Share |

Priessnitz natočili soundtrack k německému westernu

Priesnitz / foto Tomáš Martinek

 
Jesenická rocková skupina Priessnitz nahrála soundtrack k německému westernu Kovbojové z paneláku autorů Martina Beckera a Jaroslava Rudiše.
Rozhlasovou hru uvádí v pondělí 30. května večer v premiéře německá stanice WDR 3. Western natočila režisérka Susanne Krings.
„Natočili jsme pět hodně duchařských skladeb. Snažili jsme se vystihnout atmosféru prázdného tajemného sídliště, kde se hra odehrává. Písničky vznikly během přestávek našeho jarního Alois Nebel Tour. Skládali jsme po šatnách a na horské chalupě kytaristy Petra Kružíka v Beskydech. Natáčelo se pak v Kopřivnici ve studiu Animan s producentem Tomášem Neuwerthem,“ říká zpěvák Priessnitz Jaromír Švejdík.
Priessnitz pro western dodali také scénickou hudbu. Pro Švejdíka to není první zkušenost s rozhlasem. S Ondřejem Ježkem složili v roce 2008 pod názvem Kafka soundtrack k německé komedii Lost in Praha, kterou pro WDR rovněž napsali Becker s Rudišem.
Hudba Petra Kružíka a Priessnitz se objeví také v chystaném filmu režiséra Tomáše Luňáka Alois Nebel, natočeném podle stejnojmenné komiksové trilogie Jaroslava Rudiše a Jaromíra Švejdíka. „Film se právě dodělává a bude mít premiéru v září tohoto roku,“ říká Švejdík.
Western Kovbojové z paneláku (v originále Plattenbaucowboys) se odehrává na velkém sídlišti kdesi ve východním Německu. „Dříve tu žilo osmdesát tisíc lidí, dnes jich zbyla už jen hrstka. Mezi nimi je podivný šerif Klaus, který věří, že paneláky znovu ožijí a sídlišti se vrátí jeho bývalá sláva a krása. Prázdnými ulicemi ale bloudí jen opilí duchové kovbojů, strach a vzpomínky,“ prozrazuje Rudiš. Rozbitými okny se honí vítr a poslední večerní tramvají přijíždí na konečnou třicátník Alex, aby se tu pokusil najít svého otce. Potká mladičkou Jule, která se sice nebojí duchů, ale nedokáže temné sídliště opustit.
Po WDR 3 hru uvede druhý den ještě stanice 1Live. Western bude po premiéře také k volnému stažení z webu. Další informace zde: http://www.wdr3.de/open-pop-drei/details/artikel/plattenbaucowboys.html a http://jaroslavrudis.wordpress.com/2011/05/27/neues-horspiel-nova-rozhlasova-hra-plattenbaucowboys-kovbojove-z-panelaku/

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.