Share |

PKF - Prague Philharmonia oslaví 20. narozeniny

foto: Miloš Nešič

Na podzim uplyne právě 20 let od chvíle, kdy nejproslulejší z našich současných dirigentů Jiří Bělohlávek stvořil z tehdejších studentů vysokých a středních uměleckých škol komorní uskupení, jemuž dal do vínku název Pražská komorní filharmonie. Těleso, z něhož sálalo zapálení, ambice a mladistvý entuziasmus, se vzápětí vydalo na náročnou i úspěšnou pouť velkým hudebním světem, aby se postupem času etablovalo jako jeden z nejvýznamnějších hráčů na vážnohudební scéně... Těmito slovy se začal psát příběh orchestru, který si dnes říká PKF – Prague Philharmonia.
 
K příležitosti dvacátého výročí založení, jež si fakticky připomene na podzim, ale oslavného ducha prolne celou sezonou, odmění těleso své publikum vytříbenou a originální dramaturgií, naláká na zvučná sólistická a dirigentská jména z různých koutů světa i domácí scény a jako tradičně neopomene uvést premiéru jednoho z nejčerstvějších hudebních děl, tentokrát českého skladatele. Sezonu 2014–2015 odstartuje mezi 28. zářím a 5. říjnem speciálně koncipovaným projektem „20 let stylově“, při němž v jednom týdnu nabídne tři stěžejní koncerty sezony pod taktovkami šéfdirigentů, kteří kdy utvářeli jeho historii a podíleli se na umělecké profilaci. Oslavného ducha dále umocní pestrou škálou doprovodných programových i mediálních aktivit.
 
Za kvalitou připravovaných programů budou kromě jiného stát špičkoví sólisté a dirigenti, kteří přijali pozvání k hostování v oslavné sezoně. Mezi nimi především hvězdná sopranistka Kate Royal, houslová virtuoska Isabelle Faust, světově proslulý violoncellista Mischa Maisky, špičkový francouzský dirigent Emmanuel Villaume, první flétnista Berlínských filharmoniků Emmanuel Pahud, prvotřídní ruský dirigent Jevgenij Buškov, mladý talentovaný pianista Denis Kožuchin, brilantní trumpetista Gábor Boldoczki, mnohostranný německý dirigent Philipp von Steinaecker, vynikající klarinetista a dirigent v jedné osobě Paul Meyer, ale také zástupci české scény – ceněná sopranistka Simona Houda Šaturová, přední domácí mezzosopranistka Jana Wallingerová, tenorista s mezinárodní působností Richard Samek nebo jeden z nejzajímavějších současných českých basistů Jan Martiník. Nelze opomenout ani vystoupení vynikajících sólistů z řad samotné PKF – Prague Philharmonia, jakými jsou houslista Jan Fišer, violoncellista Lukáš Pospíšil, hobojista Jan Souček nebo fagotista Tomáš Františ.
 
„Ačkoliv je vzhledem k věku PKF – Prague Philharmonia dosud brzy na nějaké zásadní bilancování, můžeme říci, že za dvacet let své existence vnesla do českého kulturního prostředí řadu hodnotných a nových pořadů a představila domácímu publiku mnoho z klenotnice světově renomovaných, přitom neokoukaných uměleckých tváří. Mnohdy vsadila na ryzí klasiku, často se ale také nebála experimentovat. Myšlenkou nadcházející sezony je pokračovat v tomto duchu a v připravovaných projektech zdůraznit a demonstrovat, kým se PKF za těch uplynulých dvacet let stala, kam až došla. Jak jsem právě nastínil, kromě hudebního programu pozveme posluchače, stejně jako širokou a nejen hudební veřejnost, k účasti na řadě doprovodných aktivit, jako je dokumentární film o PKF natočený v produkci České televize, zpožděný přenos zahajovacího koncertu s šéfdirigentem Jakubem Hrůšou a okouzlující divou Kate Royal, na speciální rozhlasové pořady, výstavy, projekce, mediální aktivity na sociálních sítích a podobně,“ líčí ředitel PKF – Prague Philharmonia Radim Otépka náplň oslavné sezony, již bude provázet a od ostatních vizuálně odlišovat speciálně vytvořené logo s claimem „20 let stylově“.
 
„Za dramaturgicky lákavý považujeme mimo jiné právě úvodní projekt „20 let stylově“, který kromě současného a bývalých šéfdirigentů Jakuba Hrůši, Kaspara Zehndera a Jiřího Bělohlávka a dalších skvělých osobností představí rovněž různorodý tradiční i ne právě často prováděný program. V programu sezony však nebudou chybět ani další koncertní řady, kterým se PKF dlouhodobě věnuje (Koncerty pro děti a pro školy, Cyklus soudobé hudby, Komorní cyklus, Mimořádný koncert a tentokrát také Mimořádný koncert pro děti). Naší snahou je, aby naši příznivci a věrní posluchači vnímali náplň oslavné sezony PKF jako poděkování a malou pozornost od nás za jejich náklonnost. Mimoto je mi potěšením poděkovat také samotným hráčům a všem, kteří PKF jakkoliv podporují, za to, že s jejich pomocí jí to i po dvaceti letech stále ještě „hraje“,“ dodává Otépka.
 
Vedle hudebních událostí a ostatního doprovodného programu čeká PKF – Prague Philharmonia v nadcházející sezoně rovněž další důležitý moment – po sedmiletém působení se totiž s tělesem rozloučí jeho současný šéfdirigent a hudební ředitel Jakub Hrůša, s nímž se publikum bude po celou sezonu setkávat coby s její tváří. „Pokud se dobře pamatuji, poprvé jsem PKF řídil (jako mnozí mí mladí kolegové) na dětském koncertě v roce 2002. To tvoří do chvíle závěrečného koncertu sezony 2014–2015 krásných třináct let společného života. Od roku 2005 jsem se těšil pozici stálého hosta, od roku 2008 byl šéfdirigentem. Přeji si moc se s orchestrem vídat i nadále. Právě nyní však cítím především potřebu říci veliké díky. Odcházím z vlastního přesvědčení, že je třeba udělat krok dále, a již teď vím, že budu (nejen) na abonentní koncerty PKF vzpomínat s nostalgií,“ vysvětluje Hrůša.
 
Prodej abonmá na koncertní řady a předprodej vstupenek na Mimořádný koncert a Mimořádný koncert pro děti ve 21. sezoně 2014–2015 bude zahájen ve čtvrtek 19. června. Jednotlivé vstupenky na ostatní koncerty pak bude možné zakoupit od 17. září.
 
Více informací o programu je k dispozici na www.pkf.cz, další novinky budou průběžně zveřejňovány na webu a na Facebooku.
 
Koncerty Orchestrálního cyklu zavítají kromě obvyklé Dvořákovy síně Rudolfina tentokrát rovněž do Smetanovy síně Obecního domu nebo do Španělského sálu. Projekt „20 let stylově“ hned v úvodu sezony nasadí vysokou laťku: „Volili jsme takovou dramaturgii, která symbolicky ukáže všechny možné tváře činnosti PKF – českou i světovou vážnou klasiku (Voříšek a Beethoven s Jiřím Bělohlávkem), energickou a zpěvavou polohu („cikánský“ operetní program s Kalandos Ensemble, sopranistkou Julií Kamenik a Kasparem Zehnderem ve Smetanově síni Obecního domu) i ambiciózní a repertoárově košatější zážitek na koncertě se mnou (Mahlerovu Symfonii č. 4 provedeme v Praze poprvé; je to skladba, která stojí na pomyslném vrcholu tvůrčího rozpětí orchestru našeho typu; je úžasné, že jsme pro spoluúčinkování v ní získali prvotřídní světovou pěvkyni Kate Royal),“ přibližuje program úvodní trojice koncertů Jakub Hrůša, jenž bude dirigovat zahajovací koncert v Rudolfinu, jehož zpožděný přenos vzápětí odvysílá Česká televize prostřednictvím kanálu ČT art. Během přestávky pak diváci uvidí premiéru dokumentárního filmu o PKF – Prague Philharmonia vyrobeného v produkci ČT.
 
Program však nebude ochuzen ani o zástupce české hudební elity – na posledním z koncertů projektu „20 let stylově“ zazpívají pod taktovkou Jiřího Bělohlávka držitelka Ceny Thálie 2001 za nejlepší ženský pěvecký výkon, sopranistka se zářivým plným hlasem Simona Houda Šaturová, přední domácí mezzosopranistka Jana Wallingerová, stálý host Staatsoperette Dresden, tenorista Richard Samek nebo jeden z nejzajímavějších českých pěvců své generace, basista Jan Martiník. Druhý a třetí koncert bude rovněž doprovázen sbory – Pražským filharmonickým sborem a Českým filharmonickým sborem Brno. Koncerty projektu „20 let stylově“ se uskuteční 28. září, 1. a 5. října.
 
Celkem devět koncertů Orchestrálního cyklu nabídne díla všech tvůrčích období od staršího klasicismu až po soudobou českou premiéru skladby Miroslava Srnky. Některé z koncertů budou speciálně věnovány klíčovým skladatelům, v jejichž interpretaci PKF od začátku vyniká – předákovi klasického období Josephu Haydnovi a největšímu německému romantikovi Robertu Schumannovi. S haydnovským programem se vedle orchestru představí například jeden z nejslibnějších představitelů střední dirigentské generace a vážený ruský umělec Jevgenij Buškov, jehož taktovku bude následovat jeho krajan, mladý talentovaný pianista Denis Kožuchin, který na koncertě sólově vystoupí společně s uznávaným maďarským trumpetistou Gáborem Boldoczkim.
 
Reprezentantem schumannovského repertoáru se pak stane sám šéfdirigent Jakub Hrůša, když v charismatické společnosti světového violoncellisty Mischy Maiského, jenž se mimo jiné následně vydá s orchestrem do Japonska, uvede autorovu předehru k dramatické básni Manfred. Kromě Schumanna bude večer patřit rovněž soudobému českému skladateli Miroslavu Srnkovi, jehož skladba s názvem No Night No Land No Sky, zkomponovaná na objednávku PKF – Prague Philharmonia a Kolínské filharmonie, se vzápětí dočká české premiéry. Dalšími ambasadory Schumannova díla se stanou mnohostranný německý dirigent a cellista Philipp von Steinaecker, který tentokrát upřednostní svou dirigentskou roli, a nezaměnitelná a vysoce vyhledávaná německá houslistka, opěvovaná pro ryzost svého projevu, čistotu a neokázalost tónu, Isabelle Faust. Obě skladatelská témata se pak setkají na březnovém koncertě v noblesním Španělském sále na Pražském hradě, kde PKF – Prague Philharmonia před nedávnem provedla dva výjimečné koncerty. Jeho protagonistou se stane francouzský sólový klarinetista a dirigent, který během jednoho večera předvede obě své umělecké role, Paul Meyer. Ačkoliv je Meyer velmi aktivním představitelem soudobé hudby a mnoho ze soudobých koncertů bylo složeno právě pro něj, připraví si tentokrát pro posluchače klasicky laděný program.
 
Předposlední orchestrální koncert přivítá dva jmenovce – Emmanuely Villauma a Pahuda. Renomovaný francouzský dirigent, v současnosti zastávající post šéfdirigenta Slovenské filharmonie, se setká s prvním flétnistou Berlínských filharmoniků v interpretaci skladeb O. Messiaena, W. A. Mozarta a G. Bizeta. Závěrečnou tečku za sezonou učiní poslední z trojice koncertů věnovaných Josephu Haydnovi. Za účasti sólistů orchestru PKF – koncertních mistrů Jana Fišera a Lukáše Pospíšila a dále hobojisty Jana Součka a fagotisty Tomáše Františe – se Jakub Hrůša naposledy chopí šéfdirigentské taktovky a společně podniknou radostnou výpravu „přírodou, životem a láskou“ (pozn. Antonín Dvořák - „Příroda, život a láska“, cyklus tří koncertních předeher pro velký orchestr).
 
w / www.pkf.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.