Share |

Australský DJ Roger: českou muziku neznám, ale české Radio 1 ano

 

Naše očko z australského Brisbane nám přineslo zprávy o tamějším kulturním dění. DJ Roger je oblíbená brisbanská figura. Mimo toho, že manageruje kapely a klub, tak také má vlastní pořad na nezávislém rádiu 4ZZZ.

Roger Peel, DJ a moderátor rádia 4ZZZ  www.4zzzfm.org.au

Přivítal mě česky: Čau, jak se máš? Dobře?

Wow.  Překvapení prvé.

Před nedávnem jsi měl známý pořad na radiu 4ZZZ. O čem byl?

Program The Pirate Radio Show - Shiver my timbers běží s různými přestávkami 4 roky. Jedná se o bloky mluveného slova plné mystifikací, úmyslné dezinformace a hudby. Vymýšlíme si příběhy, které nikdy nevíme, jak dopadnou. Vlastně mimo hudby není nic pravda. K programu se opět vracíme v srpnu. Je na co se těšit.

Jakou hudbu pouštíš?

Je to různé. Funk, reggae, dub, jazz, rock, punk ... Nejsem nijak vyhraněný, nemám oblíbený konkrétní styl.

Rádio 4ZZZ je trochu jiné rádio než ostatní brisbanské stanice. Jaké a v čem?

Rádio vzniklo asi před 40 lety a je plně podporované posluchači. Nemáme reklamy, nepatříme vládě. Fungujeme na principu členství posluchačů.

Je něco typické pro brisbanskou nebo queenslandskou hudební scénu?

V sedmdesátých letech tady bylo hodně punkových kapel. Tenhle styl zůstává a vrací se v různých mutacích. Dnes jsou tady kapely stejné jako všude jinde na světě. Díky dobré konzervatoři je zde také jazz, bigbandy a řada hudebníků dělá současnou hudbu, klasickou i moderní.

Pracuješ jako manager v klubu Beetle Bar a můžeš ovlivňovat výběr kapel. Jaká je filozofie klubu?

Jsme jeden z mála dobře odhlučněných klubů v Brisbane, takže nabízíme živé koncerty. Neděláme party s DJs. Představujeme hlavně místní brisbanskou hudební klubovou scénu všech stylů.

Znáš nějakou českou kapelu?

Ne. Znám jen českou hudební stanici Radio 1.

Tak to bylo překvapení druhé...

(Nedalo nám to a pídili jsme se, jak se to stalo. Zjisitli jsme, že Roger má v Austrálii pár českých přátel, kteří poslouchají přes internet Radio 1 a naučili ho jedinou českou větu z jeho repertoáru:)

text: Martin Tlapa

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.