Share |

Kay Buriánek ze Sunshine recenzuje pro protišedi.cz: Bauhaus - Singles

Některý věci jsou čirá radost. Jako když třeba znovuobjevíte svoje starý vášně, lásky, kořeny. A vůbec nevadí, že to je lehce patetický rejpání ve starejch, dávno zahojenejch ranách, do kterejch někdo kdysi systematicky kapal vitriol. Hudební teleporty do minulosti fungujou skvěle a i přes nespornej fakt, že doba pokročila, dneska se hraje i točí jinak, jsou v některejch případech tak občerstvující, až se tomu skoro nechce věřit.

 

Bez dlouhýho okecávání - v době, kdy je jeden uondanej muzikální nudou, stereotypem a vyhajpovanejma ukňouránkama, co maj trvanlivost asi jako otevřenej jogurt v ledničce, je poslechnout si něco, na čem si člověk lítal v dobách toho největšího objevování, fakt euforie. Když jsem zaznamenal, že vyšla remasterovaná kolekce singlů Bauhaus, tak jsem pochopitelně neodolal a sestřelil si to do iTunes. Co vám budu povídat, čirá nirvána, notně nihilistická a bez přehrávání. Je to jako po letech znovu číst Draculu od Bram Stokera v tom samým vydání, který jsem objevil u babičky v knihovně, když jsem u ní byl karanténovanej se spalničkama, abych nenakazil sourozence.

 

Dlouho jsem ty věci neslyšel a přitom je znám skoro pozpátku. Všechny ty pološílený skřeky, šepot a dekadentní deklamování Petera Murphyho i zabijáckou kytarovou školu o nic míň šílenýho Daniela Ashe. Musel jsem jít do bedny s deskama a přesvědčit se, že tam furt ty poškrábaný vinyly Bauhaus, Love and Rockets i Tones on Tail jsou. Poslouchat je tehdy byl kult a poslouchat je dneska je kult nakvadrát. Každej, koho tohle minulo, ale dneska se snaží objevit kouzlo nespoutaný hudební exprese, by se měl zavřít na pár dní do hermetický místnosti a vstřebávat přesně tohle. V jedný celistvý lekci na téma Bauhaus. Protože tam to všechno je! Experimenty s dubem, gotika v tom punkovým slova smyslu, invence, syrovost a divokost, animální sex, temnota, hluk až za hranice prahu bolestivosti, delikátní poselství. Dvacet věcí, něco remixů a coverů (T. Rex, David Bowie). A hlavně skvosty. Telegram Sam, Dark Entries, The Sanity Assassin, Lagartija Nick, Terror Couple Kill Colonel, uplně magnetická She's in Parties... Jsem v nebi a přitom mi z otevřený tepny na krku prýští asfaltově černá krev. When I die and they lay me to rest, gonna go to the place that's best, when they lay me down to die, goin on up to the spirit in the sky. Bauhaus. Bauhaus. BAUHAUS!.

 

Ukázky, download: itunes, juno


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.