Share |

Inscenace Citový komediant je o mýtu Julia Fučíka

foto: pořadatel akce

Dnes, 24. 3. 2014, uvádí od 20.00 Studio Hrdinů (Dukelských hrdinů 47, Holešovice) inscenaci Jana Horáka a Michala Pěchoučka Citový komediant. Inscenace vznikla za podpory festivalu ...příští vlna/next wave.... a pojednává o osudu Julia Fučíka.
 
Proč Julius Fučík? Protože se jeho osud specificky dotýká témat hrdinství a mučednictví, které jsou pro český svéráz něčím nepatřičným. Fučík a jeho mýtus prošel několika interpretacemi a lze bez nadsázky říct, že byl jediným českým mučedníkem dvacátého století, tedy tím „glorifikovaným“ a nakonec i odvrženým. Komunisté po nástupu k moci vytvořili obludný fučíkovský mýtus a z jeho vdovy udělali nástroj agitace. Po pádu komunismu došlo k radikálnímu odmítnutí celého konstruktu i na snahy vědecky se tomuto tématu věnovat, ale Fučík i jeho mýtus pomalu mizí v zapomnění.
 
Vyhradili jsme si lhostejnost k nejslavnějšímu fučíkovskému tématu - tedy k jeho věznění a k nejpřekládanější české knize v historii, jejíž je Julius Fučík autorem, a snažili jsme se být maximálně apolitičtí. Politikum je ponecháno na divákovi. Chceme ukázat Fučíka jako člověka s konkrétním sociálním temperamentem, který může být inspirující nebo sloužit jako varující příklad zároveň.
 
hrají: Stanislav Majer, Petr Šmíd, Tereza Hofová, Dana Poláková
režie: Michal Pěchouček a Jan Horák; dramaturgie: Jan Horák;
výprava: Michal Pěchouček; kostýmy: Andrijana Trpković; hudba: Dominik Gajarský
 
Facebook event tady.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.