Share |

Islandský den už po třinácté v MK v Praze

foto: pořadatel akce

13. ROČNÍK ISLANDSKÉHO DNE PROBĚHNE 14. 6. 2014 V MĚSTSKÉ KNIHOVNĚ V PRAZE.

Přednášky:
12:00  Podzimní Island - Jan Sucharda
13:00  Syn stínu: Mluvící lišky ve službách lidskosti - Helena Březinová
14:00  Í hvítumsnjó - Jiří Hroník
14:20  Ultima Thule na starých mapách - Vladimír Zelenka
15:30  Moje druhé doma - Martina Kašparová
16:30  Island, kde se rodí Země - Jiří Lehejček
17:45  Projekt Nordfjardargöng - Aleš Richter

 

Koncert:
19:00  SvávarKnutur

 

Celodenní vstupné 80 Kč

 

Islandský den je určen nejen těm, kteří tento kouzelný ostrov již navštívili a kterým se navždy vryl pod kůži, ale i těm, kteří se na cestu teprve chystají. Bohatý program potěší především milovníky cestování se zájmem o poznání kultury a života jiných zemích.

 

Vyvrcholením letošního Islandského dne bude koncert islandského hudebníka Svávara Knutura. Do České republiky přijel SVÁVAR KNUTUR koncertovat poprvé v únoru 2013, kdy s sebou přivezl své čerstvé album Ölduslóð (Cesta vln), na kterém s ním spolupracovala Markéta Irglová. Jejich společné duety na Islandu dobyly hitparády a píseň Baby Would You Marry Me je velmi populární i v zámoří.

 

Prostřednictvím svých fotografií se o své zážitky a lásku k Islandu s návštěvníky podělí hned několik  přednášejících. Na Island je přivedly různé okolnosti, společné mají ale to, že tomuto tajuplnému ostrovu naprosto propadli a pokud tam již trvale nežijí, budou se tam celý život vracet. Jedním z nich je JAN SUCHARDA, profesionální fotograf a autor Průvodce islandským vnitrozemím.

 

V roce 2005 měli Islanďané důvod k oslavě: útlounká knížka Skugga-Baldur spisovatele a textaře s uměleckým pseudonymem Sjón získala prestižní Literární cenu Severské rady. Kniha vyšla díky nakladatelství Argo i česky pod názvem Syn stínu a přednáška skandinavistky a překladatelky HELENY BŘEZINOVÉ nás provede kouzelným světem Sjónovy báchorky.

 

S jakými přírodními překážkami je třeba se vyrovnat při ražbě nejdelšího silničního tunelu na Islandu nám poví ALEŠ RICHTER ze společnosti Metrostav. A za zmínku stojí i přednáška VLADIMÍRA ZELENKY, který nám představí historický vývoj mapování Islandu od středověku až do nedávné minulosti.

 

Akci pořádá Klub islandských fanatiků a Městská knihovna v Praze, za podpory CK Periscope Skandinávie a Icelandair. Více informací o jednotlivých bodech programu najdete zde a taky tady


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.