIL JEN TĚSNĚ

foto RB

První americký závod dopadl pro karlovarského pilota Petra Kopfsteina rozpačitě. Sice z Indianapolis odjíždí se dvěma body za deváté místo, ale opět bez postupu mezi nejlepších osm. O pouhých 0,14 vtěřiny ho porazil Španěl Juan Velarde.

Nováček v elitní Master Class Red Bull Air Race mistrovství světa se v závodě na americkém legendárním okruhu umístil na 9. místě. Zopakoval tak červnový výsledek z Japonska. “Letěli jsme na jistotu, hlídali si penalizace, zvláště čistý průlet mezi pylony, což dnes dělalo problémy řadě pilotů. Do výsledku našeho času bohužel negativně promluvilo proměnlivé počasí, především vítr,” komentuje závodní let Petr Kopfstein.
Pokud bychom se na jeho výkon dívali skrz závodní čas, tak zaletěl 7. nejlepší a nechal za sebou tak zkušené piloty jako jsou Yoshihide Muroya, Michael Goulian, Francois Le Vot, Kirby Chambliss, ale i druhého Čecha v šampionátu Martina Šonku. Bohužel systém Red Bull Air Race je neúprosný, a tak Petr po těsné prohře s Velardem i na sedmý pokus zůstal před branami vytoužené Roud of 8. 
 
“S každým letem během trénínků i kvalifikace jsme zrychlovali. Proto jsme v závodě čekali jsme o vteřinu lepší čas, což by na Velarda v pohodě stačilo,” neskrývá Kopfstein zklamání a těší se na poslední závod letošního ročníku mistrovství světa v Las Vegas, který se uskuteční 15. a 16. října.
Čtyři body za sedmé místo a propad o jednu příčku v celkovém pořadí. S takovým výsledkem z  předposledního závodu letošní sezóny Red Bull Air Race v Indianapolis Martin Šonka rozhodně není spokojený. Po nejrychlejším čase v posledním tréninku mířil rozhodně výše. Po nervydrásajícím souboji ještě přešel přes první kolo, ve druhém už byl nad jeho síly Australan Matt Hall.
Kvalifikace Šonkovi do prvního kola přisoudila nebezpečného soupeře, kterým byl domácí Michael Goulian. V souboji letěl Američan jako první a jeho čas nebyl zrovna nejrychlejší. Šonka poté začal svůj let velmi dobře a získával náskok, jenže po chybě v jedné z bran dostal dvousekundovou penalizaci. Rázem ztrácel, letem na hraně možností ale manko dokázal vymazat a nakonec se těsně radoval z postupu. “Bylo to docela infarktové a opravdu to bylo o kousek. Povedlo se mi ale zaletět velmi doboru trajektorii a nikde jsem neztratil rychlost, díky tomu jsem nakonec postoupil.”
Právě horší čas kvůli penalizaci Šonku v osmičce nejlepších nasměroval na rychlíka Matta Halla z Austrálie, který ještě zkoušel bojovat o titul mistral světa. Šonka letěl jako první a let se mu příliš nevyvedl. “Chtěl jsem zaletět rychle a na Matta vyvinout tlak. První část se mi povedla a byl jsem podle mezičasů rychlejší. Druhý vertikální manévr jsem ale letěl až moc na jistotu a ve snaze nahnat čas jsem pak trefil pylon. To znamená tři sekundy penalizace a s tím už se bohužel postoupit nedalo.” Šonka nakonec skončil sedmý a sedmá příčka mu patří i v celkovém pořadí šampionátu. Závod nakonec vyhrál Němec Dolderer, který se díky tomu stal letošním šampionem. V celkovém pořadí už ho v posledním závodě v Las Vegas nikdo nemůže předstihnout.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.