Share |

Jazyk a identita: Koncepce podpory jazyka německy mluvících menšin ve střední a východní Evropě

Přednáška a diskuze s paní prof. dr. Claudí Marií Riehl z univerzity Ludwiga Maximiliana v Mnichově.
foto: PR

Jazyk a identita
Koncepce podpory jazyka německy mluvících menšin ve střední a východní Evropě
Přednáška a diskuze s profesorkou Dr. Claudií Marií Riehl z Mnichova.

Praha, 14.10.2013, 10.00-14.00 hod.
Dům národnostních menšin, Vocelova 602/3, 120 00 Praha 2 

 

V některých zemích střední a východní Evropy se na školách přednostně vyučuje „němčina jako jazyk menšin“ či též národnostní jazyk“. Goethe-Institut v této oblasti spolupracuje s lokálními partnery na rozvoji koncepce přesahující hranice zemí, která má za úkol podpořit intenzivní jazykovou výuku příslušníků německy mluvících menšin. Při vývoji této koncepce se na jedné straně klade důraz na to, jak mohou sociokulturní a afektivní parametry pozitivně ovlivňovat schopnost se učit. Na druhé straně se vypracovávají metody, jak optimálně využívat případné pasivní kompetence v původních dialektech při osvojování němčiny. 

V přednášce zazní didakticko-metodické úvahy a osnovy doposud vypracované pro národnostní školy v Maďarsku a Polsku. Budou představeny dosavadní zkušenosti s rozšířenou výukou němčiny. Přednášející jde přitom zejména o to, nastínit šance, které se žákům nabízejí. Následně proběhne diskuze na téma, zda a jak lze tuto formu rozšířené výuky němčiny realizovat také v České republice a která opatření jsou nutná pro její uskutečnění. 

Přednášející: Prof. Dr. Claudia Maria Riehl vede Ústav němčiny jako cizího jazyka na Univerzitě Ludwiga Maximiliana v Mnichově. Jako lingvistka se zabývá výzkumem jazykového kontaktu, vícejazyčností a didaktikou vícejazyčnosti. Je autorkou a spoluvydavatelkou četných studií o jazycích menšin. Od roku 2013 je prof. Riehl jako vědecká odbornice konzultantkou Goethe-Institutu a jeho lokálních partnerů ve střední a východní Evropě při vývoji osnov intenzivní výuky němčiny na školách německy mluvících menšin. 

Akce Goethe-Institutu pořádaná ve spolupráci se Shromážděním Němců v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Po přednášce bude připraven raut s občerstvením (zve Goethe-Institut). 

 

Přihlášky je možné posílat do 10.10.2013 na adresu:
Goethe-Institut 

Bildungskooperation Deutsch 

Věra Břečková 

Tel: +420 221962-221 

Vera.Breckova@Prag.goethe.org 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.