Share |

Prague Pride 2012 odstartoval

tangram

V Praze dnes 13. srpna začíná kulturní festival Prague Pride 2012 pod heslem „Dáme barvy dohromady“, který navazuje na loňský úspěch Prague Pride 2011. Až do neděle 19. srpna nabídne festival Pražanům i návštěvníkům Prahy, sedm dní zábavy a kulturních akcí pro všechny, kteří se nebojí vyjít s barvou ven.

Po loňské zdařilé premiéře, začíná dnes v Praze druhý ročník festivalu Prague Pride. Oproti minulému ročníku, kterého se zúčastnilo 25 000 návštěvníků, je festival o dva dny delší a nabídne téměř 80 akcí po celé Praze. Kromě mnoha party a zábavy jsou součástí festivalu i výstavy, debaty, filmová představení nebo sportovní a dětský den, které jsou určené nejen LGBT komunitě, ale i široké veřejnosti. Součástí Prague Pride 2012 je i desítka doprovodných akcí po celé České republice.

I letos je jedním z hlavních cílů Prague Pride podpora otevřené a tolerantní společnosti a i proto jsme rádi, že první akcí Prague Pride 2012 byla debata tří vážných kandidátů na úřad prezidenta ČR v Knihovně Václava Havla. Diskuze, jejímiž hlavními tématy byly lidská práva, odstraňování diskriminace a postavení občanské společností v České republice, se zúčastnili Jiří Dientsbier, Jan Fischer a Miloš Zeman. Všichni tři kandidáti na prezidenta ČR se shodli, že úkolem českého prezidenta je občany spojovat a nikoliv je neustále kádrovat, dělit podle stále nových kritérií anebo dokonce podporovat výzvy k diskriminaci určitých skupin obyvatel.

Kromě oslavy lidské rozmanitosti a liberální atmosféry hlavního města, chce Prague Pride 2012 představit LGBT komunitu v celé její pestrosti. Festival představí život romských gayů a leseb v rámci bloku Romano Tatipen (Romské teplo) v NoD Gallery nebo zdravotně hendikepovaných s odlišnou sexuální orientací. Již tradičně bude součástí programu Prague Pride i sekce Transgender me, letos v centru Dox. V rámci festivalu Prague Pride se bude konat rovněž mezináboženské setkání věnované pohledu různých náboženství na téma odlišné sexuální orientace.

Festival Prague Pride 2012 vyvrcholí sobotním karnevalovým průvodem centrem města a následným koncertem na Střeleckém ostrově. Stejně jako loni chceme, aby se centrum Prahy proměnilo na jedno letní odpoledne v místo, kde nemají předsudky ani kastování lidí podle rasy, pohlaví nebo sexuální orientace místo. Chceme, aby sobota 18. srpna byla dnem otevřenosti, tolerance, respektu a dobré nálady, která nám občas chybí. Sobotní průvod vyjde v tomto roce v 13.00 hod z horní části Václavského náměstí (od „koně“) a přes Můstek a Národní třídu dojde na Střelecký ostrov, kde bude následovat koncert, na kterém vystoupí mimo jiné Toxique, Dara Rolins nebo The Young Professionals.

Prezident Prague Pride 2012 Czeslaw Walek shrnuje cíl letošního ročníku: „Cílem Prague Pride je, kromě zábavy a dobré nálady, představit LGBT komunitu široké veřejnosti v celé její pestrosti a to i proto, že každý má ve své širší rodině homosexuála nebo lesbu, i když o tom třeba neví nebo to vědět nechce. Rádi bychom, aby se v českých rodinách tohle téma nemuselo zametat pod koberec, protože opravdunení se za co stydět.“

http://www.praguepride.com/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.