Share |

Jára Rudiš proti šedi

Ze Švédska o Nebi pod Berlínem / BEST OF: Nepřehlédli jste v našich starších vydáních? Přinášíme vám články z prvních dnů Proti šedi.
Jaroslav Rudiš

Jára Rudiš. Ročník sedmdesátdva. Autor románů Nebe pod Berlínem, Grandhotel, Potichu a Konec punku v Helsinkách. S Jaromírem 99 vytvořil úspěšnou komiksovou trilogii Alois Nebel. Za svý knihy získal Cenu Jiřího Ortena a čtenářskou cenu Magnesia Litera. Je spoluautorem několika českých a německých rozhlasových a divadelních her i filmových scénářů. Žije a pracuje mezi Lomnicí nad Popelkou, Prahou a Lipskem. V minulosti jej zásadně ovlivnil Berlín.

NEBE POD STOCKHOLMEM

Járo, momentálně jsi ve Švédsku, kde vychází román Nebe pod Berlínem. V jakých zemích - kromě Česka - už tato kniha vyšla?

V minulosti vyšla švédsky, německy, srbsky, polsky, italsky, bělorusky a chystá se vydání v Bulharsku.

Jak se vůbec podaří českýmu spisovateli exportovat knihu na cizí trh a vůbec, jak tomu bylo konkrétně v případě Nebe pod Berlínem?

Je to běh na dlouhou trať a musíš mít asi trochu štěstí. Třeba na překladatele, který je zároveň i trochu tvým agentem a přesvědčí nějakého nakladatele, aby tvůj román vydal. S Nebem jsem měl prostě kliku.

Jaký ohlasy ve Švédsku Nebe pod Berlínem sklidilo?

Vyšlo to teprve před pár dny, takže zatím se neobjevily žádné recenze. Nebe vydalo malé nakladatelství Aspekt, které se chce zaměřovat na současnou českou prózu. Vydalo současně i romány Michala Ajvaze a Emila Hakla.

A autorská čtení pořádáš v jakých jazycích?

Čtu česky a německy. A v obou jazycích mě to baví.

BERLÍN POD NEBEM

Název i téma titulu k této otázce doslova svádí. Pojďme proti toku času. Jakých ohlasů se dočkalo Nebe pod Berlínem v minulosti, přímo v domovském Berlíně?

Myslím, že docela dobrých. Kniha měla dvě vydání, objevilo se pár dobrých recenzí, já sám jsem s ní obrazil asi padesát čtení, na některých mě doprovázel na kytaru Petr Kružík. Spolu máme takovou literárně-punkovou skupinu U-Bahn, jež z té knihy vzešla. Na příští jaro chystáme menší české turné k mé poslední knize Konec punku v Helsinkách a k audioverzi Nebe, co jsem právě načetl.

Co pro tebe Berlín znamená dnes, osm let od vydání Nebe pod Berlínem?

Pořád to nejnapínavější město ve střední Evropě, jediná skutečná metropole, kam se určitě vyplatí vyrazit.

Když se k této knize vracíš, jsou v ní kapitoly či konkrétní formulace, které bys dnes napsal jinak?

Asi jo. Ale nad tím, že bych to přepracovával, tak nad tím nepřemýšlím. Prostě jsem to takhle tenkrát napsal a basta. Jde se dál.

KOMIKSOVÁ PRAHA

Na začátku listopadu ses objevil na Komiksfestu. Praha v poslední době nabírá dech, protože mladí se v hojném počtu účastní i takových, řekněme okrajových akcí. Máš z toho taky ten pocit?

Určitě. Jsem rád, že jde o akce, kde se prezentuje současné umění, ne minulost.

A samotný Komiksfest na tebe zapůsobil jak?

Já byl trochu na cestách mimo, ale z večírku Aloise Nebela, kde jsem vystupoval, jsem měl hodně dobrý pocit. Byl to docela divoký mejdan. Jen Wachek nakonec z Bílého Potoka nedojel, protože zůstal zaseklý v nádražce v Zábřehu. Ale i tak: skvělé.

Co se vlastně chystá nového v sousvislosti s Aloisem Nebelem?

Za rok na podzim bude v kinech animovaný film režiséra Tomáše Luňáka. V hlavní roli Miroslav Krobot. To, co jsem zatím mohl vidět, vypadá působivě.

NAPIŠTE JÁROVI NĚKDO SCÉNÁŘ!

A na závěr záludná otázka: Dočkáme se zfilmování Nebe pod Berlínem?

To myslím že ne. Pár lidí o to zájem mělo, ale nikdo nebyl schopný napsat scénář. Ani já ne. On ten příběh je spíše silně pocitový, poskládaný z historek, chybí tomu ten dramatický oblouk. Ale jak ho tam dostat, to je otázka.

text: Luciáš F. Svoboda


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.