Share |

Vyšla deska Nico v Brně - bývalá zpěvačka The Velvet Underground v roce 1985 na ilegálním koncertě

foto: archiv Lenky Zogatové

Občanské sdružení Fléda vydává desku „Nico v Brně“ se záznamem ojedinělého koncertu legendární zpěvačky.

Materiál na desku Nico v Brně vznikl dne 3. 10.1985 na ilegálním koncertě v hospodě v Kníničkách na okraji Brna. Nikdo tehdy nevěřil, že uslyší a uvidí Nico, někdejší zpěvačku The Velvet Underground, v 80. letech již na sólové dráze.

Lenka Zogatová, organizátorka koncertu, vzpomíná na události toho dne:
„Čekání na příjezd kapely byl jedním z nejdramatičtějších okamžiků mého života. Navíc jsme se s manažerem domlouvali telefonicky. Vzhledem k mé špatné angličtině jsem byla přesvědčena, že mi nerozuměl. Kapela přijela o 15 min. později, tedy v 18.45 hod. do Brna před hotel Slovan. Potom jsme jeli do kníničské hospody, kde jsme měli objednaný sál „pro vystoupení jihlavské kapely, jejíž zpěvačka bohužel zpívá anglicky“. Publikum mělo konspirativní sraz na Mendlově náměstí. Kluci ze Stavební fakulty VUT Brno prodávali lístky (v ceně byl guláš a pivo, aby měla hospoda tržbu) a navigovali lidi do městských autobusů jedoucích do Kníniček. Koncert tehdy zvučil a nahrál Petr Werner, který mi v osmdesátých letech pomáhal s řadou podobných akcí. Bohužel již není mezi námi, zemřel 8. prosince 2008.

Koncert jsem sice organizovala, ale vlastně jsem ho neviděla. Sháněla jsem totiž pro Nico mléko a tehdy ještě nefungovaly večerky.“

Deska Nico v Brně obsahuje písně: Fearfully in Danger/ My Heart is Empty/ One More Chance/ Procession/ Janitor of Lunacy/ König/ Win a Few.

Vinyl je možné koupit za 350,- Kč v pražském obchodě Rekomando a brněnské kavárně Spolek nebo objednat na e-mailové adrese os@fleda.cz.

Křest desky spojený s koncertem skupiny URBAND a výstavou fotografií se bude konat
20. března od 18.00 v brněnské kavárně Spolek, Orlí 22.
26. března od 20.00 v pražském Café V Lese, Krymská 12, Praha 10.

V březnu 2012 vydalo o. s. Fléda, Cejl 46, 602 00, Brno

www.slampoetry.cz
www.20after.eu


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.