Share |

Aktualizováno: Radiožurnál: Zapouzdření starých pořádků?

foto Sandra Kisić

Veřejný seminář o hudbě na českém rozhlase nepřinesl shodu ani pohodu.
Ve slavném Studiu A se sešli zástupci rozhlasu a pozvaní hudbení odborníci, aby prodiskutovali problém současné hudební podoby Radiožurnálu a Reginy.
 
Aktualizováno: Generální ředitel uznává problém, chce ho řešit, uvádí Mediář zde
Problemaitku dobře shrnuje Česká pozice zde
 
Zatímco pozvaní hosté se snažili prosadit myšlenku, že situace je nedobrá a oproti kvalitnímu mluvenému slovu je hudební vysílání poněkud tristní, zaměstnanci rozhlasu si stáli na svém: jediné, oč jde, je poslouchanost. "Hudba nesmí vybočovat," popsal náplň své práce současný dramaturg Sedláček. Při některých částech debaty dokonce v publiku vyskakovali a nevyzváni křičeli své představy a svá stanoviska (dokola opakujíce, že situace je v pořádku, posluchači jsou spokojení a jakékoli zkulturnění hudební produkce by přineslo odliv posluchačů).
Z pozice pozvané panelistky jsem emotivní střety hudbeníků a muzikologů (Dorůžka, Burian, Pantůček a další) se zuřícími rozhlasáky sledovala s jistým úžasem. Jednak jsem nečekela tak urputnou obhajobu pozic rozhlasáků a absolutní neochotu k diskusi, jednak mě zaskočilo jejich přesvědčení, že je vše v absolutním pořádku a například zasahovat manuálně do playlistu, hrát něco, co souvisí s mluveným příspěvkem či se snažit o objevování zajímavé hudby je nemožné.
Jediný, kdo uznává potřebu změn, je generální ředitel Duhan. Problémem je, že na samý konec prohlásil, že změny se budou týkat především dalších stanic, ne tedy Radiožurnálu, kvůli kterému se všichni sešli.
Počkejme si, jak se situace vyvine.
Blog fotografky Sandry najdete na http://booneedsnewshoes.blogspot.com/
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.