Share |

Hithit slaví

Nemá cenu si nic nalhávat a předstírat, že kulturní projekty jsou prioritou národa. Že oficiální místa se přetrhnou ve financování aktivit, který jdou buď trochu, nebo výrazně mimo střední proud. Že přislušný instituce mají pro neziskový sektor peněz tolik, že neví co s nima. Žádat o granty je úmorná záležitost s velmi nejasným koncem.

Naštěstí lidem došel význam slova svépomoc a dali mu novej twist, novej rozměr, novou dynamiku. Tak nějak vzniknul crowdfunding. Angličtina je v mnoha ohledech popisnější a umí to, co bychom jinak pracně popisovali několika větama, hravě nacpat do jednoho dvojsloví.

 

Co přesně je crowdfunding?

Je to způsob, jak oslovit plošně velký množství lidí, odprezentovat jim svůj záměr a motivovat je k tomu, aby se svojí finanční podporou stali jeho součástí. Samozřejmě, že ne zadarmo, nebo pro hřejivej pocit z vykonanýho dobra. Alfou a omegou úspěchu projektu je krom kontentu i způsob nastavení odměn přispěvatelům. Víc peněz samozřejmě znamená lákavější a hodnotnější dar od kapely, výtvarníka, pořadatele. Tohle všechno ale může fungovat díky platformám, který jednodlivý projekty propagujou a dávají o nich veřejnosti vědět.

 

Jednou z těch nejvýznamnějších u nás je rozhodně Hithit. Ten shodou okolností dnes slaví svoje druhý výročí.

Co se jim za dva roky fungování podařilo zrealizovat? Je toho požehnaně. Předně – vybrali a rozeslali tvůrcům přes šestnáct miliónů korun na víc než čtyři stovky projektů. To je úctyhodná suma i číslo. Díky Hithitu vyšel nespočet dobrejch hudebních alb. Mezi ty nejzajímavější určitě patří desky Dusilky a Baromantiky, Xaviera Baumaxy, mladý nadějný kapely Peter Pan Complex, Bratří Orffů, Android Asteroid, kontroverzní kapely Mucha, nebo raperů Oriona a Vladimíra 518. Pomáhalo se třeba i vykradenejm zkušebnám. Všeobecně se ví, že pro nesolventní kapelu je těžký kvalitně nahrát desku a téměř nerealizovatelný natočit videoklip. S Hithitem se jich podařilo uskutečnit nespočet. Vyšlo taky hodně zajímavých knížek – Maratonský povídky, knihy Miloše Čermáka, recenze nádražních hospod, knížka o zbytečnosti peněz Spalte svoje úspory a mnoho dalších. Hrálo se divadlo, cestovalo, točily se filmy. Jeden z těch pro mě nejzajímavějších je třeba celovečerní dokument o životě Filipa Topola Takovej barevnej vocas letící komety, na kterej se moc těším. Opravovalo se už skoro neopravitelný, pomáhalo se biografu a divadlu Ořechovka nezamrznout, i letnímu kinu v MeetFactory vůbec vzniknout, básnilo se, pořádaly se filmový, hudební i divadelní festivaly a vybíraly se peníze na spoustu zajímavých realizací ve veřejném prostoru. Ten, co byl určitě navíc vidět a stal se z něj nejenom mediální fenomén, byl Kobzův projekt Piána v ulicích. Geniální. Známej tatér Musa na realizaci svojí výstavy vybral skoro dvojnásobek potřebný částky. I když výstava dodnes neproběhla a Musa se rozhodl vybraný peníze čestně vrátit, přispěvší komunita mu projevila velkej support tím, že mu je s důvěrou ponechala, protože zjevně věří jak Musovi, tak i budoucí realizaci a potažmo i ideologii Hithitu. V tomhle taky tkví kouzlo a jedinečnost crowdsurfingu. Nejenom že podporuje komplikovaný realizace, ale spojuje lidi.

 

Tohle a mnohem víc je dvouletá historie, ale tím to samozřejmě nekončí. V současný době probíhají projekty, jako je druhá deska zmiňovaných Android Asteroid, vybírají se peníze na akustickou vinylovou desku kapely Luno, časosběrnej dokument o funkcionalistický budově pražskýho Mánesu, na několik knížek pro děti, párty výlety pro děti s handicapem, festival pro skauty, i třeba na muzeum českýho filmu. A spousta dalších projektů na svůj Hithit účet teprve čeká.

 

Ještě jeden aspekt mě na tom všem baví. A to je jistá míra vkusu, kterou přispěvatelé projevujou tím, že podporujou věci s názorem, jasným cílem a smyslem. Je to vyváženej vztah mezi kreativcem a konzumentem – líbí se mi projekt, pošlu peníze a podpořím, nelíbí, nebo nic neříká, tak nepošlu. Pokud se nevybere celá požadovaná částka, došlé peníze se automaticky všem vrací a projekt se nerealizuje. To je fér.

 

Máte sen a chybí vám k jeho odlepení se od země cash? Není nic jednoduššího, než se mrknout na podmínky, a pokud se do nich vejdete, tak neváhejte a zkuste crowdfunding taky. A tobě, Hithite, přeju já i Proti šedi všechno nejlepší, když máš dneska ty narozky!

 

www.hithit.com

 

 

 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.