Share |

Laibach vystoupí už dnes večer v Akropoli

foto: pořadatel akce

Do Prahy se vrátí slovinští Laibach. Vedle výběru z dosavadní tvorby představí také zbrusu nové skladby z dvou nadcházejících alb a hudbu z černé scifi komedie o nacistech - Iron Sky.

Iron Sky
Píše se rok 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci a s ní i okupace nacistů. Důstojník SS Hans Kammler vypouští z Antarktidy první vesmírné lodě k Měsíci, na jehož odvrácené straně vytvoří tajnou základnu silných vojenských lodí Schwarze Sonne. Nadejde rok 2018 a Zemi čeká další nacistická invaze... Tak lze stručně shrnout děj snímku Iron Sky, který vznikl v koprodukci Finska, Německa, Kanady a Austrálie a ve kterém se objeví např. Julia Dietze (1 ½ Knights), Götz Otto (Zítřek nikdy neumírá, Schindlerův seznam), Christopher Kirby (The Matrix Reloaded & Revolutions) nebo Udo Kier (Dogville, Tanec v temnotách).

Ponurou atmosféru už tak vizuálně působivého snímku v noir stylu umocňuje hudba Laibach, kteří stáli u zrodu filmu od jeho prvotních příprav. Ostatně bylo to právě jejich album Volk (z roku 2006), které režiséra Timo Vuorensolu při tvorbě Iron Sky údajně inspirovalo. Laibach zde odkazují na Wagnera, jehož tvorbě dodali industriální háv již v minulosti.

Skupina Laibach vznikla v roce 1980 v hornickém městečku Trbovlje ve středním Slovinsku. Po pěti letech bojů s totalitní cenzurou v jejich domovině, které vyústily v zákaz činnosti skupiny po celém území tehdejší Jugoslávie, nabyli vydavatelské svobody v zahraničí. V roce 1985 jim v Hamburku vyšlo album Rekapitulacija 1980-1984 a o rok později v Anglii deska Nova Akropola. Skutečný průlom však vyvolala až deska Opus dei z jara 1987, kterou zaštítilo britské vydavatelství Mute a následující nahrávka Sympathy For The Devil z roku 1989, se kterou se Laibach rozjeli na rozsáhlé turné po Evropě a Spojených státech. Nálepka kontroverzní kapely, skvělé coververze hitů např. od Opus, Queen, Beatles nebo Rolling Stones, svébytná industriální hudba, zajímavá pódiová show, odvážné multimediální projekty - to vše jsou Laibach.

Více na www.palacakropolis.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.