Share |

Konečně! Do Česka dorazilo Club - Mate!

Kultovní německý povzbuzující nápoj už i u nás
Club-Maté
foto výrobce

Představte si modelovou situaci - jste v klubu, máte žízeň, alkoholy vás už nudí a nutí spát, všechno nealko je sladké. Co si dát? Zkuste Club-Mate.
 
ČAJ, KTERÝ NENÍ ČAJEM
 
"Chutná to jako méně sladký ledový čaj," řeknete si po prvním doušku. "Není to zlé, jen takové zvláštní, ta silná, plná, dosud nepoznaná chuť působí exoticky, " při druhém. "Docela mi to chutná," při třetím. Od čtvrtého dále už jen uznale pokyvujete hlavou, lejete a záhy objednáváte další láhev.
 
Kouzlo třetího loku funguje prakticky bez rozdílu věku, pohlaví či chuťových preferencí.
 
Na vině je jednak signifikantní chuť stálezelených listů cesmíny paraguayské, která ve složení nahrazuje klasický čajovník, a také unikátní receptura, pocházející z meziválečného Německa třicátých let.
 
DISKODRINK
 
Vynikající osvěžující a povzbudivý nápoj lokálního charakteru, bez jakéhokoliv přesahu - přesně tato charakteristika platila u Clubu-Maté dlouhých sedmdesát let. Teprve ve druhé polovině devadesátek se noví majitelé tradiční receptury rozhodli pro odvážný krok - expanzi do megasámošek, klubů a barů.  A přineslo to sebou fatální úspěch, vždyť Club-Maté zanedlouho obsadil Berlín a západní část Německa. Stal se symbolem, který částečně vytlačil z pomyslného vrcholu popularity i pivo. (Cestujete-li městskou hromadnou dopravou, jistě jste si všimli, že ten Němec, který ještě před lety pyšně choval v dlaních pivo, se dneska čím dál častěji uchyluje k uchycení půllitru matéčka.)
 
Celé šílenství kolem tohoto nápoje se zvýšeným obsahem kofeinu dosahuje takových rozměrů, že mezi alternativní mládeží v německém hlavním městě dnes vznikají skupiny Anti-Club-Maté, které se vůči konzumaci zdánlivě neškodného matéčkavymezují roztodivými streetartovými projevy. Komický rozměr dodává celé situaci fakt, že právě z alternativy Club-Maté vzešlo, protože jej pili (a ve větší míře stále pijí) především alternativní existence. A hipsteři. Co tedy vlastně vadí antiskupinám? Masivní rozšířenost a nálepka diskodrinku.
 
HIPSTER MUSÍ MATÉ MÍT!
 
V nápojových lístcích klubů a barů se Club-Maté stal jakýmsi konkurentem nadvlády Red Bullu. Ano, zdravější alternativa energetického nápoje, to je Club-Maté. I když zdravější? Straight-edge komunita právě jásat nebude. Základní verze nápoje totiž obsahuje dvacet miligramů kofeinu na sto mililitrů, což je přibližně dvakrát tolik co se objevuje v Coca-Cole (EisT varianta a speciální vánoční edice mají obsah ještě nepatrně vyšší).
 
Zavedeným energetickým nápojům Club-Maté konkuruje i při přípravě koktejlů a míchaných nápojů. Zatímco Red Bull si můžete dát s vodkou, Club Maté chutná kromě kombinace s vodkou výborně i s rumem - jen pro zajímavost, tomuto drinku se říká Tchunk a kromě matéčka a rumu obsahuje ještě limetky a hnědý cukr. V Berlíně se Club-Maté míchá prakticky s čímkoliv, vy jej však nejprve okoštujte samotný. Stojí to za to. A pozor na třetí lok! 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.