Share |

Prague Pride 2013: o coming outu bude mluvit americký kongresman, sportovci i neslyšící

foto: pořadatel akce

Téměř stovku kulturních, společenských, ale i vlastivědných a sportovních akcí nabídne 3. ročník festivalu Prague Pride zaměřeného na gay, lesbickou, bisexuální a transgender tematiku, který se od 12. do 18. srpna 2013 uskuteční v Praze. Rozmanitý program pro domácí i zahraniční účastníky menšinových i většinových orientací je zveřejněn na www.praguepride.com.
 
Coming out
Hlavním tématem letošního ročníku je coming out. Být sami sebou, žít bez předstírání a skrývání je pro gaye a lesby v české společnosti stále velký problém. Podle Agentury Evropské unie pro základní práva (FRA) se v zaměstnání „vyoutovalo“ pouze 11 % českých gayů a leseb. Na naší politické scéně neprošel ani jediný politik dobrovolným veřejným comingoutem.  
Proto bude jedním z vrcholů programu Prague Pride debata o comingoutu v politice za účasti amerického kongresmana Davida Cicillineho, který se v roce 2003 stal vůbec prvním otevřeně vystupujícím gay starostou hlavního města amerického státu (Providence, Rhode Island). Dalšími debatujícími budou konzervativní poslanec britské Dolní sněmovny Michael Freer a liberální  poslanec nizozemského parlamentuMark Verheijen. Z českých politiků byli pozváni Jiří Dienstbier, Jana Černochová nebo Gustav Slamečka. Debata se koná 13.8. a bude streamována na webu Prague Pride.
Na teplé kadeřníky si už společnost zvykla. V řadě oblastí však zůstává coming out tabu, např.
ve sportu. Comingoutem sportovců se bude zabývat diskuse se zástupci sportovních organizací, novinářů i samotných sportovců (12.8. Q café). Výstava 15 let od Amsterodamu v prostorách Q café představí úspěchy českého LGBT sportu, který má dobré jméno v zahraničí, ale doma o něm téměř nikdo neví. Účastníci Prague Pride se během festivalového týdne mohou zúčastnit fotbalového zápasu s GFC Friends Prague (15.8.) nebo Alcedo Pride Beach Trophy ve volejbale, ženském rugby, squashi (16. a 18.8.).
Letošního tématu se dotknou také další akce jako Živá kniha: coming out neslyšících nebo debata moderátorů rozhlasového pořadu Kvér s LGBT seniory a seniorkami o tom, jak se žilo dřív, akce HIV a coming out pořádaná Domem světla, projekce dokumentu České televize o historii travestie v Čechách a další.
 
Piazzeta Národního divadla
Speciální program bude po celý festivalový týden probíhat na piazzetě Národního divadla, kde bude mj. instalována fotografická výstava COMING OUT [čti kamingout]. Když mluvíme o comingoutu, často zapomínáme na lidi, kterých se také bezprostředně týká – rodiče, sourozence, kolegy v práci. Fotografické portréty proto představí gaye a lesby, kteří se vyfotili s lidmi ze svého okolí, s nimiž si prošli comingoutem.
Novou součástí programu je letos sekce pro současné taneční divadlo space4dance. Jedinečným zážitkem bude vystoupení rakouského tanečního divadla cieLaroque s představením Think Fish, Part One, jehož autorka Helene Weinzierl byla za svůj poslední projekt DEMOCRAZY oceněna cenou Federal Ministry of Education and Arts 2012. Dva protagonisté v Think Fish předvádějí, jak různé interpretace a protichůdná pojetí a chápání mohou vést ke zcela absurdní formě komunikace. (16.8. 21:00)
Piazzeta se má stát nejen dějištěm části festivalového programu, ale také místem potkávání účastníků, hostů i kolemjdoucích. Neformální hodovní tabule bude každý den připravena na setkání
při Čaji do páté.
 
Transgender Me
Již tradičním doprovodným programem Prague Pride bude výstava Transgender Me diskutující otázky transgender a trans lidí. Mezinárodní výstava současného umění v Galegii NTK přinese díla zvučných českých i zahraničních jmen. Výstava bude probíhat od 29. července do 16. srpna 2013. Hlavní večer pro Prague Pride se uskuteční 15. srpna od 17:00 a nabídne komentovanou prohlídku, debatu se severoamerickým původním obyvatelem identifikujícím se jako Two Spirit Richardem LaFortunem a s indickou aktivistkou ze skupiny hidžer Abhinou Sharkar, a zakončí
je vystoupení performera a umělce Oceana LeRoye (DE/FR/USA).
 
Zahraniční návštěvníci
Také letos Prague Pride přivede do české metropole několik tisíc zahraničních návštěvníků. Pro ně jsou připraveny prohlídky historické části města se speciálním zaměřením na LGBT tematiku, a to pěší, na parníku i speciální noční s návštěvou klubů. Letošní novinkou jsou běžecké prohlídky, kdy návštěvník poznává Prahu s průvodcem při joggingu.
Zkrátka nepřijdou ani čeští návštěvníci Prahy. Opět se uskuteční vlastivědné procházky Buzince našich bab a dědů, které vloni zaznamenaly fenomenální úspěch. Tentokrát půjdeme po nových objevech z oboru queer archeologie v oblasti Smíchova, Petrské čtvrti a Františku.
 
Průvod Prague Pride
Vrcholem festivalu bude jako v minulých letech karnevalový průvod centrem města s navazujícím koncertem. Duhový průvod vyjde v sobotu 17. srpna od Stavovského divadla a projde historickým centrem Prahy na Letnou. V Letenských sadech budou od 16 hodin připravena dvě hudební pódia. Hvězdou koncertu je newyorský projekt Hercules and Love Affair Sound System, české kapely Cartonnage, Lanugo, Jan Bendig a další. Moderátory koncertní stage budou herci Jan Cina a Petr Vančura. Kromě hudebních zážitků na účastníky čeká také jarmarQ neziskovek zabývajících se tematikou LGBT. Budou si moci vyzkoušet simulátor comingoutu, převléct se za kožeňáka nebo
si třeba nechat vyložit karty.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.