Share |

Listopadová výstava obrazů Barrandov v Galerii Divadla Na Prádle přinese trochu jiný pohled na sídliště

foto: pořadatel akce

Barrandov - jedno z mála sídlišť, kde se panelové domy ještě nenatírají hromadně na žluto, oranžovo či do pastelově zelených odstínů připomínajících pistáciovou zmrzlinu. Bylo zatím ušetřeno této "cukrářské" estetiky. A to je dobře!

V barrandovské sérii obrazů chce jejich autorka Klára ukázat, že sídliště lze vnímat i jinak, než jak ho vidí většina jeho obyvatel i návštěvníků. Lidé obvykle vidí šeď panelových domů, ale málokdo nahlédne za ni. Její obrazy jsou jednak pohledem dítěte, které tu vyrůstá - všechny ty větrací šachty kotelen jsou pro něj krásnými ornamenty v prostoru, strojovny výtahů na střechách tajemnými záhadami – a jednak pohledem současným. V době, kdy Klára tvoří tento cyklus, tedy po 20 letech života mezi těmi panely, jí architektura sídliště se všemi svými technickými prvky připadá stále víc fascinující a tajemná. Struktura zdí, dávno odstraněné kovové sochy, Barrandovský most a zrušená obuv na náměstí i oprýskané žluté zábradlí – to všechno je spletitá krása života, příběhů dětství i dospělosti. 

A tak se snad nejde divit, že chce Klára svůj Barrandov a jeho neopakovatelně magickou atmosféru zachovat alespoň štětcem na malířských plátnech. "Nejvíc mě totiž děsí, že jednou možná přijde někdo, kdo celé to kouzlo natře pistáciově zelenou – a genius loci pak nasedne do autobusu, naposled přejede Barrandovský most a navždy zmizí za řekou.", dodává malířka a autorka ke svým obrazům.

Klára Sedlo
www.klarasedlo.webnode.cz

Galerie Divadla Na Prádle
Besední 3, Praha 1 - Malá Strana

Vernisáž se koná v pondělí 4.11. od 20.00.

FB EVENT: https://www.facebook.com/events/612225978813703/?fref=ts%29
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.