Share |

Hovory o umění dnes v Goethe-Institutu

foto archiv pořadatele

 

Ve Středočeské galerii v Kutné Hoře bude 25. června zahájena výstava výjimečné sbírky H.P. Rieseho. Sběratel H.P. Riese a kurátor výstavy Pavel Kappel budou hovořit 30.5. v Goethe-Institutu o možnostech umění jako dialogu.

Svou sbírku začal Hans-Peter Riese utvářet již v šedesátých letech. Od té doby nashromáždil více než 300 obrazů, plastik a grafických prací od několika desítek umělců z Německa, České republiky, Ruska (bývalého Sovětského svazu), Maďarska a Spojených států. Rozdělení odráží místa pobytu sběratele v posledních čtyřiceti letech. Geograficky, ale i stylově, je tak možné ve sbírce postihnout několik těžišť.

Hans-Peter Riese (nar.1941) vystudoval politické vědy, historii a sociologii na univerzitě ve Frankfurtu nad Mohanem u Theodora W. Adorna. Od roku 1968 byl stálým spolupracovníkem Frankfurter Allgemeine Zeitung se zaměřením na uměleckou kritiku a kulturu ve střední a východní Evropě. Od roku 1969 do roku 1973 pracoval jako zpravodaj německého rozhlasu, Stuttgarter Zeitung a Frankfurter Allgemeine Zeitung v Praze. Pro své kontakty s disidenty a aktivní účast na zveřejňování jejich peticí, otevřených dopisů a textů v zahraničních médiích, byl v roce 1973 z Československa vyhoštěn. Hans-Peter Riese je autorem a vydavatelem řady knih s tématem konstruktivního umění a zaměřením na střední a východní Evropu.

Tlumočení přednášky zajištěno. Vstup zdarma. Více informací na www.goethe.de/praha. Termín: 30.5.2011, 19:00 hod, Goethe-Institut, Masarykovo nábř. 32, Praha 1 Kontaktní osoba: Monika Loderová, Goethe-Institut, Tel. +420 221 962 242, loderova@prag.goethe.org.

Goethe-Institut ve zkratce: Německý kulturní institut s celosvětovou působností podporuje znalost němčiny a mezinárodní kulturní spolupráci a zprostředkovává komplexní obraz Německa v zahraničí. Usiluje o prohlubování porozumění mezi kulturami. V současnosti provozuje Goethe-Institut celkem 135 institutů v 91 zemích světa a dalších 13 institutů v Německu


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.