Share |

Multimediální a interaktivní putovní výstava o němčině přijíždí do Prahy

pořadatel

Multimediální a interaktivní putovní výstava o němčině přijíždí po Paříži, Madridu, Moskvě, Bratislavě a Ostravě konečně i do Prahy. Ve třinácti modulech představí návštěvníkům vývoj a zajímavosti současného německého jazyka. Výstavu koncipoval Goethe-Institut a Dům dějin Spolkové republiky Německo.

Jak veřejnost vnímá němčinu? Zní tvrdě, nebo je to jazyk básníků a myslitelů, „pachatelů“, jazyk vědy? Německý jazyk ovlivňují jednak společenské a technické proměny, jednak i jazyky přistěhovalců. Němčina je vůbec nejfrekventovanější řečí v Evropě, takže není divu, že slova jako „Zeitgeist“, „Wunderkind“, „gemütlich“ či „Bretzel“ ve slovní zásobě jiných evropských zemí již zcela zdomácněla.

Putovní výstava „man spricht Deutsch“ ukazuje, kolik různých podob německý jazyk má. Návštěvníci jsou fascinováni a žasnou nad moderní koncepcí výstavy plné haptických a smyslových elementů, prozrazuje Ulrike Lewark, zástupkyně ředitele Goethe-Institutu v Praze.
Prostřednictvím 500 exponátů - textů, audia i obrázků - hravě a zábavnou formou zprostředkovává první kontakt s němčinou, ale nabízí i mnohem více pro ty z vás, kteří se němčinou a Německem zabývají hlouběji. V expozici je možné si prohlédnout Grimmův slovník nebo originální vydání Goethova „Werthera“. Jednotlivé moduly informují o vzniku jazyka a jeho užití v politice či v reklamě. Jeden modul se věnuje oblíbeným výrazům dnešních teenagerů. Na své si tak přijde opravdu každý. Vstupné je zdarma. Prohlídka výstavy včetně workshopu trvá 90 minut. Zájemci se mohou obracet na: msd@prag.goethe.org.

Vernisáž výstavy se uskuteční 14. června 2012 od 19 hodin v Národní technické knihovně v Praze-Dejvicích. Záštitu převzala radní hlavního města Prahy JUDr. Helena Chudomelová, promluví čestný host prof. Jan Sokol a velvyslanec SRN v Praze pan Detlef Lingemann. Výstavou provede herec Jiří Mádl, který zároveň vyhlásí výherce soutěže pod názvem „Glockendisco, Mafiatorte a Flohtaxi“. Hlavní cena je víkend v Drážďanech pro dvě osoby.

Termín konání: 14.06.-14.07.2012
Místo konání: Národní technická knihovna, Technická 6, 160 00 Praha 6
Otevírací doba: Po-Pá: 9–20 hod., So: 9:30–17:30 hod.

Další informace: www.goethe.de/msd a na Facebooku Goethe-Institutu: www.facebook.com/GoetheInstitutPrag


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.