Share |

Jak si užít letní cestování vlakem? Pár korun extra a jako v bavlnce

foto autorka

Jsem daleka toho, abych nějak extra velebila České dráhy. Vlakem cestuji ráda; ovšem kdeco mě zprudí.

Postupně jsem si ale vyvinula systém, jak eliminovat otravné prvky a udělat z cesty zážitek příjemný sám o sobě.

Krátký návod na cesty rychlíkem, kterému se někteří možná ušklíbnou, ale co už:

 

1) Nejlepší vlak NEMUSÍ být Pendolino. Ve starých vagonech můžete na rozdíl od Pendola otevřít okno a užívat si vánek, uzavřená kupé nabízejí víc soukromí a celkově máte víc místa. Zrekonstruované vagony vypadají vesměs dostatečně dobře a máte si kam dát tašky i končetiny. 

 

2) Vyplatí se koupit si lístek přes internet, ušetříte. Na www.cd.cz klikněte na Koupit jízdenku a pravděpodobně oproti normální ceně u kasy zaplatíte nejméně o několik desetikorun méně. Ty se vám budou hodit, viz bod 4). Větší předstih při koupi může znamenat o desítky procent nižší cenu.

 

3) Tarify a slevy jsou houština, ve které aby se prase vyznalo. Na 840 112 113 (infolinka drah) s nemalou pravděpodobností narazíte nikoli na včera zaškoleného juniora, ale na nějakého fandu do vlaků, který vám všechno vysvětlí, poradí vám, jak na konkrétní spoj koupit nejlacinější lístek a případně vám řekne i leccos zajímavého navíc. Jako bonus si můžete představovat, jak asi vypadá člověk, který umí zpaměti desítky jízdních řádů vlaků po celé Evropě včetně řádů již neplatných, a u každého i ví, jak bývá plný nebo jaká je jeho vhodná alternativa.

 

4) Klíčem ke spokojenosti, pokud taky nemáte rádi dav, je  příplatek za první třídu. Ano, není to nezbytný výdaj, první třída není o nic rychlejší než druhá a sedačky jsou dosti pohodlné i ve dvojce, avšak v jedničce skoro nikdo nejezdí. Tím pádem je velká šance, že budete mít pro sebe celé kupé, někdy i vagon (PARÁDA!!). Nikdo nebude kolem vás ječet, smrdět, šumět, křupat a dupat. K nezaplacení. Můžete se rozhodnout až na místě a příplatek uhradit průvodčímu, kterému ukazujete svou normální jízdenku.

 

5) Cestuje-li vás osm a soukromí nevyžadujete, podobný euforizující efekt bude mít lahev vodky Russkij Standard, v síti Albert za 365 korun, před cestou aspoň 2 hodiny na mrazák.

 

6) Nemá-li vlak jídelní vůz, s kafíčkem jezdí zřízenec - rozpustná káva není mega terno, ale dá se, případně doporučuju např. na pražském Hlavním nádraží "přenosnou" kávu z Brioche Dorée nebo dražšího A-Baru, kde mají i výbornou ledovou s přísadami podle vašeho přání. Pokud chcete cestou něco jíst a neláká vás fast food, na Hlaváku funguje Bio Point, prodejna se spoustou tofu, nějakými salátky, džusy z ovoce a zeleniny a dalšími zdravými věcmi. "Hambáč" vás vyjde levněji, ale tímhle si víc prospějete. Tedy pokud si uvědoměle nenesete vše z domova:-)

 

Při aplikaci výšeuvedeného se z cestování vlakem stává navýsost příjemná až relaxační aktivita. Kdo nevěří, ať... to prubne. Dokud je teplo a užijete si ten vánek z okénka.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.