Share |

Martin Šonka: Ve vzduchu je každá molekula v těle desetkrát těžší

foto Jiří Janda

Přes hodinu trvající přednášku o vzdušných proudech, přetížení a všemožných leteckých manévrech si z úst v celé zemi nejpovolanějších zdarma vyslechli návštěvníci kavárny mělnického antikvariátu Želví doupě. Letošní mistr Evropy v letecké akrobacii v kategorii freestyle a závodník v letecké sérii Red Bull Air Race Martin Šonka zde v místnosti zaplněné dychtivými posluchači zahájil výstavu fotografií svého bratra Josefa Šonky, koordinátora jeho týmu. Snímky, na nichž figuruje se svými nablýskanými stroji, zde budou vystaveny do konce ledna příštího roku.
 
Je to nahoře ve vzduchu tak těžké, jak to zdola vypadá?
Je to samozřejmě náročné. Člověk si na zemi ani nedokáže představit, jak obrovské jsou setrvačné a odstředivé síly, které tam působí nejenom na letadlo, ale hlavně na pilota. Jsou tam okamžiky, kdy díky odstředivé síle je všechno desetkrát až dvanáctkrát těžší, takže hlava neváží sedm kilo, ale sedmdesát kilo, a takhle je to s každou molekulou v těle. Při takzvaném kladném přetížení, kdy síla působí ve směru hlava – nohy, se krev odlévá do nohou. Ztrácíte ji tak z mozku a spolu s ní i periferní a barevné vidění. Vidíte černobíle a hrozí, že by člověk mohl usnout nebo omdlít. Není tam čas se bát, ani to tam nepatří. Rozhodně je však potřeba mít velký respekt, protože když člověk podcení základní pravidla, která k létání patří, tak to může být samozřejmě nebezpečné.
 
Jak dlouho na let musíte cvičit?
V Red Bull Air Race závodní let trvá minutu, v letecké akrobacii trvá sestava zhruba tři minuty, ale na to, abych ji zaletěl nebo vůbec proletěl tratí tak rychle, aby to bylo porovnatelné s ostatními, tak to ‚cvičení‘ byla vlastně celá moje kariéra. Létám skoro dvacet let a k tomuto výkonu člověk dospěje až se zkušenostmi, které získává, a tím, co má nalétáno, jak je sžitý s akrobatickými letadly. Sednout do letadla a letět z bodu A do bodu B je vlastně ‚jednoduché‘, ale takovéhle létání chce trénink.
 
Celý článek si přečtěte na nově vylepšeném webu melnicko.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.