Share |

Joe Karafiát o hraní na festivalech a o Plastic People

foto: Fabiana Mertová

The Plastic People of the Universe zahrají už dnes na Václavském náměstí k připomenutí invaze sovětských vojsk do tehdejšího Československa a uctění obětí okupace. Budou se zde také puštět dobové záběry z 21. srpna 1968. Kytarasta Plastic People Joe Karafiát nám k vystoupení poskytl krátký rozhovor.
 
Proč mají podobné akce jako ta dnešní smysl?
Akce se koná na připomenutí invaze SSSR. Zároveň to, co se děje na Ukrajině, od nás není tak daleko, takže by lidé měli vědět, že ta hrozba tady je pořád. Spousta mladých lidí už ani neví co se stalo v roce 1968, dokonce už ani co bylo v 1989. Kromě nás tam dnes vystoupí ještě několik dalších kapel.
 
Jak Vás baví festivalové hraní?
O víkendu jsem hrál s kapelou Garage a The Plastic People na Trutnově. V sobotu hrajeme v Mikulově na Eurotrialogu. Hraní je to úplně jiné a je fajn, že třeba na Trutnově se potkáme s lidmi, se kterými se nevidíme po celý rok. Hlavním jménem byla Patti Smith, na tu jsme čekali, abychom ji viděli hrát. Já se kamarádím s jejím kytaristou Lennym, tak jsem byl rád, že jsme se potkali. Hráli jsme ale hned po ní na jiném pódiu, takže jsme stihli jen kousek koncertu.
 
V září zahrajete dvakrát v Praze, při jakých příležitostech?
V Arše to bude hned 5. září, jde o oslavu několika přátel z undergroundu, akci pořádá Jana Chytilová. Při té příležitosti bude také premiéra dokumentu Fenomén undergroundu, jsem na to zvědavej. V MeetFactory půjde o vzpomínku Jirouse, manažera Plastiků, který před několika lety umřel. Tam si jej připomeneme. Bude tam hrát víc kapel.
 
Čekají vás do konce roku i koncerty v zahraničí, o co půjde?
Jedeme do Bukurešti, tam máme dva koncerty. Pak zahrajeme v Itálii, dáme si dobré italské víno a užijeme si tamní krásnou krajinu.
 
 
BIO
Joe Karafiát odešel ve 22 letech do Anglie, později do Kanady a Toronta, v imigraci žil přes deset let, ovšem hudbě se nepřestal věnovat, anglická škola života z něj udělala poctivého muzikanta, který k talentu přidal jasný hudební názor. Hudbě se věnuje třicet let a po celou dobu hudební kariéry se drží v linii undergroundu. Po svém návratu do ČR se začal muzice věnovat naplno. Založil Joe Carnation Band, Garage, UBS, dále působí v The Plastic People of the Universe, Overground, Basement 11. Na podzim plánuje Joe vydání vlastní sólové desky.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.