Share |

Výstava monumentálního obrazu Jana Pištěka ve Veletržním paláci se prodlužuje

foto: pořadatel akce

Národní galerie v Praze do 26. ledna prodlužuje výstavu monumentálního obrazu malíře Jana Pištěka (*1961). Výstava je v Malé dvoraně zpřístupněna návštěvníkům zdarma a zhlédly ji desítky tisíc návštěvníků. Otevřena je denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin a výstavou se otevřel nový cyklus velkoformátových výtvarných objektů v Malé dvoraně s názvem Velké dílo pro velký dům.
 
Na poslední den výstavy, neděli 26. ledna 2014 od 10.30 do 16.45 hodin, připravilo Lektorské oddělení Sbírky moderního a současného umění dílnu s názvem VELKÁ MALBA vedenou samotným umělcem Janem Pištěkem.
 
Dílna se odehraje v prostoru malé dvorany v poslední den výstavy monumentální malby a bude zaměřena na práci s velkoformátovou malbou. Účastníci si vyzkouší různé, vesměs abstraktní metody tvorby obrazu na plátně či papíru a barvou. Inspirací budou nalezené předměty z Veletržního paláce, jeho architektura a samotná malířská metoda (šablony, otisky, monotyp, dripping...). Pracovat se bude na podlaze dvorany s formáty
o rozměru min. cca 1,5 x 2 metry
 
Počet míst je omezen (max 10 osob), v případě zájmu se můžete hlásit na email vzdelavani@ngprague.cz či telefon 224 301 003. Poplatek za dílnu: 400 Kč, 250 Kč studenti, senioři a pedagogové (obsahuje vstupné, výtvarný materiál - papír, barvy, plátno, lektorské vedení)
 
Dílo s názvem Pod povrchem vznikalo v letech 2012 a 2013 a má rozměry 390 x 1380 cm. Vzhledem k jeho dimenzím je v běžných galeriích České republiky téměř nevystavitelné, s výjimkou mimořádných prostorů, jakým je Malá dvorana Veletržního paláce. Obraz vznikl přemalováním plátna, které původně sloužilo jako ochrana podlahy v malířských dílnách Národního divadla v Praze. „Vzhledem ke svým rozměrům byl obraz ze země prakticky neviditelný,“ vysvětluje Pištěk. „Při malování jsem chodil po ležícím plátně a byl jsem schopen vnímat jen bezprostřední okolí. Výsledek jsem kontroloval až poté, co jsem malování na chvíli přerušil a vylezl na čtyři metry vysokou pozorovací rampu.“
 
Jan Pištěk – Pod povrchem
Kurátor: Tomáš Pospiszyl (ext.)
Spolupráce:Helena Musilová (Národní galerie v Praze)
Koordinátorka:Jana Šmídmajerová (Národní galerie v Praze)
Grafické řešení: Tomáš Coufal
Doprovodný program: Lektorské oddělení Sbírky moderního a současného umění
Místo konání:Veletržní palác, Malá dvorana
Datum konání:12. září 2013 – 26. ledna 2014


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.