Share |

Gastro tip: Chřest!

foto JK

Sezona chřestu je tady, seženete už i český.
 
Letos je kvůli dlouhé zimě trochu opožděná sklizeň, ale o to radostněji si můžeme oblíbenou zeleninu užít.
S trochu štěstí seženete český chřest - my ho trefili na farmářském tržišti na Jiřáku. Ceny 99 a 139 korun za otýpku nejsou nejnižší, ale produkt šel na dračku a jednoho zahřeje vědomí, že nákupem podporuje pěstování tradiční české dobroty.
 
CHŘESTOVÝ MEJDAN
O víkendu se budou konat Slavnosti českého chřestu v Hostíně u Vojkovic - začíná se 4. května v 10 dopoledne, vstup zdarma, čeká vás prodej čerstvé úrody a ochutnávky vhodných vín, na místě budou kuchaři také vařit chřestové speciality, FB událost s mapkou zde.
 
SYROVÝ TREND
Trendem letošní sezony se zdá být pojídání syrového chřestu (zřejmě v návaznosti na stále rostoucí oblibu "raw food" - vyzkoušejte třeba restauraci Secret of Raw na Žižkově). Hodí se k tomu dobrý čerstvý chřest, ideálně lokální. Podobně jako třeba u "špaget" z cukety se často používá škrabka na zeleninu, kterou chřest (oloupaný!!) nakrájíte na nudličky a dále používáte jako surovinu na salát nebo jako těstoviny. Klasikou ovšem zůstává chřest vařený (podle velikosti 3 až 9 minut a ideálně tak, aby špičky čouhaly a vařily se jen v páře, pak nebudou rozvařené. Vzniklý vývar můžete použít na polévku). K vařenému chřestu se hodí těžší omáčky, např. holandská, nebo oblíbená strouhanka osmažená na másle. Mmm.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.