Share |

Protišedí rozhovor: Jak česko-francouzská studentka točí spot v Praze

foto: archiv Jany Š.

Na stránkách mediálního centra SeeMedia jsem našli docela protišedí rozhovor, který nás zaujal a tak ho samozřejmě po diskusi s autory posíláme dál... Je s dvacetišestiletou studentkou Janou Švagr, která studuje na pařížské univerzitě režii a v současné době pobyla i na studijním pobytu na pražské FAMU. A aby se nenudila, zvládla praktickou stáž v mediálním centru SeeMedia, pro které natáčí spot pro projekt Napište eKnihu – TAKE OFF STORY.
 
Co vás přivedlo na letní stáž do SeeMedia?
Na SeeMedia jsem kápla náhodou přes internet, jejich projekty mě zaujaly, a pak jsem viděla, že je možné se aktivně podílet… Měla jsem trošku víc času pres léto, tak jsem chtěla využít této příležitosti.
 
Jak to s vámi je, co se týče národnosti? Máte docela zajímavé kořeny. :-)
Národnost mám francouzskou a českou zároveň, od tohoto roku je to v ČR mozné. Předtím jsem se musela vzdát mé české národnosti, abych mohla obdržet tu francouzskou. Moje babička ze strany mé matky je původem Francouzka, takže když jsem se přestěhovala v patnácti do Francie, byla jsem naturalizována jako Francouzka díky takzvanému „právu krve“.
 
Jaké jazyky ovládáte a na jaké úrovni?
Mluvím plynně francouzsky, moje rodná čeština se o to zase trošku zhoršila  – moji čeští kamarádi si pravidelně utahují z mého „přízvuku“. Anglicky se dorozumím dobře, odmalička jsem chodila na kurzy a jezdila na výměnné pobyty, také jsem bydlela v Londýně sedm měsíců v rámci mých studií práva…
 
Kde v  současné době žijete?
Současně jsem v Praze, ale na jak dlouho, to ještě nevím.  Do Paříže se musím pravidelně vracet v rámci mých studií…
 
Co preferujete víc: Prahu nebo Paříž?
To je různé. Paříž je větší, různorodější, dravější, zato jídlo a oblečení je tam přeci jenom rafinovanější. Praha je za to klidnější, levnější, milejší. V rámci kulturního života to vyjde tak nastejno, v Paříži je sice větší nabídka, ale cenově je to hůře dostupné. Praha dobře mixuje klasiku s alternativou, což se mi líbí.
 
CELÝ ROZHOVOR SI PŘEČTETE NA STRÁNKÁCH SeeMedia ZDE.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.