Share |

Nečekaně lehký post-rock Lymbyc Systym

foto: pořadatel akce

Sourozenecké kapely – love them or hate them. Mike Bell na spolupráci se svým bratrem Jaredem každopádně nedá dopustit. Počátkem tisíciletí spolu založili skupinu Lymbyc Systym, která kombinuje postrockové postupy s ozvuky britské IDM. Tak trochu tím připomíná sheffieldské 65daysofstatic, kteří nedávno uhranuli svým energetickým vystoupením návštěvníky pražského klubu Roxy. O měsíc a jeden den později zahrají v hlavní městě i Lymbyc Systym – 9. listopadu je hostí klub 007 Strahov.
 
Domovem Lymbyc Systym je americký jihozápad, kde lišky a kojoti dávají dobrou noc. Krajina kolem městečka Tempe na předměstí hlavního města Arizony Phoenixu sice nabízí úchvatné scenérie plné pouští, hor a kaktusů saguáro, po stránce kulturního vyžití se ale tamní život za výhru příliš považovat nedá. Bratři Bellové patřili k místní hudební scéně dlouho před vznikem Lymbyc Systym, první kapelu dokonce založili ještě coby školáci. Jejich hrdiny byli v té době MC Hammer a Vanilla Ice, postupem času se ale naštěstí začali po inspiraci ohlížet jinde. Klíčové pro jejich hudební zrání byly improvizační seance konané u Bellů doma.

„Postupně se naše jamy posunuly od jazzu k experimentálnějším věcem,“ popisuje tohle období Mike Bell. „Používali jsme prvky latiny a africké hudby, stejně jako primitivní elektroniku. Taky jsme si v té době oblíbili ambient a noise, což se v naší hudbě rovněž projevilo.“ Z těchto jamů se taky zrodil zárodek budoucích Lymbyc Systym. Mike s Jaredem pojmenovali kapelu podle části mozku zodpovědné za tvorbu emocí. Tvrdá y byla průhlednou narážkou na jižanské rockery Lynyrd Skynyrd. „Další logický krok bylo domluvit si koncerty a začít na sobě pracovat,“ pokračuje Mike.

Tahle práce na sobě jim dodnes vynesla tři dlouhohrají desky, jedno EP, remixové album a splitko se spřízněnou kapelou This Will Destroy You. S těmi také opakovaně vyrazili na turné, kromě nich koncertovali například s Broken Social Scene, Crystal Castles či The Album Leaf. Zatím poslední desku vydali Lymbyc Systym loni v září. Jmenuje se Symbolyst a představuje kapelu ve vrcholné formě. Aniž by se zpronevěřovali postrockovému kánonu, dokázali do něj bratři Bellové vnést nečekanou lehkost a jakousi hravost, jejíž počátky by se snad daly vystopovat k onomu dávnému napodobování MC Hammera.
 

Jde to i bez kytar
Na první poslech hudbě Lymbyc Systym něco schází. Ač se hlásí k post-rocku, nenajdete na jejich deskách skoro žádné kytary. Místo nich si vystačí s bicími, párem syntezátorů a laptopem s předtočenými ruchy. Donedávna používali ve studiu i na koncertech klavinet, elektrofonní klávesový nástroj německé firmy Hohner, který dokázal zvuk elektrické kytary nahradit, na posledním albu se ale obešli bez něj. „Pořád se snažíme, aby se naše hudba vyvíjela, takže jsme se tentokrát na klavinet záměrně vykašlali,“ glosuje to rozhodnutí Mike Bell a dodává, že se to na koncepční stránce desky hodně podepsalo.

Vůbec je sympatické, jak ti dva o své hudební tvorbě přemýšlejí a neustále se jí snaží posouvat dál. Tak třeba postupem času dospěli k systému skládání hudby na dálku, na který spoléhají i tehdy, když se zrovna nacházejí ve stejném městě. „Posíláme si soubory přes internet a postupně z nich vznikají skladby a celá alba,“ komentuje to Mike a lakonicky shrnuje výhody takového způsobu práce tím, že se jim tak prostě nejlépe tvoří.

Skladby na albu Symbolyst vznikaly na trase Tempe-Tokio, kde se Mike na čas usadil po skončení asijského turné kapely v roce 2010. Lymbyc Systym tím dokazují, že jsou skutečně globální skupinou, pro kterou nepředstavují zeměpisné vzdálenosti žádný problém. Své fanoušky ostatně mají po celém světě včetně České republiky, kde v roce 2009 vystoupili coby předkapela Arms and Sleepers v kopřivnickém Nora Clubu. V Praze zahrají vůbec poprvé, spolu s nimi se pražskému publikum po dlouhé době představí domácí post-rocková úderka Safety First původem z Uherského Hradiště. Listopad je sice po koncertní stránce neuvěřitelně nabitý měsíc, tenhle skalp by vám ale ve sbírce rozhodně chybět neměl.
 
FB event: https://www.facebook.com/events/175524185968872
událost na Last.fm: http://www.last.fm/event/3679835+Lymbyc+Systym+at+007+on+9+November+2013
webová stránka Lymbyc Systym: http://lymbycsystym.com
Stream alba Symbolyst: https://soundcloud.com/western_vinyl/sets/lymbyc-sy5tym-symb0ly5t
Safety First na Bandzone: http://bandzone.cz/safetyfirst


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.