Share |

Radio 1 vydalo svou první QSL kartu. K čemu taková věc je?

 
Radio 1 vydalo v únoru svou první QSL kartu. Od nynějška si tedy mohou sběratelé karet a radioamatéři rozšířit své sbírky o tuto speciální pohlednici Radia 1. Karta je samozřejmě určená i pro všechny další zájemce.
 
Jak uvádí server Českého radioklubu, QSL karty jsou karty ve formátu pohlednice, kterými si radioamatéři navzájem potvrzují navázané spojení. Lístky obsahují především základní údaje o odesilateli, tj. jeho značku, zemi, umístění stanice včetně zařazení do zón a distriktů, a lokátoru. Dále obsahují všechny základní údaje o spojení, tj. značku protistanice (adresáta lístku), datum a čas (světový) navázání spojení, kmitočtové pásmo (resp. přesný kmitočet), druh modulace, předaný report v systému RST, případně použité zprostředkující zařízení (pozemní převaděč, transpondér družice atp.). Více info o této problematice lze najít na www.crk.cz.
 
Radio 1 vydáním speciální QSL karty vyslyšelo časté prosby radioamatérů, kteří jsou schopni vysílání Radia 1 zachytit i na velice odlehlých místech. V loňském roce se například ozval posluchač z Finska, který v červnu nahrál krátkou ukázku vysílání Radia 1.
 
Autorem pohlednice je grafik Milan Šíp. Pohlednice, jejíž obrázek je přiložen k této zprávě, je také všem zájemcům v omezeném množství k dispozici na recepci Radia 1 v Říčanské 3, Praha 10 (recepce je přístupná každý všední den od 9 do 17 hodin).
 
 
Radio 1 je možné poslouchat na frekvenci 91,9 FM nebo po internetu na www.radio1.cz

 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.