Share |

Moskva: New Generation

foto autor

Letěli jsme do Moskvy zjistit, jak tam jsou proti šedi.
Zjistili jsme, že mladí lidi se nebojí. Odsuzují uvěznění Pussy Riot, jsou plní energie... a po městě je spousta klubů a galerií, které vypadají pokrokově a srovnatelně s velkoměsty Evropy i USA.
Existuje tu místo, které vypadá jako něco mezi Doxem a SaSaZu. Galerie, café, koncertní dvůr... jmenuje se Vinzavod a slyšeli jsme, že prý patří kamarádce Romana Abramoviče.
Probíhala tu prezentace americké značky Electra, která vyrábí kola. Na kola téhle značky jsme narazili v centru v GUMu, slavném obchodním domě postaveném v roce 1893 (podobně si o pohnuté historii GUMu můžete přečíst zde).  A na všech cool místech, kam jsme se vypravili - na blešáku, v trendy restauracích a na dalších místech měla své reklamní prezentace v podobě stojanů na kola - Elektra chce asi naučit Moskvany jezdit na kole:-)
Na prezentaci udělali na betonu pod pódiem trávník, na kterém si od odpoledne hrála spousta dětí. Mladí lidé popíjeli šampaňské a vodku, byl tu i vynikající raut. Zahrála tu mladá kapela a vítězka místní "Superstar" recitovala své básně za doprovodu harfy.
Navštívili jsme i podnik Gipsy, který časopis Time Out nominoval na nejlepší bar roku. Pracovala tam profesionální obsluha v tričkách s parafrázemi názvů slavných značek (Versace > Gipsace, Dolce & Gabbana> Dolce & Gipsy, Gucci přepsáno stejným fontem na Gipsy...). Tenhle bar najdete na střeše staré továrny na parfémy. Přes den tu funguje relax-zóna s lehátky a houpačkami, ze které je výhled na kontroverzní sochu Petra Velikého (více o ní například v Týdnu). Tady i ve spoustě dalších barů se kouří vodní dýmky a popíjejí koktejly, jaké najdeme v dalších velkoměstech po celém světě. Dělají třeba výbornou Bloody Mary. V kavárnách, jídelnách a barech dostanete i kvas.
V Gipsy i v dalších podnicích jsme měli výborné jídlo - v podniku s názvem Jelki-palki, který prý znamená něco jako "Ježišmarjá", jsme našli výborný studený i teplý bufet, kde se za necelých 200 korun můžete skvěle najíst, další dobrý podnik se jmenuje Mu-Mu podle jakéhosi psa a najdete tu klasická ruská jídla: boršč, soljanku a další známé pokrmy.
Po Moskvě se jezdí hlavně nám dobře známým metrem - mezi starými a novými stanicemi je docela rozdíl: nové jsou sice zdobené  mramorem, ale špinavější, a už nejsou tak velkolepé jako "klasické" stanice v centru.
Celkový pocit? Čekal jsem víc vodky. V podnicích, kde jsem byl, jsem neviděl řvoucí opilce ani ostudy. Dohromady na mě udělala Moskva nadmíru uspokojivý dojem.
V budoucnu se budeme Moskvě ještě věnovat podrobněji - třeba blešákům, galeriím a dalším zajímavostem.
Další fotky najdete na našem facebooku.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.