Share |

Kronika české sci-fi je kompletní

Na konci apokalypsy je výjimečný počin. Soubor české sci-fi obsahuje 18 povídek od klasiků žánru až po novější jména - a u povídky je vždy také i info o autorovi, což je zejména pro ty z nás, kdo žánr systematicky nesledujeme, zásadní přidaná hodnota. A nejen to...
 
Na to, jak celá věc vznikla, jsme se zeptali Ivana Adamoviče, který výbor uspořádal (a kromě toho o sci-fi ví víc než 99% pozemšťanů). Jak že to bylo?
"Na začátku byla věta v Neffově knize Něco je jinak, kterou jsem četl v polovině 80. let. O tom, že by jednou mohl někdo sestavit antologii staré české sci-fi. Začátkem 90. let jsem ji začal plánovat, měla se jmenovat Marťan v Obecním domě u Prašné brány. Projekt postupně vystřídal tři potenciální vydavatele, až došlo na Albatros a nadšeného obsahového ředitele Ondřeje Mullera," vzpomíná Ivan Adamovič.
"Kniha vyšla v roce 2010 pod názvem Vládcové vesmíru, ale to už jsem věděl, že z toho budou nakonec knihy tři. První díl pro předválečnou tvorbu, druhý do 70. let a třetí od 80. let do současnosti. Dohromady: Kronika české science fiction o nějakých 1300 stranách.
Ten třetí – Na konci apokalypsy – ke konci roku vyšel, doplněný o co možná nejkompletnější bibliografii české sci-fi, aby nebyli škodní ti, kteří už ty novější povídky třeba mají. Ovšem zbrusu novou argenitovskou povídku od Vilmy Kadlečkové, tu si můžete přečíst jen tady.
 
Všichni žijící autoři napsali ke své povídce doslov, což je také zajímavost. O svém vztahu ke sci-fi se tam rozepisují i autoři mimo „náš“ žánr jako Jáchym Topol či Jiří Kratochvil. Jaroslav Veis a Ondřej Neff vzpomínají, jak vznikly jejich nejlepší povídky z 80. let.
No a závěrečná bibliografie je taková malá náplast na to, že asi nebudu s to vydat nové doplněné vydání Slovníku české sci-fi, tak aspoň seznam knížek, včetně stovek nově objevených starých sci-fi i nové tvorby dotažené do roku 2013."
 
Adamovič, Ivan (ed.), Na konci apokalypsy
Obsahuje povídky:
Největší vodvaz v dějinách svangu (Ondřej Neff)
Jak tenkrát bude lákat čas (Jan Hlavička)
Šest měsíců, in ulna (Jaroslav Veis)
Terra Synthetica (Nikolaj Terlecký)
Let na Měsíc pojednaný jako střelba do pohyblivého terče (Pavel Kosatík)
Můj příspěvek k výzkumu barokní hudby (Jiří Olšanský)
Rox'n'Roll (Jiří Walker Procházka)
Házím ti laso, kamaráde (Josef Pecinovský)
Jak jsme si pořídili auto (František Novotný)
Dutý plamen (Štěpán Kopřiva)
Na konci apokalypsy (Miroslav Žamboch)
Vítejte v r. 2084 (Jáchym Topol)
Pouti na hory (Jana Rečková)
Konec cyberpunkového věku (Jiří Pavlovský)
Bublinka (Stanislav Ertl, ml.)
Bílý kůň (Ivana Blahutová)
Příběhy o lásce a smrti (Jiří Kratochvil)
Časový dluh (Vilma Kadlečková)
Nakladatel: Albatros Media - Plus
Obálka: Martin Zhouf
Počet stran: 592
Rozměr: 135 x 205
Cena: 399 Kč
 
http://www.albatrosmedia.cz/na-konci-apokalypsy.html
e-kniha za poloviční cenu zde

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.